Volodimir Zelenski caută bani americani pentru reconstrucția Ucrainei. Cu cine s-a întâlnit, în secret, președintele ucrainean la New York?

Volodimir Zelenski caută bani americani pentru reconstrucția Ucrainei. Cu cine s-a întâlnit, în secret, președintele ucrainean la New York?
Publicat: 21/09/2023, 13:52
Actualizat: 21/09/2023, 14:01

Presa americană a relatat, joi, despre o întâlnire secretă a președintelui Ucrainei cu magnații de pe Wall Street, la New York. Fox News a transmis informația despre întâlnirea care a fost găzduită de JPMorgan. 

La masa rotundă au mai participat fostul primar al orașului NewYork, Mike Bloomberg, patronul echipei de fotbal New England Patriots, Robert Kraft și fostul diplomat de top american, Henry Kissinger.

Din grupul de bancheri care a convocat întâlnirea, pentru a discuta despre investițiile în Ucraina, au făcut parte fondatorul Pershing Square Capital Management, Bill Ackman, fondatorul Citadel, Ken Griffin,  directorii JPMorgan Mary Callahan Erdoes și Vince LaPadula, CEO-ul Google, Eric Schmid.

Întâlnirea a avut loc la doar câteva ore după discursul președintelui ucrainean din plenul Adunării Generale a ONU, unde a vorbit despre planul său de pace, au precizat surse pentru Reuters.

O parte din miliardarii prezenți la întâlnire au făcut anterior anunțuri de donații către Ucraina. Bill Ackman, spre exemplu, al cărui străbunic a emigrat în Statele Unite din Ucraina, a promis în februarie 3,25 milioane de dolari pentru cumpărarea de ambulanțe pentru Ucraina, scrie Reuters.

Iar investitorul american Ken Griffin s-a angajat, încă de anul trecut, să doneze 3 milioane de dolari pentru burse adresate studenților ucraineni.

Ce gigant bancar conduce reconstrucția Ucrainei?

Reconstrucția Ucrainei este un subiect de top pentru fondurile de investiții americane. BlackRock, gigantul bancar JP Morgan și firma de consultanță în management McKinsey & Company lucrează cu Ucraina pentru a stabili un „fond de reconstrucție” și pentru a atrage alte miliarde de investiții private.

Financial Times relata recent că cele trei companii vor colabora, cu scopul de a ghida capitalul public într-o direcție care ar atrage și mai multe miliarde în investiții private.

Conform cifrelor Băncii Mondiale, ar putea fi nevoie de peste 410 miliarde dolari pentru a reconstrui țarta afectată de război. Însă, după lansarea recentă a contraofensivei ucrainene, este posibil ca această sumă să crească și mai mult, pe măsură ce conflictul escaladează din nou, au comentat specialiști pentru The Hill.

Despre un fond de reconstrucție se discuta încă de anul trecut. În septembrie 2022, la șapte luni de la declanșarea războiului, Zelenski s-a întâlnit virtual cu șeful BlackRock, Larry Fink.

Cei doi au discutat despre felul în care compania ar putea oferi „consiliere pro bono guvernului ucrainean cu privire la înființarea unui fond de reconstrucție în sprijinul redresării economiei ucrainene”, transmitea The New York Times.

Cabinetul lui Zelenski a comunicat, în septembrie, că fondul va fi aranjat pentru ca „atât investitorii publici, cât și cei privați să participe la reconstrucția și întinerirea economiei de piață din Ucraina”.

Pe 16 noiembrie 2022 s-a făcut primul pas. BlackRock Financial Markets Advisory și Ministerul Economiei din Ucraina au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care BlackRock FMA va oferi sprijin consultativ pentru proiectarea unui cadru de investiții, cu scopul de a crea oportunități pentru ca investitorii publici și privați să participe la viitoarea reconstrucție și redresare a economiei ucrainene, se arată într-un comunicat al companiei.

Următorul pas a fost pe 28 decembrie. Larry Fink și președintele ucrainean au convenit să coordoneze eforturile de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, „canalizând investițiile în sectoarele cele mai relevante și de impact ale economiei ucrainene”, conform unui comunicat al biroului președintelui Zelenski.

BlackRock este cel mai mare administrator de active din lume, în valoare de 8,5 trilioane dolari.

CITEȘTE ȘI:

Volodimir Zelenski denunță ineficiența Națiunilor Unite și vrea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei

România semnează la ONU Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji