Ziua și scandalul în Parlament. Senatoarea USR Florina Presadă susține că a fost înjurată de Liviu Brăiloiu de la PSD: „Ceea ce a spus nu poate fi reprodus”

Ziua și scandalul în Parlament. Senatoarea USR Florina Presadă susține că a fost înjurată de Liviu Brăiloiu de la PSD: „Ceea ce a spus nu poate fi reprodus
Publicat: 21/12/2017, 14:11
Actualizat: 26/03/2019, 18:28

UPDATE:„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot să vă relatez, în schimb, contextul. Și anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărți membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre „Ferma Animalelor”, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început să mă insulte și să mă injure. Nu este prima dată, voi face o plângere împotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde există un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era președinte de ședință, să suspende ședința, însă a refuzat să facă acest lucru”, a susținut Presadă la Parlament.

Întrebată dacă alți senatori au auzit respectiva înjurătură, Presadă a confirmat.

„Da, sunt colegii domnului Brăiloiu. În acel moment eram doar eu în rândurile ocupate de către senatorii, i-a amuzat foarte mult această replică a domnului Brăiloiu”, a precizat Presadă.

Rugată să-i transmită un mesaj lui Brăiloiu, Presadă a precizat că, data viitoare, poate îi va oferi niște cărți de joc.

„Din păcate, noi ne-am obișnuit destul de mult cu acest tip de comportament, nu cred că este o întâmplare că el vine preponderant din partea parlamentarilor PSD. Vom continua să facem plângeri și vom continua să aducem în atenția publică acest timp de comportament. Limbajul și cmportamentul acestor oameni a escaladat într-o direcție nedorită, nu vreau să repet cee ace s-a spus, în mod sigur ar trebui sancționate. Nu vreau să cred că colegele domnilor de la PSD sunt de-acord cu un astfel de comportament”, a adăugat Presadă.

Senatorii USR au împărțit, joi, în plenul Senatului unde s-a votat Legea 317/2004 privind CSM, cartea „Ferma Animalelor” de George Orwell, colegilor din majoritatea parlamentară.

În deschiderea ședinței în care se dezbate și votează proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM, senatorul USR, Radu Mihail, precizat că în cazul în care majoritatea va forța trecerea pachetului de legi ale justiției, Comisia Europeană ar putea face și în cazul României un anunț similar celui referitor la Polonia, unde a identificat încălcări grave ale unor aspecte ce țin de independența justiției și a statului de drept.

„Noi nu dorim ca țara noastră să intre în rândul țărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, țări pe care oficiali de la București, inclusiv din conducerea Senatului le curtează acerb. Vă propunem să nu continuăm cu dezbaterea acestei legi”, a susținut Mihail.

Totodată, și senatorul PMP, Dorin Bădulescu, a precizat că grupul senatorial al partidului nu va participa la dezbateri și la vot.

„PMP nu va legitima acest proces care duce la modificarea legilor justiției. Aceste lucruri sunt forma noastră de protest față de cum ați modificat legile justiției. Nici nu vom vota sau vom face vreun gest în legătură cu aceste legi”, a precizat Bădulescu.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a replicat senatorului USR, Radu Mihail, că Uniunea dorește să mențină în România „aceeași frăție nenorocită care a distrus țara și justiția”.

„Am auzit, mai devreme, o intervenție a unui coleg senator care făcea o comparație între România și Polonia. În primul rând, vreau să vă spun că pentru mine, Polonia este o țară care merită toată admirația, pentru că știe să-și respecte valorile, tradițiile, independența și suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, și în mod suvveran, Parlamentul. Eu am să vă spun ceea ce mă preocupă pe mine, în calitate de senator și în calitate de cetățean român. Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenței în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporții a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiția din România, care a fost călcată în picioare”, a declarat Tăriceanu.

Liderul Senatului a adăugat că independența justiției a rămas numai pe hârtie.

„Care este independența justiției atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiție și în curțile care fac justiția, nu mă refer la procurori. Aceasta este justiția pe care dumneavoastră o apărați? Sunt absolut decepționat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziție. În loc să aud din partea unui partid care s-a făcut ecoul cetățenilor și care ar fi trebuit să prețuiască mai mult decât orice valorile liberale, adică drepturile și libertățile cetățenilor și să le pună pe primul plan, văd că în cntinuare doriți să mențineți în România aceeași frăție nenorocită care a distrus țara și justiția și încrederea în ea, între servicii, între aparatul represiv, instituțiile de forță ale statului. Nu acesta este modelul de democrație liberală europeană pe care cu toții ne-o dorim și la care cu toții aspirăm. Nu acesta este modelul cu care am intrat în Uniunea Europeană”, a subliniat Tăriceanu.

De asemenea, liderul PMP, Traian Băsescu, a spus că România, când a intrat în Uniunea Europeană, a cedat din suveranitate.

„Avem capitolul 3 din tratat care da o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran și nu statul național. Încurajarea naționalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toți”, a punctat Băsescu.

În replică, Tăriceanu a declarat că nu face parte din categoria naționaliștilor care duce naționalismul pe primul plan.

„Suveranitatea parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutăm despre întărirea legalității socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forța instituțiilor care bineînțeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetățenilor. Eu ceeea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor cetățenești care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcției UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci să fim membri de facto și în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri și facem în România un fel de creație care seamnănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept”, a susținut Tăriceanu.

Senatorul USR, Radu Mihail, a precizat că a fost agresat verbal în sala de plen.

„Mi s-a spus de către cineva care este în viața politică de zeci de ani că trăiesc în România degeaba. Aș vrea să vă spun că am ales să trăiesc în România după ce am fost în exil 16 ani pentru că oameni ca acela care a rostit acele cuvinte calcă în picioare drepturile cetățenilor români, se preocupă de interesul personal și încearcă să schimbe legile justiției pentru interesul personal al lui și al unei clici. Așa că nu trăiesc degeaba în România, de aia am venit în România și vom face acest lucru dacă vrea, sau dacă nu vrea acest domn care îmi spune că nu vrea să ne mai audă. Domnule Tăriceanu, o să ne auziți și azi, și mâine și peste 10 ani fără nicio problemă. Va veni vremea și nu foarte târziu când ne veți cere cuvântul de pe banca opoziției dacă nu cumva veți fi în alt loc”, a replicat Mihail.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...