VARUJAN VOSGANIAN ȘI-A DAT DEMISIA DIN GUVERN

VARUJAN VOSGANIAN ȘI-A DAT DEMISIA DIN GUVERN
Publicat: 08/10/2013, 09:16
Actualizat: 31/07/2014, 14:17

Varujan Vosganian și-a dat demisia din Guvern, la doar o oră după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale. Interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de vicepremierul Daniel Chițoiu, un nou ministru urmând să fie propus de PNL într-o săptămână, potrivit lui Crin Antonescu.

„După declarația pe care am făcut-o în plenul Senatului am avut o întâlnire cu liderii USL și am explicat motivația declarației mele și pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, controversă privind activitatea Guvernului am explicat de ce este utilă prezentarea demisiei mele de onoare din funcția de ministru al Economiei”, a spus Vosganian.

UPDATE: Premierul Victror Ponta aa confirmat că i-a acceptat demisia ministrului Economiei și i-a „apreciat gestul”. „A fost o decizie politică. Am apreciat gestul domnului Vosganian. Nu a vrut să rămână ca o problemă de imagine pentru Guvern și și-a prezentat demisia”, a spus Victor Ponta, într-un interviu la Antena 3.

Demisia lui Vosganian din Guvern nu înseamnă însă că el poate fi urmărit penal, fiind nevoie de o altă cerere a procurorilor și de un nou vot în Parlament. Pentru a fi cercetat de DIICOT Vosganian ar trebui să își dea demisia și din Parlament.

La câteva minute după ce Vosganian și-a dat demisia, președintele Traian Băsescu a apreciat că este „un gest suficient”. Șeful statului comentase anterior că votul dat în senat în favoarea lui Vosganian este „o greșeală”, cum este o greșeală și menținerea în Guvern a lui Liviu Dragnea, care a fost trimis astăzi în judecată.

Ce s-a întâmplat în Senat

Senatorii au decis astăzi cu 126 de voturi să respingă cererea procurorilor DIICOT privind începerea urmăririi penale a ministrul Economiei, senatorul PNL Varujan Vosganian. Solicitarea procurorilor se referă la dosarul de subminare a economiei naționale în care este cercetat și liderul PDL Adriean Videanu. Vosganian era acuzat de subminarea economiei naționale și complot.

După vot, Vosganian a declarat că este pregătit să-și dea demisia de onoare din Guvern, dacă acest lucru va fi necesar.

„Mă încearcă un sentiment de emoție, nu există după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate și de încredere mai mare decât acesta.Trebuie să mă comsult cu primul ministrul, îl încredințez de acum că sunt pregătit să-mi dau demisia de onoare dacă acest lucru va fi în onoarea țării noastre. Mă pun la dispoziția colegilor mei din Guvern. Este un gest de onoare pe care îl fac în acest moment dacă, în ce privește considerentele care se pot invoca privind activitatea mea sau ecourile acestei înscenări ar putea să dăuneze țării mele”, a declarat ministrul Economiei, după votul din Senat.

După votul din plenul Senatului, ministrul a mers la o întâlnire cu liderii PNL în care să decidă ce va face mai departe.

Blocarea în Parlament a cerilor de începere a urmăririi penale a miniștrilor a fost criticată în rapoartele MCV de care mai multe țări din UE au legat aderarea României la Schengen.

Cum s-a apărat ministrul

Înaintea votului, Vosganian le-a spus colegilor săi că procurorii „desconsideră” Senatul, care nu este un ghișeu ca să dea avize. „Faptele care sunt reținute în sarcina mea constituie decizii politice”, a mai spus ministrul.

„În România, drepturile exclusive de a începe urmărirea penală aparțin Senatului, care răspunde politic și moral. Am luat o decizie politică și astfel am ajuns subminator. Ținta nu e ministrul din 2008 Varujan Vosganian, ci ministrul din 2013 Varujan Vosganian. Eu nu sunt un fricos, colegii mei știu. Sunt îngrijorat de rezultatul acestui vot”, a mai spus Vosganian, în plenul Senatului.

Deși anterior ședinței Senatului, președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat că senatorii liberali se vor abține, în timpul ședinței aceștia și-au exprimat votul. „Sunt împotriva acestei mizerii băsiste”, a declarat Ioan Ghișe. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a afirmat că nu le va dicta social-democraților să voteze într-un anume fel.

Săptămâna trecută, senatorii juriștii au respins cererea DIICOT pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian, votul din comisia juridică fiind extrem de strâns. În explicația senatorului PNL Cătălin Boboc, scorul de 5-5, face ca plenul Senatului să decidă, de facto, dacă se dă liber la începerea urmăririi penale a lui Vosganian.

„Este pentru prima dată când unui senator i se acordă trei săptămâni pentru a-și organiza apărarea. Senatul nu este un detaliu procedural, ci face parte din procedură. În mod greșit se crede că Senatul dă doar un aviz și dacă e negativ împiedică actul justiției. Am pledat pentru faptul că tot ce am întreprins în 2008-2009 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat să rezolve problemele sociale și să slujească interesul de ansamblu al economiei. Am socotit că acest referat, care e un fel de rechizitoriu, este un gest de dispreț la adresa Senatului, care nu e un ghișeu care dă avize, este un for de decizie”, a declarat Vosganian, la finalul ședinței comisiei juridice.

DIICOT a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Economiei și a vicepreședintelui PDL Adriean Videanu, ambii fiind acuzați de subminarea economiei naționale. Ulterior, Vosganian a publicat, pe blogul său, o serie de note prin care a cerut senatorilor să nu voteze începerea urmăririi penale.

„Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absența oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracțională a mea de complot și de subminare a economiei naționale, reaua-credință manifestată a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinșii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot și pentru presupusa subminarea economiei naționale”, se arata în notele ministrului, publicate pe blogul său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?