VIDEO | EXCLUSIV „PNL e partener junior în coaliție”. Ce spune un fost ministru de Finanțe despre legea privind măsurile fiscale

Publicat: 27/09/2023, 13:01
Actualizat: 27/09/2023, 13:09

Cabinetul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege privind măsurile fiscal bugetare despre care fostul Ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, spune că ridică mari semne de întrebare.

După asumarea răspunderii, opoziția are la dispoziție două instrumente, moțiunea de cenzură sau atacarea legii la CCR. A fost luată în calcul a doua variantă, întrucât niciuna dintre formațiunile politice din opoziție nu a reușit să adune semnăturile necesare pentru inițierea moțiunii. USR se baza pe nemulțumiții din PNL, care nu au răspuns apelului, însă.

Unul dintre liberalii nemulțumiți de negocierea cu PSD pe legea de asumare este fostul șef al Finanțelor, Alexandru Nazare. Însă, nu ar fi semnat moțiunea USR, pentru că „sunt într-o coaliție”. Recunoaște, în schimb, că PNL este „partid junior” în coaliția de guvernare.

Suntem un partid liberal. E normal să ne spunem punctele de vedere. Pe mine mă surprinde situația în care ai unanimități. Nu vreau să vă ascund că sunt foarte mulți liberali nemulțumiți. E un pachet de-o amplitudine mare, care a fost dezbătut public patru zile, la modul real. Am discutat mult pe surse, ceea ce a creat o incertitudine în economie și asta ne costă bani în plus, plătind dobânzi mai mari. Sunt mulți liberali nemulțumiți care și-au dorit o dezbatere mai aprofundată.

Despre legea pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea, Nazare spune că sunt multe măsuri care ridică semne de întrebare în privința aplicabilității, a efectului în piață, a impactului economic, a efectului asupra mediului privat. Însă, această lege este un semnal bun pentru instituțiile financiare.

Din punct de Vedere al stabilității financiare a României, instituțiile financiare internaționale așteptau de la noi un set de măsuri, cu un anumit impact. E adevărat că acest set de măsuri Ciolacu are un impact. Putem discuta, cât e real, cât se va face, cât sunt venituri prezumate, câte sunt sigure, dar are un impact care, pe moment, va liniști piețele, va transmite un mesaj bun pentru agențiile de rating și va da un mesaj către Comisia Europeană. Nu știm încă dacă e suficient.

Unul dintre punctele care au atras nemulțumirea fostului ministru este taxa pe companiile mari. Nazare consideră că această taxă va crea multe probleme în industrii strategice pentru România

Acest pachet, pe anumite paliere, trage niște semnale de alarmă foarte importante. Acest 1% aplicat multinaționalelor, eu cred că trebuie oprite profiturile disimulate sau profiturile externalizate. Consider că a venit momentul ca România să arate că vrea un alt tip de relație cu multinaționalele. Dar eu nu cred că vrem să le lichidăm. Cred că vrem doar să le taxăm.

O altă măsură, pe care Nazare o consideră inaplicabilă este taxa pe lux.

O altă măsură inaplicabilă, care va avea niște efecte insignifiante sau, altfel spus, povara administrativă de a o aplica va fi mai mare decât efectele ei, o reprezintă impozitul progresiv pe proprietăți. Nu cred că ii este cuiva clar cum funcționează. Nu vreau să mă gândesc la funcționarii din ANF care vor scrie normele, la final.

Reamintim că Guvernul și-a angajat, marți, răspunderea în Parlament pe legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, despre care Marcel Ciolacu a spus că este o „reformă majoră și singura șansă pentru a continua dezvoltarea acestei țări”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Va dărâma România „zidurile” lui Nehammer? Ce ne așteaptă la reuniunea JAI de joi. Europarlamentar: „Menținem subiectul Schengen pe agendă”

VIDEO | Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament: Se vor desființa mii de posturi de șefi cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare

VIDEO | FILMUL ZILEI. Marcel Ciolacu a trecut planul de reformare a statului prin asumarea răspunderii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni