EXCLUSIV| „Aici se vorbește despre sfârșitul lui Putin pentru că ar suferi de Parkinson”. Mărturiile unui psiholog din Odesa, orașul sub tirul rachetelor rusești

EXCLUSIV| „Aici se vorbește despre sfârșitul lui Putin pentru că ar suferi de Parkinson”. Mărturiile unui psiholog din Odesa, orașul sub tirul rachetelor rusești
Sursă foto: Vladimir Putin/Profimedia.ro
Publicat: 25/04/2022, 09:36
Actualizat: 26/04/2022, 15:18

Nu doar bărbații luptă și caută soluții pentru apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse, ci și femeile. E povestea Marinei Erdichenko, o tânără de 34 de ani din regiunea Odesa, psiholog de profesie, fundatoarea unei asociații care vine în sprijinul ucrainenilor.

În ultimele două luni a parcurs de trei ori distanța de aproape 600 de km  dintre Odesa și București cu mașina pentru a-i ajuta pe ucraineni cu hrană, haine și medicamente. Primește ajutoare de la asociațiile din România, apoi se întoarce cu ele în Ucraina.

Cu doar o zi înainte de Paște, cinci oameni au fost uciși, iar 18 persoane au fost rănite într-un atac cu rachetă în orașul-port Odesa din sudul Ucrainei. O parte din rachete au fost doborâte, însă două au lovit o unitate militară și două clădiri civile, potrivit presei din Ucraima.

Oamenii se tem și stau înghesuiți în adăposturi. A fost cel mai negru Paște pe care l-au trăit ucrainenii și pe care eu l-am trăit departe de casă. Ni se spune că masacrul de la Bucha poate să se întâmple oricând. Au murit oameni, copii nevinovați, este o tragedie. Situația este foarte grea, mai ales în zonele unde s-a distrus infrastructura. Ucraina are nevoie de alimente, apă, ajutor internațional care ne-ar putea ajuta în restabilirea infrastructurii. Oamenii vor să vadă că, în cele din urmă, cineva este tras la răspundere pentru ce se întâmplă în Ucraina”, mărturisește Marina.

Ucraina și sfârșitul lui Putin

Marina a petrcut Paștele departe de casă, refugiată în România cu fiica sa, dar cu gândul și rugile îndreptate către soțul ei, pastorul unei biserici din Ucraina.

Ca om și ca psiholog mi s-a părut revoltător că Putin a participat la slujba de Înviere, în timp ce orașele noastre erau bombardate și ucrainenii nu au mers la biserică, de teamă să nu cadă rachete sau proiectile rusești peste ei. În Ucraina se tot vorbește despre sfârșitul lui și despre faptul că suferă de o boală neurologică, mai exact Parkinson. Picioarele lui sunt destul subțiri, ceea ce sugerează că a suferit de pierderi în greutate și pierderea masei musculare”, explică psiholoaga ucraineană.

„Ceea ce se întâmplă acum e o adevarată tragedie. Oameni au fost scoși din case, jefuiți, iar alții au rămas fără case, pentru că au fost bombardate. E dureros să vezi cum agoniseala de o viață o pierzi într-o secundă”, mai spune Marina.

O rachetă a lovit sâmbătă infrastructura din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, au transmis autorităţile locale, fără a oferi mai multe detalii, relatează CNN si Reuters. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a transmis la scurt timp un mesaj, precizând că Singurul scop al loviturilor cu rachete rusești asupra Odessei este teroarea

Locuitorii Odesei au auzit sâmbătă explozii în diferite zone ale orașului. Dar au fost atât rachete inamice, cât şi unele lansate de sistemul antiaerian din Odesa. Câteva rachete au putut fi totuşi doborâte, susţine Dumskaia.net. Oamenii au văzut explozii pe cer şi fragmente în cădere spre sol, relatează Agerpres.

Citește și INTERVIU EXCLUSIV | „Planul Rusiei nu a fost ocuparea Ucrainei, ci destabilizarea NATO și Uniunii Europene”. Scenariile postconflict, văzute de contraamiralul (rz) Constantin Ciorobea

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult