Batalionul Azov, reacție după decizia lui Putin de a anula asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. „Rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”

Batalionul Azov, reacție după decizia lui Putin de a anula asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol. „Rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”
Sursă foto -ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 21/04/2022, 22:33

Un oficial senior al al batalionului Azov a comentat decizia președintelui rus privind închiderea zona industriale din Mariupol, după ce a anulat un asalt asupra enormei uzine Azovstal – ultimul bastion de apărare al Ucrainei în orașul-port asediat. Luptărul ucreinean spună astfel „rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”, potrivit BBC.

Președintele Vladimir Putin le-a ordonat comandanților săi să anuleze un plan aparent de a cuceri fabrica Azov din Mariupol – ultimul bastion de apărare al ucrainei în orașul-port asediat de câteva săptămâni. În schimb, el l-a ordonat tropelor să „sigileze” zona atât de bine încât nici măcar  „o muscă să nu poată trece”.

Într-o intervenție telefonică, Maksym Zhorin, un oficial senior al batalionului Azov stabilit în Kiev, a spus că aceste comentarii ale liderului rus demonstrează că trupele sale se chinuie să avanseze în confrunctarea cu fețele mult mai puțin numeroase care apără fabrica industrială, relatează BBC.

„Rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”, a spus acesta. Potrivit acestuia, Vladimir Putin s-a răzgândit pentru că forțele ruse nu au putut să ocupe uzina Azovstal.

Deși forțele invadatoare controlează aproape tot orașul-port sudic, nu au reușit să-i alunge pe ucraineni din oțelărie. Luptătorii de acolo sunt formați din trupe Azov – un grup controversat cu legături cu extrema dreaptă – și pușcași marini.

Combinatul se întinde pe mai mult de 11 kilometri pătrați, cu o sumedenie de clădiri, furnale și linii ferate. „Fabrica Azovstal este un spațiu enorm, cu atât de multe clădiri că rușii pur și simplu nu îi găsesc pe ucraineni”, a spus Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit în Kiev, pentru Reuters.

Maksym Zhorin a susținut că rușii au bombardat adăposturile aeriene civile din oraș și că au folosit bombe cu dispersie și muniție cu fosfor alb în încercarea de a-i îndepărta pe ucraineni.

BBC nu a verificat în mod independent aceste afirmații, dar a descoperit că munițiile cu dispersie sunt folosite în altă parte a conflictului.

Maksym Zhorin a declarat bătălia pentru Mariupol „un test pentru întreaga lume”. „Dacă umanitatea poate reacționa, se poate uni, pentru a salva civili nevinovați”, a spus el.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult