VIDEO | Klaus Iohannis a reacționat la afirmațiile scandaloase ale lui Viktor Orban: ”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR”

Publicat: 29/07/2022, 14:29
Actualizat: 29/07/2022, 14:37

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, astăzi, în timpul conferinței comune desfășurate la Palatul Cotroceni alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială în România, după declarațiile scandaloase făcute de premierul ungar Viktor Orban, săptămâna trecută, la Băile Tușnad. Șeful statului a criticat afirmațiile lui Orban și a subliniat că UDMR trebuie să vină cu explicații în acest sens.

Întrebat despre cum comentează afirmația lui Viktor Orban din România, Iohannis a declarat că este inacceptabil ca un înalt oficial european să vină cu un astfel de discurs.

„E inadmisibil ca un înalt oficial european să vină cu un discurs despre teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă din Al Doilea Război Mondial.

Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice fel de demers de politică internă. Este inacceptabil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs cu tentă antieuropeană. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi. Reacțiile din spațiul public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat, că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze. E un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau oratorie unui înalt demnitar european.

Nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a declarat Iohannis.

Iohannis: Nu își dorește nimeni o criză guvernamentală, dar nu putem să ne facem că declarațiile nu au fost aplaudate

În ceea ce privește UDMR, șeful statului a spus că liderii formațiunii, care au fost prezenți în număr mare la discursul susținut săptâmâna trecută de Viktor Orban în timpul scolii de vară de la Tușnad, trebuie să vină cu explicații.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR-ului, fiind că la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe.

Nu-și dorește nimeni din România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și nu putem să ne prefacem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a conchis Iohannis.