LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 40: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, prin videoconferință, Parlamentului României / Joe Biden califică atrocitățile de la Bucea drept o „crimă de război” / Trupele ruse se „retrag activ” din Sumî, oraș eliberat de soldații ucraineni

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 40: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, prin videoconferință, Parlamentului României / Joe Biden califică atrocitățile de la Bucea drept o „crimă de război” / Trupele ruse se „retrag activ” din Sumî, oraș eliberat de soldații ucraineni
Sursa: AP / Mediafax Foto
Publicat: 04/04/2022, 08:41
Actualizat: 04/04/2022, 20:52

A 40-a zi de război ruso-ucrainean. Trupele ruse au minat zonele la scară largă, în speranța că vor încetini avansul Forțelor Armate ale Ucrainei. Soldații ucraineni au eliberat Sumî și alte două localități.

UPDATE ora 20:00 – Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României: „Poporul nostru nu poate fi distrus și omorât” (VIDEO)

Acesta a vorbit, printre altele, despre situația provocată de invazia rusă din țara sa, cu precădere despre masacrul de la Bucea, o localitate aflată în apropiere de capitala Kiev.

„Poporul nostru nu poate fi distrus și omorât. Se spune în articol că și denumirea statului nostru trebuie ștearsă. Practic, și moarte a cât mai mulți ucraineni este de dorit pentru ei. Toate acestea sunt scrise pe agenția de stat a Rusiei, unde, fără cenzură, nu poate fi publicat nimic”, a spus – printre altele – Zelenski.

Înaintea discursului lui Volodimir Zelenski, de la tribuna Parlamentului au vorbit președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu.

UPDATE 0ra 19:50 – Trupele ruse au ordonat femeilor și copiilor să urce în autobuze și i-au trimis în „tabere de filtrare”, potrivit relatărilor martorilor

Forțele ruse trimit cetățenii ucraineni în „tabere de filtrare” înainte de a-i reloca cu forța în Rusia, potrivit relatărilor a două femei care au declarat că au fost transportate pe teritoriul rusesc din orașul asediat Mariupol luna trecută, relatează The Guardian.

UPDATE ora 19:30 – Oficial american din domeniul apărării: Aproximativ două treimi din trupele rusești care erau concentrate în jurul Kievului au părăsit zona

Aproximativ două treimi din trupele rusești care se aflau în jurul capitalei Ucrainei, Kiev, au „părăsit zona”, a declarat luni un oficial de rang înalt al apărării americane, potrivit CNN.

Trupele care au părăsit zona din jurul Kievului „se îndreaptă spre nord” și „se consolidează în Belarus”, a spus oficialul.

„Ceea ce continuăm să credem este că acestea vor fi reamenajate, realimentate, poate chiar întărite cu efective suplimentare, iar apoi vor fi trimise înapoi în Ucraina pentru a continua lupta în altă parte”, a adăugat oficialul.

UPDATE ora 18:55 – Joe Biden califică atrocitățile de la Bucea drept o „crimă de război”: „Putin este un criminal”

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat luni atrocitățile comise de Rusia și de președintele Vladimir Putin la Bucea, în Ucraina, drept o „crimă de război”. Totodată el afirmă că analizează posibilitatea de a impune mai multe sancțiuni Rusiei, transmite CNN.

Întrebat dacă crimele comise la Bucea justifică calificarea situației drept genocid, Biden le-a spus reporterilor: „Nu. Cred că este o crimă de război”.

UPDATE ora 18:40 – Mariupol este „în pragul unei catastrofe umanitare”, afirmă primarul orașului

Orașul ucrainean Mariupol este „în pragul unei catastrofe umanitare”. Peste 100.000 de persoane având încă nevoie de evacuare, a declarat primarul Vadym Boichenko într-o conferință de presă televizată, potrivit CNN.

Boichenko a declarat că niciun autobuz de evacuare nu a ajuns încă în oraș, în ciuda acordurilor dintre Rusia și Ucraina de a deschide coridoare de evacuare. Unii locuitori, a spus el, au reușit să ajungă în orașul Berdiansk, aflat în apropiere și controlat de Rusia, cu mașini private, dar a adăugat că traseul a fost „foarte dificil și intermitent”.

UPDATE – ora 18:20 – Zeci de jurnaliști au fost uciși sau capturați de ruși în Ucraina, spune soția președintelui Volodimir Zelenski

Zeci de jurnaliști ucraineni au fost uciși de armata rusă, iar alți zeci sunt ținuți prizonieri, afirmă prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska relatează Ukrinform.

Soțul președintelui a reamintit că invadatorii i-au ucis pe jurnalistul Oleh Yakunin din Zaporizhia, o profesoară de jurnalism din Mariupol, Lilia Gumyanova, precum și pe cameramanii Viktor Dedov și Evhen Sakun, care au murit în lovituri de rachete la Mariupol și Kiev.

UPDATE 17:55 – Cine este ”capul” din spatele masacrului din Bucea. „Am reușit să găsim adresa călăului rus”

Principalii responsabili pentru masacrul care a avut loc în Bucea ar fi unitatea 51460, a 64-a brigadă motorizată a armatei ruse și colonelul rus Omurekov Azatbek Asanbekovich, potrivit serviciilor de informaţii militare ucrainene.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat luni datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucha din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar.

UPDATE 17:05 – ONU vrea ca toate cadavrele din Bucha să fie exhumate și identificate, pentru investigarea unor posibile crime de război

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, a declarat – luni – că toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate și identificate pentru a se asigura că eventualele crime de război pot fi investigate.

Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, a declarat procurorul general Irina Venediktova.

UPDATE ora 17:00 – EXCLUSIV. Este oficial:1.236 de copii ucraineni, înscriși în școlile din România

Războiul din Ucraina a schimbat destine. Familii întregi au fost afectate de invazia rusă și au fost nevoite să fugă din calea războiului. Cei mai afectați de toată această tragedie rămân copiii. Ministerul Educației a răspuns la solicitarea gandul.ro, cu privire la tinerii și la copiii înscriși, până în prezent, în unitățile de învățământ din România.

Astfel, 1.236 de elevi și preșcolari ucraineni sunt înscriși și repartizați în unitățile de învățământ preuniversitar. Cinci studenți, cetățeni ucraineni, au ajuns în universitățile din țara noastră.

În ceea ce privește profesorii, potrivit datelor primite de la Ministerul Educației „214 profesori români vorbitori de limba ucraineană și 51 de profesori din Ucraina asigură predarea în limba maternă pentru elevii care au solicitat acest lucru.” Aproape jumătate dintre refugiații din Ucraina aflați în România sunt minori (43-44%).

UPDATE 15:40 – VIDEO | Micuțul David, martor la atrocitățile din Bucea: „Am vomitat, am simțit rău în stomac…”

David, un băiețel în vârstă de șapte ani, martor al atrocităților comise de ruși în orașul ucrainean Bucea, a descris ororile la care a asistat, în timp ce fugea cu familia din suburbia din regiunea Kievului.

În urma atacurilor comise de armata rusă au fost uciși zeci de civili, inclusiv copii, scrie observatornews.com.

„Când plecam din Bucea am văzut alte mașini care ardeau. În unele erau copii și se trăgea. Când un avion zbura mai jos, am simțit ceva în stomac și am vomitat. Mi-a fost foarte frică”, a povestit micuțul David, pentru UNICEF Ucraina.

UPDATE ora 15:00 – „Varianta optimistă este războiul nuclear!”, declarația șocantă a principalului propagandist al lui Putin

Vladimir Soloviov, cel mai important propagandist al regimului de la Kremlin, a făcut o declarație șocantă duminică seară, la principalul post de televiziune de la Moscova, Russia 1. Jurnalistul a spus direct că în acest moment „varianta optimistă este războiul nuclear!”, pentru țara sa.

Rusia are două scenarii în confruntarea sa cu lumea, a spus Soloviov. El a numit scenariul unui război nuclear drept „optimist”.

Soloviov și invitații din emisiunea sa au discutat despre „succesul” armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, precum și reacția lumii întregi la crimele de război ale Federației Ruse împotriva poporului ucrainean.

UPDATE ora 14:35 – Maia Sandu: ”Nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că țara sa nu poate să renunțe, deocamdată, la achiziția de gaze din Federația Rusă, în contextul în care guvernul de la Chișinău caută, încă, o alternativă.

Republica Moldova plătește zilnic 3-4 milioane de dolari pentru gazele cumpărate din Federația Rusă, a mai spus Maia Sandu.

Este un ”mare aspect economic”, a precizat președintele Republicii Moldova, iar țara de peste Prut nu are, în momentul de față, decât un singur furnizor, fiind 100% dependentă de Federația Rusă.

UPDATE ora 14:30 – Martor al masacrului de la Bucea: „Îi împușcau în ceafă sau direct în inimă”

Detaliile înfiorătoare ale masacrului de la Bucea continuă să șocheze întreaga lume. Un martor al masacrului a povestit cum soldații ruși „spălați pe creier” împușcau oameni în buncăre. Invazia rusă în Ucraina s-a soldat cu 3.455 de victime în rândul populației civile, între care 1.417 decese și 2.038 de persoane rănite, potrivit celui mai recent bilanț al ONU, citat de observatornews.ro.

Vadislav era somelier în Kiev, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. După declanșarea invaziei, acesta s-a întors acasă, la Bucea. Pe 2 martie, soldații ruși au intrat în oraș, iar toți civilii s-au ascuns în buncăre.

Acesta a dat de înțeles că masacrul în Bucea a început când au ajuns acolo milițiile cecene ale lui Ramzan Kadîrov. El a povestit cum victimele erau împușcate „fie în ceafă, fie direct în inimă”.

UPDATE ora 13:20 – „Frate, te căutăm de atâta vreme” Ucrainenii își plâng morții pe marginea gropii comune din Bucea, vizibilă din satelit

Forțele ruse au început să se retragă din jurul Kievului și ies la iveală tot mai mult atrocități comise de soldați. Imagini teribile din orașul Bucea au revoltat întreaga lume. Cadavrele civililor zac pe străzi, cu mâinile la spate.

Imagini din satelit arată un șanț lung de 13 metri pe locul unde în care a fost descoperită o groapă comună. Au fost surprinse în data de 31 martie de compania Maxar, potrivit Digi 24.

Șanțul vizibil din satelit se află, probabil, în curtea unui lăcaș de cult. Maxar a precizat că a putut observa semnele unor săpături încă din 10 martie.

UPDATE ora 12:45 – Un fost comandant NATO dezvăluie planul lui Putin: „Vrea să controleze Europa de Est și să destrame NATO”

Un fost comandant NATO a dezvăluit în cadrul unui interviu acordat CNN că prin invazia Ucrainei obiectivul lui Putin este să controleze estul Europei.

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000), a declarat pentru CNN, că Vladimir Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze” „emoţional şi moral” Occidentul făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu se extind dincolo de Ucraina.

Potrivit analistului militar Clark, Putin doreşte să pună mână pe Ucraina, pe statele baltice şi „să controleze Europa de Est”.

„Vrea să destrame NATO” şi ca SUA să iasă din joc”, spune Clark.

UPDATE ora 12:05 – „Nu există pace fără justiție!” Macron vrea ca Rusia să răspundă pentru crimele de război. Masacrul civililor din Bucha șochează o lume întreagă

Masacrul civililor ucraineni din Bucha, de către armata rusă, a stârnit un val de reacții printre mai marii lideri ai lumii. Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a pledat, până acum, în favoarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, a punctat faptul că dorește, de această dată, să lase loc justiției internaționale să-și facă treaba.

De asemenea, el a reiterat „disponibilitatea” Franței de a ajuta „autoritățile ucrainene în investigațiile pe care le fac”, potrivit Le Figaro.

Reacția președintelui francez vine după apariția imaginilor cu atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, un oraș din apropiere de Kiev.

La Bucha, rușii au ucis sute de civili și le-au lăsat trupurile neînsuflețite pe străzi. Sâmbătă au apărut primele imagini din Bucha, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni l-au recucerit de la forţele ruse.

UPDATE ora 12:00 – VIDEO| Declarația șocantă a lui Ramzan Kadîrov: „Cecenii mei i-au eliminat fără să stea pe gânduri”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat, luni, pe canalul de Telegram un video despre care susține că e filmat în timpul atacului dat de trupele sale asupra Combinatului Azovstal, din Mariupol, unde cecenii se luptă cu soldați ucraineni.

Imaginile au fost preluate de majoritatea site-urilor de informații pro-Kremlin. În videoclip, soldații regimentului Akhmat-Khadzhi Kadîrov „urmăresc” un lunetist ucrainean pe acoperișul uneia dintre cladirile combinatului.

UPDATE ora 11:50 – Ce primesc familiile cecenilor care mor pe frontul din Ucraina

Un sac de cartofi, unul de ceapă, unul de orez și o sticlă de ulei este contravaloarea unei vieți de soldat. Asta primesc de la stat familiile cecenilor care au murit în război, în Ucraina. Imaginile au fost difuzate de televiziunea de stat Groznîi TV și preluate de presa intenațională și de internauți pe rețelele de socializare.

Sacii cu alimente au fost distribuiți de o fundație numită după tatăl lui Ramzan Kadîrov. Însă, nu toate familiile cecene au primit cartofi drept consolare pentru morții lor.

Unii au primit plicuri cu bani, 100 de mii de ruble, adică echivalentul a aproximativ 1.000 de euro, tot de la fundația Kadîrov. Ca să primească plicurile cu bani, familiile au fost nevoite să se lase filmate de televiziunea de stat.

UPDATE ora 10:11. Zelenski, mesaj la premiile Grammy: „Tăcerea este moarte, spuneţi adevărul prin versurile voastre”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj video puternic la premiile Grammy, duminică seară. „Muzicienii noștri poartă arme și haine de soldați în loc de costume de gală”, a spus el în mesaj. „Ei cântă răniților din spitale, chiar și celor care nu-i aud. Dar muzica va răzbate”. Zelenski i-a îndemnat pe muzicieni să „umple liniștea” lăsată de bombele rusești „cu muzică”.

UPDATE ora 9:40. FOTO | Reacție halucinantă a Moscovei la masacrul comis de soldații ruși în Bucea: „O provocare a armatei şi radicalilor ucraineni” / Armata ucraineană, care a eliberat orașul, găsește în continuare civili omorâți de soldații ruși / Groapă comună cu 57 de morți, găsită în Bucea

Unele dintre cele mai atroce și teribile imagini de la începutul războiului din Ucraina încep să se contureze odată cu retragerea trupelor rusești din calea armatei ucrainene care avansează și recucerește poziții cheie și orașe. Masacrul civililor din Bucea se aseamănă izbitor cu imaginile crimelor naziste din al Doilea Război Mondial – civli executați cu mâinile legate la spate, familii întregi mitraliate și lăsate acolo unde au căzut, gropi comune cu zeci de morți. Sâmbătă au apărut primele imagini din Bucea, oraş la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni l-au recucerit de la forţele ruse.

UPDATE ora 8:00. Zelenski a vorbit în cadrul galei Grammy ediția numărul 64.

„Războiul. Care este exact opusul muzicii? Liniştea oraşelor în ruine şi a oamenilor ucişi”, a lansat preşedintele Zelenski, care a apărut în obişnuitul său tricou kaki, înaintea interpretării melodiei „Free” de John Legend, însoţit pe scenă de artiştii ucraineni Mika Newton şi Lyuba Yakimch, transmite Adevărul.ro.

UPDATE ora 7:40. Rușii se „retrag activ” din Sumî.

UPDATE ora 7:25. Zelenski a declarat, duminică, într-o nouă intervenție, că rușii care au comis crime în Ucraina sunt „criminali, torționari, violatori și jefuitori”, care vor muri pentru ce au făcut.

„Răul concentrat a venit pe pământul nostru”, a spus Zelenski.

UPDATE 6:53. OHCHR a anunțat că din 24 februarie până în 2 aprilie , la miezul nopții, s-au înregistrat 3.455 victime civile în Ucraina. 1.417 oameni au murit și 2.038 au fost răniți în războiul dus de Putin.

UPDATE 6:00. Un număr de 2.694 de oameni au fost evacuați prin coridoarele umanitare, duminică, în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...