Viviane Reding: CE consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen

Redactor:
Mihai Draghici
Viviane Reding: CE consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen
Comisia Europeană consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, dar decizia aparține statelor membre ale Uniunii Europene, afirmă vicepreședintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie.

Comisia Europeană consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen, dar decizia aparține statelor membre ale Uniunii Europene, afirmă vicepreședintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie.

Viviane Reding a făcut aceste declarații într-un interviu acordat ziarului iranian Tehran Times. Tema principală a interviului a fost „libertatea presei – o necesitate pentru democrații”, însă Reding a făcut o scurtă referire și la extinderea Spațiului de liberă circulație Schengen.

„În privința Spațiului Schengen, decizia de eliminare a controalelor vamale aparține statelor membre. Comisia Europeană consideră că atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea deplină la Schengen”, a spus comisarul UE.

În ceea ce privește libertatea presei, comisarul UE pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie a subliniat că toate statele democratice au nevoie de o presă liberă, explicând că instituțiile media reprezintă o necesitate pentru toate statele membre UE.

Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) va reveni asupra subiectului aderării României și Bulgariei la Schengen atunci când vor exista condiții favorabile, a anunțat săptămâna trecută Președinția lituaniană a Consiliului Uniunii Europene.

România și Bulgaria au prezentat la Consiliul JAI a declarație politică în care își exprimă dezamăgirea față de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen și susțin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare. România și Bulgaria își exprimă „dezamăgirea față de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea la Spațiul Schengen la acest moment și au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre și stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului UE și ale Consiliului European, precum și în rezoluțiile Parlamentului European pe acest subiect”, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe.

Surse din cadrul Președinției lituaniene a UE au declarat săptămâna trecută că „oficiali din România și Bulgaria au avut consultări cu state membre care în mod tradițional s-au opus aderării în trecut”. La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la București a precizat că poziția Olandei față de aderarea celor două țări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp. „Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește poziția Olandei”, a comunicat misiunea diplomatică, reamintind că Guvernul de la Haga „va aștepta raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziția privind aderarea (României și Bulgariei) la Schengen”. Raportul MCV urmează să fie publicat în ianuarie 2014.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Numărul telefoanelor ascultate în România, prăbușire DRAMTICĂ! S-a aflat și care este motivul ciudat
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
A pus bicarbonat de sodiu în interiorul mașinii și a lăsat așa câteva minute. Ce...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide