VIDEO | Undă verde pentru construcția a 3 sectoare de autostradă. Contractele s-au semnat la Ministerul Transporturilor în prezența premierului

Publicat: 20/09/2023, 17:20
Actualizat: 20/09/2023, 20:15

Miercuri, la Ministerul Transporturilor, au fost semnate 3 noi contracte în vederea execuției și proiectării a trei tronsoane de autostradă. Vorbim de semnarea a două loturi de pe Autostrada Unirii și Autostrada A0, dar și pentru lotul 2 din sectorul de drum Sibiu-Făgăraș.

Sorin Grindeanu și premierul Marcel Ciolacu au ambiții mari în ceea ce privește construcția de noi kilometri de autostradă. În total 63,66 km de autostradă și încă 5,6 km drum de legătură (la profil de Drum Expres) vor fi realizați în baza celor 3 contracte semnate miercuri.

Primul tronson semnat face parte din Autostrada Unirii, și este cuprins între Leghin și Târgul Neamț. Tronsonul a fost atribuit constructorului UMB, controlat de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, despre care atât Grindeanu cât și premierul Ciolacu au avut cuvinte de laude.

„Primul dintre contracte este parte din Autostrada A8, Autostrada Unirii, va fi finanțată prin PNRR. Așa cum bine știți, e vorba de capătul estic, de la Leghin, la Moșca, lângă Pașcani. E, dacă vreți, același constructor, ca să vorbesc câteva, să spun câteva, vorbim de același constructor care are contract în mare parte pe A7, adică UMB. Nu avem semne de întrebare că nu sunt capabili, fiind în zonă, să ducă la bun sfârșit acest proiect, mai ales că e parte din PNRR, ceea ce ne obligă până la sfârșitul anului 2026, să finalizăm acest proiect”, a precizat Sorin Grindeanu.

Al doilea contract semnat se referă la ultimul lot din Autostrada A0, celelalte 6 având deja constructorul desemnat: „A0 ultimul lot, cu epopee incredibilă, dar în sfârșit s-a reușit să se semneze acest lot pe A0 nord. al 7-lea contract. Celelalte șase sunt sunt, așa cum bine știți, atribuite”, a precizat ministrul Transporturilor.

Lotul face parte din Coridorul de Transport Pan-European nr. 4, cuprins între Nădlac și Constanța, ceea ce înseamnă că în câțiva ani vom traversa țara de la Vest la Est numai pe autostradă, a precizat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

Al treilea contract semnat la Ministerul Transporturilor, include ultimul lot din sectorul de drum Sibiu-Făgăraș. Vorbim de tronsonul 4 Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – legătura cu DN1, fiind al doilea contract de construcție semnat pentru această autostradă. Constructorul desemnat este o companie cu sediul în Turcia, care mai are lucrări în România.

Eu cred că în 10 zile vom reuși să semnăm și al 3-lea lot, urmând ca în această toamnă să închidem contractele pentru toate cele patru loturi dintre Sibiu și Făgăraș, a spus Grindeanu.

Totodată, ministrul Transporturilor a făcut și unele promisiuni românilor. Grindeanu a precizat că în acest moment sunt contractați 760 de km de drum expres și autostradă, care au termen de finalizare cel mai târziu până în anul 2028.

„Sunt contractați aproape 760km de drum expres și autostradă. Deci sunt contractele semnate. Asta înseamnă că sunt în derulare termenele de finalizare. Până la ultimul dintre ele, ultimul termen este 2028, deci să zicem în 5 ani ar trebui ca cel puțin acești 760km să fie în plus”.

Mai mult decât atât, ministrul a vorbit de încă 500km, care sunt aflați în diverse stadii ale licitațiilor, și a promis că până în maxim 2030, România va atinge cealaltă bornă de 1000 de km, bornă realizată anul acesta, după 34 de ani de la Revoluție.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Moțiunea împotriva Guvernului stă în pixul UDMR. Marcel Ciolacu: Sper să mă fi ridicat la nivelul așteptărilor colegilor din UDMR

Consultări la Palatul Victoria între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții societății civile

VIDEO | Marcel Ciolacu vorbește despre noile modificări fiscale: „Nu sunt de acord la cluburi să fie TVA 5%, ca la cărți și proteze”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×