Aleksandr Dughin a ajuns la spital după moartea fiicei sale, ucisă într-un atentat cu mașină-capcană. În prezent, nu se cunosc detalii despre starea sa

Aleksandr Dughin a ajuns la spital după moartea fiicei sale, ucisă într-un atentat cu mașină-capcană. În prezent, nu se cunosc detalii despre starea sa
Aleksandr Dughin, la locul exploziei în care a murit fiica sa (FOTO - Profimedia)
Publicat: 21/08/2022, 22:33
Actualizat: 21/08/2022, 22:36

Ideologul lui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, a cărui fiică a fost ucisă sâmbătă seara, a fost dus la spital după ce a venit la locul exploziei și a văzut cu ochii lui ce s-a întâmplat, informează platforma media Nexta într-un mesaj postat pe Twitter. Sursa citată precizează că nu se știe, deocamdată, care este starea lui Aleksandr Dughin.

Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla, într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei.

Ulterior, pe rețelele sociale au fost postate imagini în care se vede mașina Dariei Dughina în flăcări, în timp ce Aleksandr Dughin sosește la fața locului și își pune mâinile în cap.

Explozia s-a produs la ora locală 21:00 și, potrivit autorităților ruse, a fost detonat un presupus dispozitiv exploziv la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care circula femeia. Maşina era, însă, a lui Aleksandr Dughin şi probabil că el a fost ţinta atacului.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină, a relatat cotidianul guvernamental „Rossiskaia Gazeta”.

Anchetatorii ruși au transmis că iau în calcul „toate ipotezele” pentru a stabili cine este răspunzător pentru crimă.

Ucraina neagă orice implicare în atentatul în urma căruia a murit fiica lui Alexander Dughin

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat, duminică, implicarea Kievului în atentatul cu maşină-capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin, transmite EFE.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Cine era Daria Dughina

Daria Dughina era jurnalistă şi expert politic. Cunoscută şi sub numele de Platonova, ea susţinea ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.

Dughin, dar și fiica sa se află pe lista de sancţiuni a SUA. Într-un comunicat transmis în martie, Trezoreria SUA anunța că Daria Dughina, redactor-şef al site-ului United World International – calificat de SUA drept un mijloc de dezinformare -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Cine este Aleksandr Dughin

Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este adesea numit ideologul lui Putin, „creierul lui Putin” sau „Rasputin”, din cauza relației sale apropiate cu liderul de la Kremlin.

Mulți consideră că el este cel din spatele invaziei ruse din Ucraina. Deși nu are un rol oficial în guvern, se spune că ideologul ultranaționalist îl influențează puternic pe Putin, în special în ceea ce privește propaganda.

Aleksandr Dughin pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou vast imperiu rus.

El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina, unde forţele ruse desfăşoară din 24 februarie ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea țării.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase