VIDEO | Când intrăm în Schengen? Ciolacu: Singura soluție este să așteptăm reacția Olandei / Comisar: Am simțit o disponibilitate

Publicat: 05/12/2023, 18:49
Actualizat: 05/12/2023, 22:29

Se schimbă atmosfera printre miniștrii de la JAI. A anunțat asta Ylva Johansson. Miniștrii de resort din Consiliul Justiție și Afaceri Interne au discutat despre oportunitatea extinderii Schengen, marți. Comisarul european pentru afaceri interne „Situația actuală a aderării României și Bulgariei la Schengen” și Barometrul Schengen. 

La finalul discuțiilor, Ylva Johansson a mărturisit că a simțit o „disponibilitate” în încăpere, ceea ce este un pas important, având în vedere că ambele state îndeplinesc criteriile de aderare, lucru recunoscut de toate instituțiile europene. Ylva Johansson și-a reafirmat obiectivul de a ajunge, totuși, la o decizie în acest an privind aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen.

Am discutat despre extinderea Schengen și, de asemenea, am prezentat Barometrul Schengen cu o bună imagine de ansamblu asupra situației în spațiul Schengen. Și a fost o discuție foarte constructivă atât cu privire la provocările și realizările pe care le avem în spațiul Schengen.  Asta arată, din nou, că atât Bulgaria, cât și România își îndeplinesc toate criteriile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Și de data asta am simțit, dacă îmi permiteți, am simțit un pic de disponibilitate în încăpere. Deci, încă mai sperăm că vom putea lua o decizie pozitivă în acest sens în curând.

Dincolo de nivelul de pregătire al celor două state, rămâne factorul politic, care împiedică intrarea în Schengen. Piedica României este tot opoziția Austria, iar piedica Bulgariei se numește Olanda.

În opinia premierului Marcel Ciolacu singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei, pentru că acolo lucrurile sunt mai complicate. În ceea ce privește șansele de aderare, Ciolacu spune că există.

Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte. Nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. (…) Sunt șanse și am avut discuțiile și în Spania, am avut discuțiile și în Germania, am avut discuțiile și cu președinta Comisiei, am avut discuții și cu președintele României, fiindcă ne-am coordonat. În acest context. Am avut de dimineață discuție cu domnul ministru de interne, Cătălin Predoiu. Singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei și ea va veni cât de curând, a spus Marcel Ciolacu, aflat la Washington.

Șeful Guvernului a reamintit și eventualitatea unui consiliu JAI extraordinar.

Știți că am avut și discuții și cu domnul Franz Timmermans, în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui Consiliu European extraordinar sau a unui JAI extraordinar pe această temă.

Însă, Spania, care deține Președinția UE, nu și-a luat niciun angajament în ceea ce privește organizarea unei reuniuni urgente a Consiliului pentru a vota aderarea noastră la Schengen.

Ministrul spaniol de Interne Fernando Grande-Marlaska a exprimat poziția întărită a Europei cu privire la integrarea ambelor țări, dar s-a abținut de la a se angaja la un calendar, invocând eforturile în curs, titrează presa spaniolă.

Și partea bulgară privește cu optimism către o intrare în Schengen. Ministrul bulgar de interne Kalin Stoyanov crede că o decizie pozitivă privind aderarea Bulgariei la Schengen este încă posibilă până la sfârșitul anului.

Sunt optimist, dar ar fi fost nerealist să ne așteptăm astăzi la vreo decizie privind aderarea Bulgariei la Schengen, a spus Stoyanov după reuniunea JAI de la Bruxelles.


Bulgaria este încurcată de recentele alegeri din Olanda, care „schimbă puțin situația”, conform ministrului de la Sofia. Acesta nu a exclus posibilitatea ca până la sfârșitul anului să aibă loc o reuniune extraordinară a Consiliului UE privind extinderea Schengen, dar a precizat că o decizie ar putea fi adoptată și în alte formate.

Reamintim că, în ciuda discuțiilor dintre miniștrii de interne ai UE privind pregătirea Bulgariei și României, votul programat a fost anulat din cauza lipsei de unanimitate.

În concluzie, discuțiile privind extinderea Schengen rămân incerte, în timp ce Consiliul își propune să accelereze politicile de migrație și să stimuleze măsurile de securitate.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?