VIDEO Tanczos Barna, despre panourile fotovoltaice: „Avem peste 12 mii de dosare evaluate și aprobate din cele 45 de mii depuse”

Publicat: 14/09/2022, 22:46
Actualizat: 14/09/2022, 22:49

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, la Digi24, că procesul de aprobare pentru instalarea panourilor fotovoltaice a început să prindă viteză. Până acum au fost aprobate 12 mii de dosare dintr-un total de 45 de mii. 

Programul a început cu un blocaj enorm. Multe dintre cereri au fost blocate timp chiar și șase luni de zile din cauza AFM-ului care nu a putut să pornească instituțional evaluările.

„Programul a fost blocat complet jumătate de an pentru AFM n-a avut capacitatea pornească instituțional evaluările. Acum putea zic suntem pe drumul cel bun. Avem peste 12 mii de dosare evaluate aprobate din cele 45 de mii. Ne apropiem de un număr de 10 mii de dosare pe lună”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul spune că a externalizat 10 mii de dosare către o companie privată pentru ca procesul să avanseze mai rapid. El se așteaptă ca până la finele lunii septembrie să fie aprobate deja circa 30 de mii de dosare pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Ministerul Mediului vrea să aprobe 30 de dosare până la finalul lunii septembrie

„Acum două săptămâni au fost externalizate 10 mii de dosare la o companie privată, după achiziție publică lungă desfășurată la AFM. Deci, eu cred la sfârșitul lunii septembrie vom depăși 25 – 30 de mii de dosare evaluate.

Acest lucru va da o altă viteză, procesul lui de evaluare, contractare și celelalte măsuri sunt impactate – măsura de eficiență energetică la instituții publice, măsura de iluminat public și ele au fost externalizate”, a afirmat Barna.

Ministrul pune întârzierea aprobării dosarelor pentru fotovoltaice pe seama unui flux foarte mare de lucru venit „brusc”, iar personalul de la AFM a fost complet blocat .

„Avem o ordonanță de urgență pe fluxul de aprobare în Guvern pentru a crește capacitatea instituțională, pentru a angaja oameni la AFM. Pentru așa cum a venit brusc războiul și numărul, zecile de mii de dosare pentru fotovoltaice au venit brusc la AFM. Până acuma n-a existat o cerere așa de mare. Nevoia a crescut foarte mult și crește zilnic. AFM ar trebui pornească următoarea sesiune de depunere de dosare pentru persoane fizice și acolo eu personal aștept la sute de mii de cereri”, spune ministrul.

Când începe următoarea sesiune pentru depunerea dosarelor pentru instalarea panourilor fotovoltaice?

„Eu cred până în octombrie – noiembrie vom fi gata lansăm și următoarea sesiune și în câteva luni vom încheia această evaluare.

Este neplăcut. Oamenii așteaptă de șase luni, șapte luni de zile primească primele vești bune, dar încă o dată sunt deja peste nouă mii de aprobări comunicate”, a mai spus el.

Ministrul Mediului dă asigurări că toate proiectele pentru instalarea de panouri fotovoltaice depuse în 2022 se vor finaliza până la finalul acestui an.

Procedură simplificată pentru 2023

Întrebat dacă va schimba filozofia acestui program pentru anul viitor, Tanczos Barna spune: „Da, complet. Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul rabla – Electrocasnice, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic inițial și după aceea va merge la un prestator de servicii, la o companie atestată, care apare pe site-ul AFM care poate instaleze panourile fotovoltaice. E o schimbare de ordine în procesul de evaluare.

Dosarele vor fi analizate, evaluate practic de companiile care fac și instalarea și AFM va face prin sondaj, control la acele companii care primesc documentele pe care le încarcă în sistem”, a încheiat ministrul Mediului.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult