LIVE Război în Ucraina, ziua 152: Ucraina se pregătește pentru celebrarea zilei naționale, pe 28 iulie / Volodimir Zelenski: „Vom sărbători în ciuda tuturor obstacolelor, pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți”

LIVE Război în Ucraina, ziua 152: Ucraina se pregătește pentru celebrarea zilei naționale, pe 28 iulie / Volodimir Zelenski: „Vom sărbători în ciuda tuturor obstacolelor, pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 25/07/2022, 15:00
Actualizat: 25/07/2022, 15:31

Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă în mesajul zilnic către popor că începe săptămâna în care vor sărbători Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie, pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal. „Vom sărbători în ciuda tuturor obstacolelor, pentru că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți”. „Chiar și ocupanții recunosc că vom câștiga”, a adăugat el.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Rușii s-au răzgândit în privința Ucrainei. Serghei Lavrov confirmă intenția Moscovei de a schimba puterea de la Kiev

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean, contrar celor spuse în urmă cu câteva luni. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri, la Cairo, cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe.

Lavrov: Operațiunea rusă din Ucraina nu se mai limitează acum doar la Donbas
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 14:00 – Moldova se teme că va fi atacată de ruși. ”Nimeni nu este în siguranță”

Premierul Republicii Moldova se teme că pământul moldovenesc va fi atacat de ruși. Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliță, a acordat un interviu referitor la problemele care amenință țara.

UPDATE ora 13:00 – Crimă înfiorătoare: Un refugiat ucrainean și-a ucis mama, în casa unor români care le oferiseră adăpost

O crimă înfiorătoare a avut loc în Lehliu Gară. Un ucrainean și-a ucis mama, în casa unor români care le oferiseră adăpost, în urma războiului din țara vecină.

Crima a avut loc în urmă cu aproape o săptămână. Un refugiat ucrainean a anunțat mai multă lume pe care o cunoștea în localitatea Lehliu Gară, acolo unde locuia cu mama sa din luna mai, și a spus că și-a găsit mama decedată în pat, această fiind grav bolnavă, având o boală incurabilă.

Au fost alertate forțele de ordine. Polițiștii de la IPJ Călărași, în momentul în care au ajuns în locuință, și-au dat seama că nu vorbim despre o moarte cauzată de boală, ci despre o crimă, pentru că femeia avea mai multe vânătăi. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:00 – Ucrainenii susțin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson

Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea sudică Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă rusești și a depozitelor de muniție diminuează capacitățile defensive ale rușilor, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației din Herson, a declarat că zilele trecute forțele ucrainene au efectuat „operațiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniție și echipamente a rețelei inamice”.

„A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson”, a spus el.

Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mișcării de rezistență din teritoriile ocupate cu forțele ucrainene.

„Sunt lovituri foarte precise asupra depozitelor de muniție, posturilor de comandă și a personalului, a sistemelor de radio-localizare, iar ieri au fost distruse o grămadă de sisteme S-300, care bombardau Nikolaiev”, a adăugat Khlan.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat luni că două contraatacuri rusești în Herson au eșuat și că trupele s-au retras cu pierderi.

De asemenea, comandamentul a anunțat că avioanele de luptă și elicopterele ucrainene au efectuat mai multe lovituri în districtul Beryslav unde au fost distruse mai multe tancuri și obuziere, postul de comandă al unității 785 a Gărzii Naționale a Rusiei și două depozite cu muniție.

Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE ora 11:00 – Varianta de rezervă pentru o posibilă sistare a gazelor din Rusia. UE este interesată de gazele dintr-o țară africană

Uniunea Europeană vrea să înlocuiască gazele rusești cu cele provenite din Nigeria. Astfel, UE este interesată să obţină livrările suplimentare de gaze naturale din țara africană, într-un moment în care blocul comunitar se pregăteşte pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:00 – Marina rusă are de acum un nou submarin. Belgorod este cel mai lung submarin din lume

Marina rusă a intrat în posesia celui mai lung submarin cunoscut până acum. Belgorod, care are o lungime de peste 184 de metri, ar putea pregăti scena unui nou război rece, desfășurat cu precădere în oceane. Prezentat de ruși drept navă de cercetare, submarinul poate transporta mega torpilele nucleare Poseidon, se arată într-o analiză realizată de CNN. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 09:00 – EXCLUSIV GÂNDUL| Generalul Ben Hodges: ”Forțele ruse sunt într-un vid strategic profund, suferă pierderi uriașe, au probleme de moral. Ucraina va elibera teritoriul ocupat până la sfârșitul anului, dacă Occidentul face ceea ce a promis”

Forțele ruse de ocupație se află într-un vid strategic profund, sistemul logistic al Rusiei este epuizat, iar armele nucleare, singurele mijloace cu care ar putea să escaladeze, nu vor fi folosite în actualele circumstanțe, spune generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa în interviul pe care l-a acordat pentru Gândul.

(Citește mai multe aici…)

Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa. Sursa: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Zelenski: Începe săptămâna în care vom sărbători Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie, pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal.

Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă în mesajul zilnic către popor că începe săptămâna în care vor sărbători Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie. E pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal, în a şasea lună a acestuia , după opt ani de conflicte în Donbas.

Liderul ucrainean mai spune că păstrarea unităţii acum este cea mai importantă sarcină naţională pe care o vor îndeplini cu toţii cu siguranţă.

„Mâine începe o săptămână importantă şi simbolică. Săptămâna în care vom sărbători pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean, la 28 iulie. Sărbătorim în timpul unui război atât de brutal – în a şasea lună a acestuia. După opt ani de război în Donbas. Dar vom sărbători. În ciuda tuturor. Pentru că ucrainenii nu pot fi frânţi. Ziua statalităţii ucrainene va afirma legătura ucrainenilor care trăiesc acum cu multe generaţii ale poporului nostru. Experienţa de construire a statului ucrainenilor, cultura noastră, identitatea noastră, caracterul ucrainean au mai mult de o mie de ani”, spune preşedintele Zelenski, citat de News.ro.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:00 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, neagă că Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială, transmite BBC. Lavrov a declarat că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că „nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.

Într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, el a declarat că naţiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale. El a acuzat naţiunile occidentale că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora.

O mare parte din lumea arabă şi din Africa este grav afectată de penuria de cereale cauzată de războiul Rusiei din Ucraina. Un acord istoric semnat vineri pentru reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei atârnă în balanţă după ce Rusia a atacat sâmbătă obiective din portul Odesa, precizează BBC, citat de News.ro.

Lavrov a declarat că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă: „Nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale.

„Ei spun că toată lumea trebuie să susţină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcţie de situaţia specifică pe care Occidentul doreşte să o rezolve în favoarea sa”.

UPDATE ora 06:00 – Aproape 20 de medici au fost uciși și peste 50 de lucrători medicali au fost răniți în războiul din Ucraina. Câte spitale au fost avariate sau distruse de atacurile rusești

Ministerul ucrainean al Sănătății a precizat, într-o postare pe Facebook, că cel puțin 18 membri ai personalului medical au fost uciși și peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești, începând cu 24 februarie.

De asemenea, aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse de invazia Rusiei în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, potrivit Reuters.

În postare se mai spune că 123 de unități medicale din Ucraina au fost distruse în totalitate de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...