VIDEO | Reforma Mediului, reorganizare și digitalizare. Vor dispărea agenții, posturi, vor fi reduse costurile, promite ministrul Fechet

Publicat: 02/11/2023, 16:36

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a explicat joi în cea ce va consta reorganizarea ministerului. În primul rând, va exista o singură entitate în instituție care va elibera avize de mediu, în așa fel încât diferitele agenții din subordine să nu se mai calce pe picioare în ceea ce privește atribuțiile. De asemenea, ministerul va fi digitalizat. Vor dipărea agenții, vor dispărea posturi, se vor reduce cheltuielile. „Nu vreau să scap această oportunitate, cererea de reformă administrativă cerută de Premier, pentru a face curat în minister”, a fost pe scurt declarație lui Fechet. 

Fechet îşi propune ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecţiei mediului şi şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto, acestea putând fi emite, fără probleme de către consiliile judeţene. De asemenea, Fechet a precizat că „instituţiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta”.

Reduceri de posturi și costuri

“Aş mai spune că şi din punct de vedere al controlului trebuie să rămână o singură entitate şi am să vă dau un exemplu de la mine din judeţ, de la Bacău, unde au fost nişte sesizări de mortalitate piscicolă ca urmare a unor deversări, nu ştim încă dacă legală sau ilegală într-un lac dintr-o arie naturală protejată. Şi a venit Garda de Mediu şi a spus că, în opinia lor, e de competenţa inspecţiei de la Apele Române, au venit cei de la Inspecţia Apelor şi au spus că, în opinia lor, e de competenţa Gărzii de Mediu. Ori din acest motiv, eu cred că instituţiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta. Bineînţeles că nu vor fi ocolite de reorganizare nici regiile din subordinea Ministerului Mediului, nici Administraţia Naţională Apele Române, nici Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Niciuna dintre aceste instituţii nu va scăpa de aplicarea legii, pentru că eu cred că ministerele trebuie să fie primele care să dea un bun exemplu în ceea ce priveşte nu doar eficientizarea actului administrativ, transparentizarea şi digitalizarea acestuia, dar până la urmă, vom discuta, fără îndoială, şi de o reducere semnificativă a costurilor”, a completat ministrul Mediului.

Reorganizarea Mediului, termen de un an

Întrebat câte instituţii vor fi comasate şi când va fi finalizat acest proces, Mircea Fechet a răspuns: „Nu vă pot răspunde la această întrebare. Avem la dispoziţie acest an pentru a definitiva cadrul legislativ că vor rămâne jumătate sau că vor rămâne mai multe sau mai puţine, rămâne de văzut. Ce mă interesează, în primul rând este funcţionalitate acestora”.

„Nu vreau să fac reorganizare doar de dragul reorganizării. Mă interesează ca cetăţeanul, atunci când are o problemă de rezolvat, să o rezolve mai bine decât o rezolva până la reorganizare. Însă cred că voi fi printre primele ministere sau cel puţin asta e speranţa mea, care să anunţe aceste măsuri despre care vă vorbeam mai devreme”, a mai spus el.

Citiți și:

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?