VIDEO | Deputatul George Tuţă: „Fiecare român va avea un cont bancar gratuit pentru servicii de bază”

Publicat: 11/06/2022, 14:44
Actualizat: 11/06/2022, 14:44

Deputatul George Tuță a anunțat, în cadrul primei ediții a „Forumului Educației Financiare”, că proiectul privind acordarea unui cont bancar gratuit pentru servicii de bază fiecărui român – pentru pensie ori salariu, plăţi electronice, economisire primară – se află în prima fază a procedurii legislative. Parlamentatul liberal este inițiatorul legii prin care, din acest an, în 11 aprilie este marcată „Ziua educației financiare”.

Deputatul George Tuță a anunțat, joi,  în premieră, că se află în debutul procedurii legislative proiectul acordării fiecărui român a unui cont bancar gratuit pentru servicii de bază – pensie ori salariu, plăți electronice, economisire primară.

Deputatul George Tuţă, iniţiatorul legii prin care ziua de 11 aprilie este instituită „Ziua educaţiei financiare”, a anunţat joi, 9 iunie, în cadrul „Forumului Educaţiei Financiare” că va continua să dezvolte, printr-o nouă iniţiativă legislativă, procesul de incluziune financiară al românilor.

„Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile”, se menţionează în legea inițiată de George Tuță și promulgată de șeful statului în aprilie.

„Forumului Educaţiei Financiare” este o inițiativă comună a Autorității de Supraveghere Financiară, a Academiei de Studii Economice și a Asociației Române a Băncilor, căreia șeful statului  i-a acordat înaltul patronaj. La evenimentul găzduit de ASE a participat și președintele Klaus Iohannis și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Educaţia financiară ESTE pentru toată lumea”

Sursa: Camera Deputaților

„Am devenit parlamentar de un an şi jumătate. În acest timp, am reuşit cu ajutorul colegilor mei să eliminăm copiile inutile de la dosar, să stabilim internetul de mare viteză un drept universal pe întreg teritoriul ţării şi să aşezăm în calendar o zi a educaţiei financiare. Deşi au existat voci care i-au contestat necesitatea, vreau să vă mărturisesc că ea are valoare de uvertură politică şi administrativă. Armonia aici este una simplă: educaţia financiară ESTE pentru toată lumea”, a declarat parlamentarul.

Deputatul liberal a subliniat că educaţia financiară nu este despre finanţe, ci mai degrabă despre microfinanţe.

„Iar în designul de educaţie financiară pe care l-am gândit, primul pas îl reprezintă simplul gest al deschiderii unui cont bancar. Folosesc participarea la acest eveniment pentru a anunţa în premieră că se află în debutul procedurii legislative proiectul acordării fiecărui român a unui cont bancar gratuit pentru servicii de bază – pensie ori salariu, plăţi electronice, economisire primară. Vom avea timp să analizăm pentru cei interesaţi toate detaliile acestui proiect, care vine din mecanismele europene, şi are drept scop incluziunea financiară pentru toţi cetăţenii, ca parte a economiei digitale”, a spus parlamentarul.

Potrivit deputatului, până de curând, serviciile financiare au fost impuse aproape forţat de bănci, care si-au dorit clienti mulţi, pe care să aplice comisioane mari. „Regulile noi, pe care vrem să le impunem ar cere băncilor să accepte furnizarea unui serviciu financiar de bază fără costuri, fără comisioane, şi care poate fi portat între bănci. O prelungire a CNP-ului cu o identitate financiară pe care fiecare român trebuie să o primească gratuit. Educaţia financiară trebuie începută nu ca improvizaţie, după ureche şi feeling, ci ca urmare a unei partituri gândite, pe care toţi cei interesaţi – mulţi dintre ei aici prezenţi – trebuie să o interpreteze simfonic”, a afirmat deputatul liberal.

George Tuță a admis că drumul de la francii de aur la plăţile digitale poate fi dificil pentru o societate conservatoare precum cea românească. „Dar este o călătorie obligatorie pentru un stat şi un sistem bancar care au datoria de a contribui la incluziune şi la educaţie. Statul trebuie să fie dirijorul care pune în valoare fiecare partidă şi fiecare instrument al orchestrei”, a conchis deputatul

George Tuță a absolvit Academia de Studii Economice și este licențiat în management economic, conform CV-ului oficial publicat de Camera Deputaților.

Proiectul a fost promovat sâmbătă și pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal: „Românii își vor putea face cont bancar gratuit pentru servicii de bază – pensie ori salariu, plăți electronice sau economii. Proiectul de lege va face ca milioane de români să nu mai fie nevoiți să plătească lunar anumite sume de întreținere a cardurilor, fiind încurajați mai mult pentru plățile online, mult mai accesibile. Proiectul aparține deputatului #PNL George Tuță care a anunțat săptămâna aceasta în cadrul „Forumului Educației Financiare” că va continua să dezvolte, printr-o nouă inițiativă legislativă, procesul de incluziune financiară al românilor”, a anunțat PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee