INTERVIU EXCLUSIV| Politolog din Ucraina: „Putin ar putea fi judecat la Bucea, orașul devenit simbol”. Ce arme chimice ar fi folosit rușii în Mariupol

INTERVIU EXCLUSIV| Politolog din Ucraina: „Putin ar putea fi judecat la Bucea, orașul devenit simbol”. Ce arme chimice ar fi folosit rușii în Mariupol
Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/04/2022, 18:39
Actualizat: 13/04/2022, 18:44

La aproape două luni de la invadarea de către Rusia, orașe întregi din Ucraina au fost distruse. Forţele ruse au provocat deja o catastrofă umanitară în estul țării, transformând în ruine oraşul Mariupol. Partea de nord a fost eliberată, însă sud-estul și zona Mării Azov sunt în continuare sub ocupația soldaților ruși, spune Serhii Hakman, politolog din Ucraina, într-un interviu pentru Gândul.

Bombardamentele ruse continuă în cea de-a șaptea săptămână de la invazia Ucrainei. Batalionul Azov care luptă, în prezent, în Mariupol a acuzat că soldații ruși au folosit aici arme chimice.

Ar fi vorba despre o substanţă otrăvitoare necunoscută, însă este foarte greu de făcut niște cercetări deoarece persoanele care o pot soluționa sunt doar cei care se află acolo, nu pot să vină specialiști din alte zone ale Ucrainei. Este o substanță care produce slăbiciune, atacă respirația și ridică tensiunea. Cât privește folosirea armelor nucleare, asta nu se poate întâmpla cu o singură apăsare pe buton. În spate se află un șir de persoane și sperăm că vor fi câțiva cu „mintea rece” care nu vor recurge la așa ceva ”, spune politologul de la Cernăuți.

Bucea ar putea fi Nürnberg

Mii de civili din Ucraina au fost uciși de atacurile cu bombe și rachete ale rușilor, iar milioane de oameni au trecut granița în țările vecine pentru a scăpa de război. Masacrul de la Bucea a devenit simbolul abuzurilor comise de invadatorii ruși, însă astfel de atrocități s-au întâmplat în mult mai multe orașe din Ucraina care au fost sub ocupația rușilor, spune politologul de la Cernăuți.

Vorbim de atrocități pe care le făceau hitleriștii sau serviciul de Interne în perioada lui Stalin, așa-numitul serviciu NKVD. Foarte multe voci din Ucraina au spus că Bucea ar puta fi Nürnberg, locul care a devenit un simbol al suferințelor și aici ar putea fi condamnat Putin pentru crime de război”, explică Serhii Hakman.

Cum este posibilă o ordine mondială după Bucea?

Oricum se va termina războiul, el va schimba lumea și va afecta nu doar cele două țări implicate, dar și Europa, crede politologul. În cele 49 de zile de război, rușii au fost folosite bombe interzise de convențiile internaționale, printre care bombele cu vaccum, cele de fosfor, subliniază Serhii Hakman.

„Avem de-a face cu un dușman care nu respectă nicio regulă. Faptul că oamenii sunt împușcați în ceafă și legați de mâini sunt niște atrocități și acte de terorism greu de închipuit pentru secolul XXI. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Uniunea Sovietică a invadat Finlanda, ea a fost exclusă din Liga Națiunilor. Rusia duce un război împotriva Ucrainei de 8 ani și rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și are drept de veto”, consideră politologul.

Serhii Hakman este director adjunct al Centrului regional Cernăuţi de perfecţionare a calificării, Ucraina, dar și doctor în științe istorice.

Citește și

REPORTAJ VIDEO| „Mulți spun că în Odesa urmează ceva îngrozitor”. O profesoară din Ucraina, refugiată cu 17 copii orfani în București, descrie ororile războiului

EXCLUSIV| Interviu cu directorul Institutului de Politică Mondială: „Crimele din Bucea nu ar fi singurele crime de război comise de Rusia”. Războiul din Ucraina poate escalada în Bosnia și Herțegovina

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete