Ultimele calcule pentru Guvernul Dăncilă. Cine vine și cine pleacă de la Palatul Victoria. UPDATE

Ultimele calcule pentru Guvernul Dăncilă. Cine vine și cine pleacă de la Palatul Victoria. UPDATE
Publicat: 22/01/2018, 13:25

Potrivit declarațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

Tudose și Ciolacu au fost acuzați de unii social-democrați că sunt susținători ai „statului paralel”, chiar în ședința CExN în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcție, deși Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.

Executivul Dăncilă va avea și nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei 3 vicepremieri din noul guvern.

De menționat e că în timp ce PSD făcea calculele pentru noul Guvern, DNA a cerut instanței supreme redeschiderea unui dosar pe numele vicepremierului PaulStănescu, care vizează fapte din 2010, dosarul fiind anchetat anterior de DNA Craiova și închis în 2013. Primul termen va avea loc pe data de 25 ianuarie

La ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcția de premier.

„Cu drag îmi fac activitatea până în ultima zi de mandat, indiferent când va fi ultima zi de mandat. Eu sunt învățat ca la școală, nu să stau deoparte (…). În 29 (ianuarie – n.r.) se va vota Guvernul. Nu am astăzi alte priorități, importat este ca programul de guvernare să continue”, a declarat Liviu Pop, răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea de a face parte din Cabinetul Dăncilă.

La ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romașcanu.

Și la ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, și președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.

„Mă onorează propunerea. Sigur, niciunul dintre portofolii nu mi-ar fi străin, după atâția ani de când lucrez în administrația publică”, a declarat, vineri, Teodorovici.

Cu semnul întrebării privind prezența în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar și ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Deneș va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Șimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Șova (Comunicații), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul, și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului