Kremlinul respinge acuzaţiile privind masacrul de la Bucha: „Vor fi prezentate documente cu privire la adevărata natură a evenimentelor”

Kremlinul respinge acuzaţiile privind masacrul de la Bucha: „Vor fi prezentate documente cu privire la adevărata natură a evenimentelor”
Serghei Lavrov | Foto - Shutterstock
Publicat: 05/04/2022, 01:45

Rusia susține că va prezenta luni documente care vor arata „adevărata natură” a evenimentelor petrecute în oraşul ucrainean Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis un adevărat masacru, ucigând civili.

„Prin reprezentantul nostru permanent (la ONU), vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate documente precise cu privire la adevărata natură a evenimentelor”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Ministerul rus de externe a precizat că această conferinţă va avea loc la ora 19:30 GMT la sediul ONU din New York.

Înaintea declaraţiei ministrului rus de externe, Kremlinul negase deja categoric toate acuzaţiile legate de descoperirea unui număr mare de cadavre ale unor civili în oraşul Bucea din apropierea capitalei Kiev, după retragerea forţelor ruse.

Ministrul Serghei Lavrov a calificat drept false imaginile care înfăţişează cadavre, denunţând o campanie de „propagandă şi dezinformare”.

Masacrul de la Bucha: peste 400 de civili ar fi fost uciși de soldații ruși

Autorităţile ucrainene au declarat că au descoperit peste 400 de cadavre pe străzile din Bucea, ceea ce, potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, „este cel mai grav masacru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Ministerul Apărării rus a afirmat imediat că imaginile publicate de guvernul ucrainean nu corespund realităţii.

„Vrem să remarcăm în mod special că toate unităţile ruse au părăsit complet Bucea la 30 martie, a doua zi după runda de discuţii dintre Rusia şi Ucraina în Turcia”, susţine ministerul.

Rusia mai susţine că pe 31 martie primarul oraşului Bucea a confirmat într-un mesaj video că nu mai sunt soldaţi ruşi în oraş, „dar nu a menţionat niciodată că localnici ar fi fost împuşcaţi pe stradă cu mâinile legate”.

Cu toate acestea, Centrul pentru combaterea dezinformărilor ruseşti de pe lângă Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a indicat luni că hărţi publicate de armata rusă în 2 aprilie 2022 arată clar faptul că soldaţii ruşi se aflau încă în regiunea Kievului la acea dată, potrivit agenţiei oficiale de presă ucrainene Ukrinform.

În plus, împreună cu armata ucraineană, în Bucha au intrat şi reprezentanţi ai unor media independente şi internaţionale, care au publicat dovezi foto şi video în acest sens.