Gabriel Pecheanu
11.12.2018
Politică

Viorica Dăncilă speră SĂ DISCUTE cu Klaus Iohannis înaintea ședinței CSAȚ

Viorica Dăncilă speră SĂ DISCUTE cu Klaus Iohannis înaintea ședinței CSAȚ
Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Înainte de ședință, e posibilă o discuție între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis despre numirea miniștrilor la Transporturi și Dezvoltare regională.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențial, pe ordinea de zi a ședinței se află mai multe subiecte:

– Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028;

– Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2019;

– Planul Național de Priorități Informative pentru anul 2019;

– Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2019.

Marți, ministrul Apărării Gabriel Beniamin Leș declarat că este foarte posibil ca, la următoarea ședință a CSAT, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov.

„Profilul strategic al Mării Negre este ca și prioritate în Ministerul Apărării și în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum, România și-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianțelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo știm și analizăm împreună cu structurile NATO”, a precizat Leș.

Pe 26 noiembrie,  referitor la incidentul din Marea Azov, președintele Klaus Iohannis anunța că România este pregătită pentru orice scenariu și pentru orice măsură, dar a solicitat părților implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forțele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol și Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

Înaintea ședinței CSAT este posibilă o discuție între președintele Iohannis și premierul Dăncilă pe tema numirii celor doi miniștri de la Transporturi și Dezvoltare regională.

„Dacă domnul președinte va avea disponibilitatea, dacă va dori să discutăm despre aceste două numiri (la ministerele Transporturilor și Dezvoltării Regionale – n.r.), așa cum am procedat de fiecare dată, voi avea toată deschiderea de a purta această discuție,” a declarat luni premierul. „Dacă nu, nu avem decât o singură alternativă, aceea de a aștepta hotărârea CCR, pentru că am văzut că domnul președinte nu vrea să facă nicio nominalizare până la decizia Curții Constituționale.”

 

Inchide