VIDEO | Joe Biden cere Congresului bani pentru Ucraina și Israel / „Putin și Hamas au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină

Publicat: 20/10/2023, 04:20
Actualizat: 20/10/2023, 04:33

Două războaie, un singur birou. Oval. De acolo, liderul lumii s-a adresat națiunii americane și nu numai, într-un „moment de cotitură”. Pentru a doua oară de când a devenit președinte, Biden folosește instrumentul adresării directe din Biroul Oval. Timp de 14 minute, președintele, proaspăt întors de la Tel Aviv, a vorbit despre războiul din Ucraina și războiul din Orientul Mijlociu.

Joe Biden l-a așezat pe Vladimir Putin pe aceeași treaptă cu organizația teroristă Hamas, declarând că atacurile asupra Israelului și invazia Ucrainei au o motivație comună: anihilarea unei democrații vecine.

Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au acest lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină, să o anihileze complet.

Liderul de la Casa Albă a oferit și argumente poporului american, pentru a înțelege de ce este vital pentru securitatea națională a Anericii ca  Israelul și Ucraina să aibă succes.

„Știu că aceste conflicte pot părea îndepărtate și este firesc să ne întrebăm de ce contează asta pentru America”, a spus Biden. În opinia președintelui american, dacă SUA nu ajută la „oprirea apetitului lui Putin pentru putere și control în Ucraina”, el nu se va opri la invazie, mergând la alte cuceriri în Polonia sau în țările baltice.

Alianțele americane sunt cele care ne țin America în siguranță. Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte națiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului, pur și simplu nu merită.

Biden a invocat și argumentul istoriei care „ne-a învățat că atunci când teroriștii nu plătesc un preț pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos și moarte și mai multă distrugere”.

Biden trimite o „cerere urgentă de buget” Congresului

În discursul din Biroul Oval, președintele Biden a declarat că va trimite, vineri, o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a „finanța nevoile de securitate națională ale Americii, pentru a sprijini „partenerii noștri critici, inclusiv Israelul și Ucraina”.

Biden a subliniat că acest demers este „un angajament fără precedent față de securitatea Israelului, care va spori avantajul militar calitativ al Israelului, față de care ne-am angajat”.

Ajutați-ne să ținem trupele americane departe de pericol. Ajutați-ne să construim o lume mai sigură, mai pașnică, mai prosperă pentru copiii și nepoții noștri.

Două state, o singură soluție

Referindu-se la conflictul dintre Israel și Palestina, Biden a spus că lumea„ nu poate renunța la o soluție cu două state”.

Lumea nu poate renunța la o soluție cu două state pentru conflictul Israel-Palestina. Oricât de greu este, nu putem renunța la pace. Nu putem renunța la o soluție cu două state. Israelul și palestinienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță, demnitate și pace.

Biden a subliniat că Hamas nu este Palestina și a adăugat că i-a avertizat pe israelieni să nu repete greșelile pe care le-au făcut Statele Unite, după ce teroriștii au atacat țara la 11 septembrie 2001.

Când am fost, ieri, în Israel, am spus că atunci când America a experimentat iadul 11 Septembrie, ne-am simțit și noi înfuriați. În timp ce am căutat și am primit dreptate, am făcut greșeli. Așa că, am avertizat guvernul Israelului să nu fie orbit de furie.

Gruparea teroristă Hamas a dezlănțuit răul pur și nealterat în lume, a mai spus Biden, în discursul său.

Dar, din păcate, poporul evreu știe poate mai bine decât oricine că nu există nicio limită pentru depravarea oamenilor atunci când doresc să provoace durere altora. Hamas nu reprezintă poporul palestinian Hamas folosește poporul palestinian drept scut uman.

Biden a pregătit discursul timp de câteva zile

Discursurile din Biroului Oval sunt rezervate momentelor speciale în care președintele dorește să se adreseze direct cetățenilor și să influențeze opinia publică, abordând teme de importanță majoră.

Este a doua oară când președintele Biden face declarații din Biroul Oval. Primul discurs a fost în iunie 2023, atunci când a sărbătorit adoptarea proiectului de lege bipartizan privind ridicarea plafonului datoriei publice a țării.

Dorința de a se adresa poporului american s-a născut încă din momentele în care urmărea scenele violente din Israel. Și a exprimat această dorință consilierilor săi, cărora le-a transmis că discursul ar trebui să sublinieze că sprijinul SUA pentru Ucraina și Israel nu este doar un mesaj puternic de transmis lumii, ci și o chestiune de securitate națională a SUA.

Această dorință a pus în mișcare zile de planificare și scriere de discursuri pentru ca discursul lui Biden de joi în orele de maximă audiență să fie ținut de la Biroul Oval, a declarat un oficial înalt al administrației pentru CNN.

Înainte de discursul său, Joe Biden a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat SUA rămân angajamente în a sprijini Kievul.

Liderii au discutat despre lupta continuă a Ucrainei pentru a-și apăra libertatea și independența față de agresiunea rusă. Președintele Biden a subliniat sprijinul bipartizan puternic și continuu din Statele Unite pentru apărarea Ucrainei a suveranității, integrității teritoriale și viitorului democratic, a precizat Casa Albă.


Doar că, la el acasă, președintele Biden se confruntă cu numeroase critici, iar sprijinul nu pare a fi „bipartizan, puternic și continuu”. Republicanii conservatori sunt de neînduplecat în a accepta solicitările președintelui de a trimite mai multe arme în  Ucraina, în timp ce Camera Reprezentanților rămâne fără conducere, la mai bine de două săptămâni după ce Kevin McCarthy

Nici despre bani nu se mai pune problema, deocamdată. Fostul președinte al Camerei Reprezentanților, republicanu Kevin McCarthy, spunea chiar în preziua vizitei lui Zelenski la Capitoliu, că „nu sunt bani pentru Ucraina” în Camera Reprezentanților.

Mai mult, cererea anterioară a lui Biden de finanțare pentru Ucraina, de 24 de miliarde de dolari, a fost scoasă din legislația bugetară luna trecută, în ciuda solicitărilor personale ale președintelui ucrainean.

CITEȘTE ȘI:

O bază militară americană din Siria a fost vizată de atacuri cu drone

Pentagon: China continuă dezvoltarea arsenalului nuclear și balistic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...