VIDEO EXCLUSIV | Marcel Ciolacu propune două mandate pentru fiecare funcție, pentru că „puterea te îmbată”. Ce spun aleșii?

Publicat: 28/09/2023, 14:24
Actualizat: 28/09/2023, 14:25

Marcel Ciolacu vrea să șteargă orice urmă de „baroniadă” în PSD. După cazul mitei pentru Dumitru Buzatu, unul dintre ultimii „grei” ai PSD, liderul partidului a spus că nimeni nu ar trebui să aibă mai mult de două mandate în administrație. 

Ciolacu a revenit cu detalii asupra afirmației sale, în interviul de la digi24.ro, unde a spus că nu se poate lua o decizie, nici măcar la nivel de statut al partidului, pentru că ar putea fi atacat ca fiind neconstituțional.

Eu pot face acest lucru ca președinte de partid și statutul partidului poate fi atacat ca statut neconstituțional. În schimb, ca decizie o pot lua împreună cu colegii mei ca să fie o regulă, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă mai există baroni în PSD, președintele partidului a spus că există acest fenomen în toate partidele tradiționale. Pericolul șederii mai mult într-o funcție este „beția puterii”. Ciolacu speră ca el să nu cadă victimă.

În toate partidele tradiționale, dacă vă uitați, găsiți acest fenomen (n.r. al baronilor). Și în politică există acest fenomen. De ce? Pentru că se acceptă oameni în aceeași funcție o perioadă mult prea lungă de timp. Din punctul meu de vedere, primari, președinți de CJ, nu ar trebui să aibă voie să fie mai mult de două mandate. Este suficient, fiindcă în acel moment câteodată puterea îmbată. Eu îmi doresc ca pe mine să nu mă îmbete.

Dacă și până va fi o regulă mutual acceptată în PSD, aleșii au comentat, pentru Gândul, această posibilitate. Fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș, actual deputat PSD, Gabriel Zetea, a spus că pericolul longevității într-o funcție îl reprezintă să te înconjori de mai mulți oameni apropiați, care îți aduc doar ode.

Poate să fie sau să nu fie constituțional, să limitezi dreptul cuiva să candideze. Poate să fie o decizie internă. Eu, personal, sunt de acord, pentru că după două mandate intervine plafonarea, nu mai ai aceeași energie ca la începutul mandatului și atunci, da, s-ar face mai repede schimbul de generații în viața politică. Cu cât rămâi mai mult pe funcție, cu atât mai mult există posibilitatea să te înconjori de oameni apropiați ție, care să nu-ți spună lucrurile pe care le faci greșit și doar să-ți aducă ode și laude și ăsta este un risc pentru cei care se află în poziții de putere și de responsabilitate publică. Perpetuarea în funcție, 10, 20, 30 de ani nu e deloc sănătoasă.

Un alt ales local, liberal de data aceasta, consideră că nu esteneapărat un lucru bun pentru administrație”. Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor din România, a spus la Gândul exclusiv, că e bine să lași primarii să-și facă treaba.

Dacă nu mai ai dreptul să candidezi, ok, nu mai candidezi. Nu poate fi neapărat un lucru bun pentru administrație. Dacă ne uităm în România, acolo unde s-au dezvoltat orașe și s-a văzut o creștere semnificativă a fost și datorită continuității primarului. Vedem cazuri în care s-au schimbat primarii, au venit oameni cu idei noi și nu neapărat lucrurile au mers mai bine. Aflarea în treabă este esențială la români. Fiecare se află în treaba celuilalt, la români. Mi-ar plăcea să avem un premier care să-și facă ordine în administrația centrală. Ar fi multe de făcut. Și, totuși dacă avem 1000, 2000, 3000 de primari și, dacă tot își iau salariile, să-i lăsăm să-și facă treaba acolo, în localitatea respectivă, pentru că sunt convins că oamenii îi vor sancționa în momentul în care vor lua decizii greșite.

Părerea unui reprezentant USR este că această abordare este o sabie cu două tăișuri. Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că o rotație pe funcție este bună, pentru că unele persoane „prind rădăcini”, însă poate fi și un revers: slăbirea puterii parlamentarilor.

Cred că e bună o rotație pentru funcția publică în aparatul de stat. Sunt persoane care merg și fac rădăcini acolo, dar, pentru alte lucruri, poate nu este cea mai bună idee. Și aici este vorba despre experiența pe care o mai poți întâlni în funcție și, mai ales, de faptul că stai doar un mandat sau două mandate sau ai un număr limitat de mandate și că nu mai poți candida încă o dată, vei fi mult mai tentat să devii obedient grupurilor de interese, care îți pot asigura un trai bun și după acel mandat. Și tocmai de aceea este o sabie cu dublu tăiș. Multe țări au avut dezbaterea aceasta și cele care le-au implementat, de fapt, au slăbit foarte puternic puterea parlamentarilor și i-au făcut mult mai aserviți unor grupuri de interese. Este și faimosul revolving door, în care parlamentarii, când știu că nu mai primesc un alt mandat, votează într-un fel care favorizează niște mari corporații, pentru că știu că se vor regăsi, apoi, în statul lor de plată. Avem chiar exemple de prim-miniștri ai Germaniei, care au făcut exact lucrul acesta, știind că nu vor mai lua alt mandat după aceea.

Marcel Ciolacu – Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu îi dă replica lui Klaus Iohannis: În filme, există întotdeauna un polițist bun și unul corupt

VIDEO | Marcel Ciolacu vorbește despre reforma pensiilor: „Nu pot să-i condamn pe oameni la subzistență doar pentru că așa erau regulile în comunism”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete