Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost întrebat, joi, într-un interviu la DC News, despre cetățenia sa sârbă. Fostul premier a declarat că a depus cererea de renunțare, însă că mai trebuie îndeplinite câteva formalități până la renunțarea oficială.
„Am făcut cererea de renunțare încă din ziua în care a fost admisă cererea mea de a candida la Biroul Electoral Central. Trebuie să ajung la Belgrad să fac o procedură scrisă pentru a se publica în monitorul lor oficial. Dar vreau să vă spun un lucru: în continuare am o mare iubire și respect pentru poporul sârb, pentru tradiție, pentru mâncare, pentru sport, pentru tot. Cred că sunt cei mai buni vecini ai noștri, de-a lungul secolelor”, a declarat Victor Ponta.
Acesta a mai adăugat că renunțarea sa la cetățenia sârbă are legătură cu faptul că i-a fost admisă cerera de a candida la alegerile prezidențiale din România.
„Eu cred că voi fi președintele României și președintele României trebuie să lase toate lucrurile din trecut care n-au legătură cu funcția, chiar dacă, încă o dată spun, în niciun caz nu m-am supărat sau nu mă disociez de țara care cred că este cel mai bun vecin”, a spus Victor Ponta.
Fostul premier a vorbit și despre un episod în care a mers și s-a întâlnit cu o comunitate din români din Serbia împreună cu premierul sârb de la acea vremea. Totodată, a făcut și o comparație cu o vizită pe care a avut-o la Cernăuți.
„Am avut ocazia, am fost, am fost la Zaicear. Cred că sunt singurul prim-ministru care a fost în Valea Timocului și, mai mult, l-am luat și pe premierul de atunci cu mine, ca să fim ambii premieri. Ca românii să nu-mi spună doar mie, să-i spună și premierul din Serbia ce probleme au, apropo de religie, apropo de drepturi de a învăța în limba română. Vă spun un lucru, mai rău a fost când am fost la Cernăuți.
Nu vreau să vorbesc cu păcat și Ucraina e o țară atacat, în necaz în război, dar mai rău a fost când am fost la Cernăuți decât în orice altă parte din lume. Le-am dat atunci, am alocat de la Guvernul României, bani pentru refacerea casei lui Aron Pumnul. Nici până azi, după 10 ani, nu e refăcută.
Atunci am vrut să finanțăm școlile în limba română. Nici până azi nu au voie să învețe în limba română. Tot ne zic că românii-s moldoveni. Nu sunt moldoveni, sunt români. La preoții români și bisericile românești tot aceeași problemă este. Acuma luați cu forța să fie băgați în altă parte”, a mai declarat Victor Ponta.
CITEȘTE ȘI: