VIDEO | Marcel Ciolacu, despre renegocierea PNRR-ului: „Este exclus să condamni o țară să aibă un plafon la pensii pe următorii 50 de ani”

Publicat: 27/06/2022, 12:51

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a spus luni, înainte de debutul reuniunii Biroului Permanent Național al PSD, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) poate fi „categoric” renegociat pe segmentul de pensii, ca răspuns la întrebarea presei privind detaliile întâlnirii de săptămâna trecută cu oficiali europeni.

Întrebările jurnaliștilor au vizat declarații liderul PSD, președintele Camerei Deputaților, de după vizita oficială de joia trecută la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu lideri al PES, inclusiv cu comisarul pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

„A spus chiar că este total incorect ce s-a trecut în PNRR”

După întrevederea cu comisarul pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, Marcel Ciolacu a anunțat că Nicolas Schmit are disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea optimizării PNRR pe zona de pensii., potrivit PSD. „Îi mulţumesc Comisarului European pentru Muncă, Nicolas Schmit, pentru disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea optimizării PNRR pe zona de pensii. M-a bucurat totodată deschiderea sa în ceea ce priveşte solicitarea noastră de finanţare, din bani europeni, a unor mecanisme compensatorii pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie, alimente şi carburanţi pentru categoriile cele mai vulnerabile”, a mai scris președintele Camerei Deputaților, pe Facebook, conform unui comunicat al PSD.

„Categoric, am avut o discuție cu comisarul Schmidt, mi-a detaliat discuțiile cu domnul ministru Budăi și este domnul comisar… ne susține în acest demers. Și a spus chiar că este total incorect ce s-a trecut în PNRR, lucru pe care noi l-am spus de la început”, a declarat Marcel luni, la sediul formațiunii.

Liderul PSD a fost întrebat concret dacă Nicolas Schmidt spune că ar trebui eliminat plafonul de 9,4% din PIB destinat pensiilor, conform PNRR. „Domnul comisar Schmidt a spus foarte clar că este exclus să condamni o țară să aibă un plafon la pensii pe următorii 50 de ani, lucru pe care noi l-am spus din prima zi când a fost făcut acest PNRR de guvernarea de dreapta”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Actualul ministru al Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat în repetate rânduri că procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor prin PNRR este insuficient. Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu (PNL), declara în ianuarie că PNRR nu va fi renegociat așa cum cere cu insistență partenerii de coaliție din PSD.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase