Victor Ponta explică paradoxul creșterii economice în România: „Cu inflația cea mai mare și cu datoriile cele mai mari, ai o creștere pe hârtie”

Victor Ponta explică paradoxul creșterii economice în România: Cu inflația cea mai mare și cu datoriile cele mai mari, ai o creștere pe hârtie
Publicat: 04/04/2024, 17:20
Actualizat: 05/04/2024, 00:31

Victor Ponta a analizat la emisiunea Marius Tucă Show modul în care România a ajuns să înregistreze cea mai mare creștere economică din ultimii ani în Uniunea Europeană. În contextul unui nivel de trai situat cu mult sub cel al țărilor din Vest, în România există o inflație mare și datorii generoase, a explicat fostul premier. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Victor Ponta a făcut o „radiografie” a evoluției economice a țării noastre, luând în considerare datoriile de aproximativ 30 de miliarde pe care statul român le-a făcut în ultimii ani. Fostul premier a subliniat că aceste datorii, ce au generat o creștere economică doar pe hârtie, au fost acumulate și din cauza sistemului de împrumut pentru state, facilitat în ultimii ani.

„În primul rând nu prea îți dădeau așa ușor bani din afară, împrumuturile, în al 2-lea rând, nu tipărea Uniunea Europeană miliarde. În al 3-lea rând, eu vreau să spun că în 2012, primul meu an de prim-ministru,  pu și simplu m-au înnebunit: „cum să facem, să ajungem la sub 3% din PIB deficit, pentru că altfel ne suspendă fondurile. Acum e 6%, atenție, într-un PIB mult mai mare.

Vreo 20-30 de miliarde de euro sunt prin România și în restul în afară, i-am consumat, i-am cheltuit, dar nu pe produsele noastre, pentru că dacă le consumam pe produsele noastre, creșteam niște mari companii românești. Slavă Domnului, și-au revenit astea din energie, că în 2012 Hidroelectrica era pe pierdere, Transgazul, Romgazul, însă asta e acum, o duc bine și, slavă Domnului, sunt mult mai bine decât erau acum 10 ani. Dar e adevărat că prețurile pe energie ne-au făcut să nu mai fim competitivi pe producție.”, a declarat Victor Ponta.

Victor Ponta: „Plătim dobânzile cele mai mari”

Victor Ponta s-a focusat pe fenomenul inflației, care a ajuns la cote alarmante în țara noastră, situație generată de dobânzile pe care statul român e nevoit să le achite. Fostul premier a explicat că țara noastră cunoaște o creștere economică doar teoretic, deoarece avem cea mai mare inflație din UE, la care se adaugă și datoriile cele mai mari.

„Plătim dobânzile cele mai mari. Pentru că în continuare, Banca Națională, pe bună dreptate, ține dobânda de referință foarte sus și pentru că nu producem noi.

Cu inflația cea mai mare și cu datoriile cele mai mari este normal să ai o creștere a economiei pe hârtie și alte țări au crescut pe datorie. Nu e sfârșitul lumii, dar e mare datoria. Cine o plăti-o, nu știu, om vedea. Pot să-ți spun despre România, că altfel pierdem timp. Explicăm la nivel mondial și de fapt, după al 2-lea război mondial, Statele Unite ale Americii au avut banii, dolarul era și este și acum principală. Și doi au avut ceva mai important: swift-ul, faptul că orice tranzacție bancară trebuie să se facă prin ei. Aia e arma nucleară, nu rachetele.” a conchis Ponta

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată