VIDEO | Împreună la guvernare, „Prin noi înșine” în alegeri / Ce mesaj electoral va avea PNL?

Publicat: 03/11/2023, 20:50
Actualizat: 03/11/2023, 20:52

Vineri, la Sinaia, liderii PNL au decis să își măsoare singuri forțele în alegerile din 2024, fără PSD. După terminarea ședinței, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Gândul despre sloganul PNL, având în vedere că se află într-o coaliție de guvernare cu social-democrații și că au ales mott-ul „Prin noi înșine”.

Îmbărbătați de curajul predecesorilor liberali, Nicolae Ciucă a ieșit după ședința BPN de la Sinaia și a tranșat subiectul listelor comune: „Vom merge Prin noi înșine”, a spus șeful PNL, alături de toata echipa liberală. Tot la Sinaia, acum mai bine de 100 de ani, I.C. Brătianu declara neutralitatea României pe 21 iulie 1914.

Întrebat de Gândul despre sloganul PNL în alegerile din 2024, Ciucă a spus că motto-ul ales are reverberații istorice în rândul activului de partid liberal. Vis-a-vis de un slogan, acesta a precizat că încă nu a fost ales și că urmează în perioada următoare, după ce va stabili echipele de campanie, să dezvolte acest slogan.

Am spus că acest motto, Prin noi înșine, este unul cu relevanță istorică. Este un motto care însuflețește și dă entuziasm membrilor, activului de partid al Partidului Național Liberal și motto-ul de campanie trebuie să fie stabilit în momentul în care vom avea finalizată strategia de campanie și pentru chestiunea aceasta vom avea echipele de campanie, echipa de la centru, echipele din teritoriu care vor lucra pentru acest motto, a răspuns Nicolae Ciucă.

Iată că la mai bine de 115 ani de la doctrina economică liberală „Prin noi înșine”, PNL pare că nu a reușit să se redefinească ideologic, reciclând o politică veche pe care o adaptează la realitățile socio-politice ale anului 2024.

Concepția lui Vintilă I.C Brătianu

În mai 1905, Vintilă I.C. Brătianu, om politic, dar mai ales economist, a publicat un articol intitulat „Prin noi înșine” în ziarul „Voința Națională”. În acest articol, Brătianu a exprimat convingerea că dezvoltarea României poate fi realizată doar prin eforturi proprii și a cerut ca “elementul străin să nu primească decât strictul necesar”.

Politica „prin noi înșine” urmărea să dezvolte industria ca ramură modernă a economiei. Programul economic liberal a pledat pentru ca interesele generale ale României să fie prioritare în fața intereselor industriașilor și băncilor străine.

Conceptul de „Prin noi înșine” a fost aplicat atât în politica economică, cât și în ideea generală de dezvoltare a societății românești. Această abordare a implicat adaptarea conceptelor democratice occidentale la specificul și nevoile spațiului românesc.

Neutralitatea României, stabilită la Sinaia

Vila Emil Costinescu situată pe Bulevardul Carol I nr. 35, a fost construita în 1892 și extinsă în perioada 1918-1939. În această casă, la 21 iulie 1914, a avut loc ședința Consiliului de miniștri, condusă de I. C. Brătianu, în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial. Consiliul de coroana s-a adunat apoi la Peleș și a declarat oficial neutralitatea.

Sursa: Gândul

Emil Costinescu (1844-1921) a fost un om de afaceri, finanțist și politician. A deținut funcția de primar al Bucureștiului și de ministru de finanțe al României. El a pus bazele industriei din Sinaia, înființând în 1891 o fabrica de cuie, șuruburi și piulițe, halele acesteia fiind preluate ulterior de uzina Mefin. Numele său stă la originea stațiunii estivale Costinești, pe care a înființat-o prin „colonizarea” cu muncitori germani pe o moșie a sa.

Sursa: Gândul

CITIȚI ȘI:

UPDATE VIDEO | Marile decizii se iau în teambuilding la Sinaia / PNL a decis strategia electorală: „Prin noi înșine” / Fără liste comune cu PSD

EXCLUSIV VIDEO | Se unește PNL cu PSD în 2024? Cristian Pîrvulescu: Este firesc ca PNL să meargă singur, mai ales la alegerile europene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori