LIVE | Război în Ucraina, ziua 176: Kievul trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei Zaporojie, avertizează un oficial ucrainean: „Nimeni nu s-a gândit că rușii vor trage cu tancurile în reactoarele nucleare”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 176: Kievul trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei Zaporojie, avertizează un oficial ucrainean: „Nimeni nu s-a gândit că rușii vor trage cu tancurile în reactoarele nucleare”
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 18/08/2022, 14:00
Actualizat: 18/08/2022, 14:58

Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev. Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență din Ucraina care purtau măști de gaz și costume pentru substanțe nocive au luat parte la un exercițiu de răspuns în caz de dezastru, pe fondul temerilor privind un alt accident asemănător Cernobîlului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se întâlnește joi, la Liov, în vestul Ucrainei, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Între timp, bombardamentele rusești într-o zonă rezidențială din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au ucis miercuri seara șapte persoane și au rănit 16, a anunțat Serviciul ucrainean pentru situații de urgență.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Exporturile de gaze rusești destinate României au fost sistate brusc joi / În restul Europei, livrările Gazprom sunt stabile sau în ușoară creștere

Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, arată date analizate de Profit.ro.

Joi, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, notează sursa citată.

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat pentru Digi 24 că în România intră 5,3 milioane de metri cubi, din care 488.000 de metri cubi gaz rusesc. „Într-adevăr, față de zilele precedente intra mai puțin, depinde de furnizori”, a susținut Sterian, spunând că livrările sunt cu 3 milioane de metri cubi mai mici.

Sterian a insistat că România are acum un procent de 66% grad de umplere al depozitelor de gaze și va ajunge la sfârșitul lunii la peste 70%, fiind așteptat până la iarnă un procent de înmagazinare de peste 80%.

UPDATE ora 14:00 – Podul principal care leagă Crimeea de Rusia continentală trebuie „distrus”, a spus un înalt consilier prezidențial ucrainean

Podul Kerci, care are o lungime de 19 kilometri (12 mile), este principalul coridor terestru militar și civil al Moscovei către peninsulă.

„Podul este ilegal”, a spus Mykhaylo Podolyak. „Deci trebuie demontat. Nu este important cum – voluntar sau nu”, ceea ce înseamnă că podul ar putea deveni o țintă militară pentru forțele ucrainene.


UPDATE ora 13:00 – Cel puțin 44.300 de ruși au murit în conflictul militar din Ucraina

Ministerul de Externe al Ucrainei a postat o actualizare cu privire la pierderile pe care le-a suferit Rusia de la începutul invaziei.

Potrivit sursei citate, cel puțin 44.300 de soldați ruși au fost uciși.


UPDATE ora 12:00 – China trimite trupe în Rusia pentru un exercițiu militar comun care „nu are legătură cu situația internațională”

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun cu Rusia și alte țări, inclusiv India, Belarus și Tadjikistan, a anunțat miercuri ministerul chinez al apărării, potrivit Reuters.

Participarea Chinei la exercițiile comune „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”, a precizat ministerul.

Exercițiile fac parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfășurare.

În ultimii ani au avut loc exerciții comune similare conduse de Rusia, care au implicat China.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității”, a mai adăugat armata chineză, scrie HotNews.ro.

UPDATE ora 11:00 – Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență din Ucraina care purtau măști de gaz și costume pentru substanțe nocive au luat parte la un exercițiu de răspuns în caz de dezastru, pe fondul temerilor privind un alt accident asemănător Cernobîlului.

Exercițiile i-au făcut să exerseze evacuarea răniților, efectuarea de scanări cu radiații și spălarea vehiculelor contaminate.

„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele ruse vor trage în reactoare nucleare cu tancuri. Este incredibil”, a spus Denys Monastyrsky.

Atâta timp cât fabrica este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat ministrul.

Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev / Sursa foto: Profimedia
Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Rusia numește un nou comandant la Marea Neagră

Se pare că Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale din Crimeea din Marea Neagră, după ce exploziile au zguduit peninsula în această săptămână, scrie The Guardian.

Agenția de presă rusă RIA a citat surse care spun că Igor Osipov a fost înlocuit cu Viktor Sokolov.

Dacă informația va fi confirmată, aceasta ar dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar implicat în război de până acum.

Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe de când Rusia a invadat Ucraina în speranța unei victorii rapide.

În aprilie, Ucraina a lovit nava amiral a Rusiei, Moskva, un crucișător imens, cu rachete Neptune. A devenit cea mai mare navă de război scufundată în război, în ultimii 40 de ani.

UPDATE ora 09:00 – Un nou atac asupra Harkovului, în noaptea de miercuri spre joi. O persoană a murit

A fost raportat un alt atac asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, în dimineața zilei de joi. Potrivit presei locale, cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte 18 au fost rănite în atac.

The Kyiv Independent l-a citat pe guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, care a spus că forțele ruse au lansat rachete asupra Harkovului în timpul nopții.

UPDATE ora 08:00 – Șeful ONU a ajuns în Ucraina pentru a discuta despre situația cerealelor și despre securitatea nucleară

Secretarul general al ONU, António Guterres, a ajuns în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan, în orașul de vest Lviv.

Liderii vor analiza acordul de export de cereale susținut de ONU și vor discuta „necesitatea unei soluții politice pentru acest conflict”, precum și situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de ruși.

UPDATE ora 07:00 – Șapte morți după ce rușii au bombardat orașul Harkov 

Un atac lansat de trupele ruse asupra Harkovului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un bloc a fost „total distrus… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU