VIDEO EXCLUSIV | Aleșii locali așteaptă rectificarea bugetară. Ce le răspunde Guvernul?

Publicat: 28/09/2023, 15:46
Actualizat: 28/09/2023, 16:02

Rectificarea bugetară întârzie. Dar, va fi făcută anul acesta, conform legii, a spus premierul Marcel Ciolacu, pe 22 septembrie. 

Conform premierului, discuțiile pe rectificare, au început din luna iulie. Proaspăt instalat în funcție la Palatul Victoria, Ciolacu anunța, de la Berlin, prioritățile în construcția rectificării.

Am avut până acum două sau trei întâlniri. Este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile. Lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru al Finanţelor şi cu preşedintele Senatului şi în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii. Nu se va mări niciun impozit. Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu, şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR, dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii, mai ales că avem un jalon de îndeplinit asumat în PNRR

Au urmat două luni de comunicare cu Executivul european pe reformele din administrație și fiscalitate. Acest lucru a pus pe pauză rectificarea bugetată. Înainte de asumarea pe legea privind măsurile fiscal bugetare, Ciolacu sublinia rolul concluziilor din discuțiile cu Bruxelles în construcția rectificării.

Vom face anul acesta, conform legii, rectificarea bugetară. Haideţi să vedem dacă avem de a face cu o rectificare pozitivă sau negativă. Asta e în funcţie şi de dialogul cu Comisia Europeană, a spus premierul, pe 22 septembrie.

Primarii orașelor mici așteaptă banii de la Guvern

Structurile asociative ale primarilor au făcut unele calcule cu necesarul de fonduri pentru rectificare.

Spre exemplu, o analiză a Asociației Orașelor din România arată că nevoile financiare, doar pentru susținerea proiectelor din fonduri europene, se ridică la 200 milioane euro. Președintele Asociației, Adrian Teban, a declarat la Gândul Exclusiv că, din discuțiile pe care le-a avut la Guvern, a înțeles că „sunt slabe șanse de a primi acești bani”

Ni s-a spus de septembrie, acum ni se spune de octombrie. Noi, la nivelul asociației, noi am făcut o statistică și am văzut la un moment dat că aveam 200 de milioane de euro, fonduri pe care noi ar trebui să le primim de la Guvern pe proiecte cu fonduri europene. Dacă nu primim banii, nu știu cum vom avea capacitatea la finalul anului să ne achităm. Vă spun că mă sună foarte mulți primari și tot cer să solicităm aceste fonduri la Guvern pentru rectificare. Din discuțiile pe care le-am avut la Guvern, înțeleg că sunt slabe șanse de a primi acești bani.

Adrian Teban a spus că nu a avut nicio discuție cu ministrul Finanțelor pe tema rectificării, dar a primit promisiuni că aceasta va avea loc „în perioada următoare”.

Am solicitat zilele acestea ca să avem o discuție. Ne-am întâlnit și când a fost întâlnirea de la Guvern (n.r. pe 20 septembrie) cu domnul ministru Boloș și avem promisiunea că vom avea o întrevedere cu dumnealui, probabil în perioada următoare. O săptămână, două. Deci,totuși, sperăm în octombrie.

Când face Guvernul rectificarea?

De obicei, corecția bugetului se face la jumătatea anului. Dacă la finalul lunii august, aflam, pe surse de la Guvern, că Marcel Ciolacu pregătește două rectificări în acest an, una în septembrie și alta în noiembrie, termenul s-a devansat. Și rectificarea din septembrie a picat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat că tot legea de asumare întârzie procesul, pentru că trebui să parcurgă toți pașii legislativi.

Vineri, expiră termenul de atacare a legii la CCR, măsură pe care USR a anunțat-o deja. Dacă vor face acest lucru, traseul legii până la promulgare va fi pe pauză, până la decizia Curții și, apoi, în funcție de motivare, merge la promulgare sau se întoarce în Parlament. Cu toate acestea, Constantin a dat ca termen probabil pentru rectificare luna noiembrie.

Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume, proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare. După ce parcurge toți pașii legali prevăzuți, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere și cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.

Urmărește interviul integral cu președintele AOR, Adrian Teban.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Marcel Ciolacu propune două mandate pentru fiecare funcție, pentru că „puterea te îmbată”. Ce spun aleșii?

VIDEO. Gabriela Firea vorbește despre o eventuală retragere din viața publică: „Îmi dau seama că timpul zboară”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern