American capturat de ruşi şi acuzat de spionaj, salvat din Ucraina după o misiune de 18 ore care a inclus și România

American capturat de ruşi şi acuzat de spionaj, salvat din Ucraina după o misiune de 18 ore care a inclus și România
Kirillo Alexandrov, în Polonia / FOTO clickondetroit.com via Project Dynamo
Publicat: 27/05/2022, 00:18
Actualizat: 27/05/2022, 00:20

Kirillo Alexandrov, în vârstă de 27 de ani, un bărbat de origine americană din Michigan, se afla în locuinţa sa din apropiere din Herson atunci când forţele ruse au ocupat regiunea, la începutul lui martie.

El, soţia şi soacra sa de origine ucraineană au încercat să fugă din calea invadatorilor, dar au fost capturaţi de ruși, iar el s-a trezit cu un dosar conţinând 11 capete de acuzare false pe numele său, printre care şi faptul că ar fi spion american.

Mama bărbatului, care locuieşte în comitatul Jackson, din Michigan, a cerut ajutor din partea Project Dynamo, o organizaţie non-profit din Florida specializată în operaţiuni de salvare în zone de război şi/sau în zone ostile.

Potrivit unui comunicat al Project Dynamo, FBI şi Departamentul de Stat au ştiut despre implicarea sa în salvarea lui Kirillo Alexandrov şi a familiei sale şi au considerat-o drept „cea mai bună speranţă” pentru o „evacuare în siguranţă”.

Liderul misiunii de salvare, Bryan Stern, spune că s-a bazat în operaţiune pe 12 colegi răspândiţi în Ucraina, Polonia, România şi Statele Unite. Astfel, a conceput două strategii paralele, prima constând în negocieri cu partea rusă, iar a doua într-o operaţiune tactică de salvare la sol.

Dar când a aflat că Alexandrov urma să fie dus la Moscova, a decis să profite de o „fereastră îngustă” apărută şi să-l evacueze în secret.

Lansată în data de 9 mai, la 100 de kilometri în spatele frontului, misiunea a durat 18 ore, în condiţii extrem de dificile şi foarte periculoase.

El a reuşit să treacă nedetectat peste 20 de puncte de control ale forţelor ruse, după care a petrecut noaptea de 9 spre 10 mai într-o casă sigură din apropiere de Herson. A doua zi dimineaţă, pe 11 mai, se afla deja în Polonia.

„Este cea mai complexă şi periculoasă misiune salvare de până acum”, precizează Project Dynamo, subliniind că partea rusă s-a arătat interesată de negocieri abia la cinci ore după sosirea lui Kirillo Alexandrov în Polonia.

„Nu voi putea uita niciodată nimic din toate acestea. Nu ştiu cum îl voi putea răsplăti vreodată pe Bryan şi echipa sa, pentru că am fi morţi dacă nu ar fi fost ei”, spune bărbatul salvat din Herson, citat de Adevărul.

Kirillo Alexandrov este prima victimă americană cunoscută şi care a supravieţuit unor crime de război comise de soldaţii ruşi în Ucraina.

Bărbatul a mărturisit că soldaţii ruşi i-au agresat soţia, l-au încătuşat, l-au bătut de mai multe ori şi au efectuat simulări de execuţii asupra sa.

Aceste acţiuni constituie o încălcare Convenţiei de la Geneva, iar cazul său a fost prezentat deja la ONU, Curtea Penală Internaţională şi departamentele de stat, justiţie şi apărare din Statele Unite.

Project Dynamo este activă în Ucraina, de la începutul lunii februarie, iar prima sa misiune a avut loc chiar în primele ore ale invaziei lui Putin, iar de atunci a salvat aproape 700 de persoane în peste 60 de operaţiuni în cele mai dificile zone de război din Ucraina.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult