UPDATE | Comisiile reunite din Parlament dezbat pentru a doua zi la rând legea BUGETULUI pe 2024 / Miercuri are loc votul în plenul reunit

UPDATE | Comisiile reunite din Parlament dezbat pentru a doua zi la rând legea BUGETULUI pe 2024 / Miercuri are loc votul în plenul reunit
Publicat: 19/12/2023, 09:27
Actualizat: 19/12/2023, 22:16

Comisiile reunite de buget – finanțe din Camera Deputaților și Senat dezbat marți, pentru a doua zi consecutiv, legea bugetului de stat pe anul 2024, asta după ce ieri audierile s-au întins până la ora 23:00. Ședința comisiilor reunite este programată să înceapă la ora 10:15.

UPDATE 20:00

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost aprobat marţi de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”, transmite Agerpres.

Cu același număr de voturi a fost votat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2024.

UPDATE 15:30

Simona Bucura Oprescu prezintă bugetul Ministerului Muncii. „Important este că în 2024 pensiile cresc, de tăieri s-au ocupat alții” a spus ministrul Muncii către deputații și senatorii de la USR.

„Vom avea după 1 ianuarie 2024 o cheltuială de 125,9 miliarde, iar după acea de 135,9 miliarde, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde, adică 2,5 miliarde pe lună”, a precizat Simona Bucura Oprescu, la audierile din comisiile reunite de buget-finanțe.

Bugetul Ministerului Muncii şi cel al Casei Naţionale de Pensii a fost votat de aleși cu 25 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.

Noua lege a pensiilor prevede două majorări în 2024: prima, cu 13,8% de la 1 ianuarie, odată cu indexarea cu rata inflației, iar a doua majorare, pe 1 septembrie 2024, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii. (detalii AICI)

UPDATE 11:25

Ședința a fost suspendată. Va fi reluată de la ora 12:00, transmite președintele comisiei, Bogdan Huțucă.

UPDATE 10:56

Bugetul MIPE a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite, cu 27 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 4 „abțineri”.

MIPE are prevăzut pentru anul 2024 un buget în valoare de 46,9 miliarde lei, credite de angajament, în creştere cu 7,45% faţă de anul 2023, în timp ce creditele bugetare însumează 8,6 miliarde lei, în scădere cu 38,4%.

Potrivit ministrului Adrian Câciu, prioritatea MIPE pe 2024 o reprezintă exercițiul financiar 2021-2027.

UPDATE 10:25

A început ședința comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament. Comisia este condusă de liberalul Bogdan-Iulian Huțucă.

S-a reluat votul asupra bugetului SGG, după ce luni, deputații și senatorii nu găseau amendamentele.

Parlamentarii au intrat pe ordinea de zi, cu aviz favorabil pe bugetul STS.

Știrea inițială:

Conform programului, continuă audierile pe ordonatorii principali de credite în comisiile reunite de buget-finanțe. Astăzi sunt așteptați la audieri reprezentanții Ministerului Muncii, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Ministerului Familiei, dar și CNCD, ICR, CSM, AEP, STS și CES.

Luni, un amendament introdus de Florin Roman (PNL) a stârnit discuții între deputații și senatorii prezenți în sală. Amendamentul prevedea introducerea în textul legii la art. 80 a sintagmei  „nu se introduc taxe sau impozite pe tot parcursul anului 2024”.

Gabriel Zetea a intervenit și a punctat că liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu și-au asumat că în 2024 nu vor crește taxe și impozite. „Au dat asigurări politice publice”, a susținut Zetea. Totuși, cu unanimitate de voturi, amendamentul lui Florin Roman a fost aprobat. (detalii AICI)

La legea bugetului de stat pe 2024, opoziția, în special AUR și USR, au venit cu mii de amendamente asupra legii, amendamente ce au fost respinse pe bandă rulantă de parlamentarii puterii.

La ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de marți asupra dezbaterilor pe proiectul de buget va participa și premierul Marcel Ciolacu.

Conform deciziei de luni a Birourilor permanente reunite (BPR), comisiile de buget-finanțe au termen de finalizare a rapoartelor pe cele două proiecte de lege până marți, la ora 18.00.

Ședința comună a celor două camere, în care se va vota legea bugetului și legea asigurărilor sociale este programată pentru miercuri, ora 19.00.

Știre în curs de actualizare

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Controverse pe veniturile din digitalizare / Boloș explică necesitatea „componentei de risc” / USR: Introduc o linie de venituri fictive

VIDEO | USR, PMP și Forța Dreptei bat palma pentru alegeri / „Dreapta înseamnă să pui pe primul loc cetățeanul, nu tribul de partid”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii