Un important lider politic îi cere Ministrului Educației să îi RETRAGĂ lui Victor Ponta titlul de doctor

Un important lider politic îi cere Ministrului Educației să îi RETRAGĂ lui Victor Ponta titlul de doctor
Publicat: 22/11/2015, 13:54

Monica Macovei i-a solicitat, duminică, noului ministru al Educației, într-o conferință de presă, la Galați, să aibă curaj și să-i retragă retragă titlul de doctor fostului premier Victor Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem la sediul M10, filiala Galați, care este pe strada Universității și Galațiul are o universitate de tradiție și cu o vechime de 65 de ani și, pentru că suntem pe strada Universității, unde avem o universitate foarte bună, îi cer ministrului Curaj, ministrului Învățământului, domnul Curaj, să aibă curajul și să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta”, a afirmat Macovei.

Ea a adăugat că tuturor celor care și-au plagiat tezele de doctorat sau de masterat trebuie să le fie retrase diplomele.

„Victor Ponta a plecat acasă că așa i-a spus strada, dar de ce să rămână cu titlul de doctor pe care nu-l merită, pe care l-a furat? Deci, domnule ministru Curaj, aveți curajul să-i retrageți titlul de doctor lui Victor Ponta și tuturor celorlați care și-au plagiat tezele de doctorat și nu sunt doctori, sau de masterat, și să le retrageți și lor diplomele”, a mai spus liderul M10.

Monica Macovei a fost prezentă, duminică, la Galați, unde a participat la o întâlnire cu membrii filialei gălățene a partidului M10.

Fostul premier Victor Ponta a obținut, în anul 2003, titlul de doctor în drept la Universitatea din București cu teza „Curtea Penală Internațională”, coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcție.

În 2012, săptămânalul britanic de știință „Nature” a publicat în ediția online știrea potrivit căreia Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat, materialul respectiv fiind preluat de presa românească și internațională.

Victor Ponta a respins acuzațiile și a declarat că este vorba despre un joc politic, pe fondul unei dispute între Guvernul și președintele României, pe tema reprezentării României în cadrul Consiliului European.

Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor. O lună mai târziu, în iulie 2012, și Comisia de Etică a Universității București a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică informase că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

În august 2012, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru făcuseră un denunț la Parchetul instanței supreme în acest caz. Un procuror de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) arăta în rezoluția prin care a dispus neînceperea urmăririi penale că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!