LIVE TEXT. 300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

LIVE TEXT. 300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear
Volodimir Zelenski / Sursa foto: https://www.president.gov.ua/
Publicat: 20/12/2022, 16:00
Actualizat: 20/12/2022, 16:29

Sunt deja 300 de zile de când Moscova a invadat Ucraina. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din patru zone din estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson – pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie este „extrem de dificilă”. Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii, care împreună alcătuiesc 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată de teritoriu din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace și a fost condamnată de Kiev și aliații săi occidentali ca fiind ilegală.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 16:00 – UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

Uniunea Europeană a îndemnat, marţi, Iranul să înceteze acţiunile de reprimare a protestelor şi să oprească exporturile de armament în Rusia, iar o întâlnire la nivel înalt a avut loc în Iordania, în contextul eforturilor de relansare a Acordului nuclear.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a îndemnat Teheranul să oprească imediat susţinerea militară a Rusiei şi acţiunile de reprimare a protestatarilor.

Josep Borrell s-a întâlnit marţi, în Iordania, cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian. Întâlnirea a fost necesară „în contextul deteriorării relaţiilor dintre Iran şi Uniunea Europeană”, a afirmat Borrell, citat de agenţia Reuters, transmite Mediafax.

Oficialul UE a declarat că va continua eforturile pentru reactivarea Acordului nuclear din 2015. „Am convenit că trebuie să menţinem comunicarea şi să relansăm Acordul nuclear, pe baza negocierilor de la Viena”, a subliniat Borrell.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri, intermediate de Uniunea Europeană, sunt în impas din septembrie.

UPDATE ora 13:40 – Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut de pe linia frontului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Bakhmut pentru a se întâlni cu reprezentanții militari și a înmâna premii soldaților, a informat biroul său.

Conform Reuters, el a reînnoit solicitările pentru mai multe arme după ce dronele rusești au lovit ținte energetice într-un al treilea atac aerian asupra instalațiilor electrice în șase zile.

„Arme, obuze, noi capacități de apărare… tot ceea ce ne va oferi capacitatea de a grăbi sfârșitul acestui război”, a transmis el, în discursul video transmis luni seara.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 30 din cele 35 de drone „kamikaze” trase de Rusia luni, mai ales în capitala Kiev.

Oficialii ucraineni au declarat marți că cinci persoane au fost ucise în estul regiunii Donețk și în sudul regiunii Herson.


UPDATE ora 12:30 – Ucraina va consolida apărarea frontierei cu Belarus, în timp ce Putin se întâlneşte cu Lukaşenko

Ucraina îşi întăreşte apărarea frontierei cu Belarus, de teamă că Rusia ar putea pregăti un nou atac, a declarat un oficial guvernamental, citat de BBC.

Ministrul adjunct de interne Evhen Yenin a declarat pentru BBC că Ucraina va consolida graniţa cu Belarus cu forţe armate şi muniţie. Vestea a venit în timp ce Vladimir Putin a călătorit la Minsk pentru a se întâlni cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
Belarus are graniţă comună cu Rusia şi cu Ucraina.

Ulterior, preşedintele rus a ordonat întărirea frontierelor Rusiei şi a controlului social în interiorul Rusiei. El a declarat că serviciile de securitate ar trebui să zădărnicească rapid orice încercare de a încălca graniţele Rusiei, să combată riscurile venite din străinătate şi să identifice trădătorii şi sabotorii.

De asemenea, el a spus că serviciile speciale ar trebui să asigure siguranţa oamenilor care trăiesc în părţile din Ucraina pe care Moscova le revendică ca fiind ale sale. În unele dintre aceste zone, mai ales în Kherson, Rusia a suferit recent înfrângeri militare semnificative, conform News.ro.

UPDATE ora 11:00 – Vladimir Putin a amânat de trei ori data invaziei în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia în Ucraina de trei ori, după ce s-a consultat cu Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit lui Vadym Skibitsky, un adjunct al șefului agenției de informații militare a Ucrainei.

Skibitsky a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gerasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus el.

Skibitsky a adăugat că unitățile militare ruse implicate în invazia planificată au fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, indicând că Rusia ar fi putut subestima serios situația, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE ora 09:30 – Vladimir Putin spune că situația din zonele anexate ilegal ale Ucrainei este „extrem de dificilă”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din patru zone din estul Ucrainei – Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson – pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie este „extrem de dificilă”. Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii, care împreună alcătuiesc 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată de teritoriu din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace și a fost condamnată de Kiev și aliații săi occidentali ca fiind ilegală.

„Situația din Republicile Populare Donețk și Lugansk, în regiunile Herson și Zaporizhzhia este extrem de dificilă”, a declarat Putin luni seara, transmite The Guardian. 

Comentariile lui Putin au fost făcute de Ziua Serviciilor de Securitate, care este sărbătorită pe scară largă în Rusia. Putin a ordonat, de asemenea, Serviciilor Federale de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societății ruse și a granițelor țării pentru a combate ceea ce el a considerat „apariția de noi amenințări” din străinătate.

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina. În curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor. Şi pentru ce?

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mesajul adresat naţiunii că Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina, iar în curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor. ”Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Şi nici nu o vor face”, a mai spus el, arătând că ruşii ”duc războaie şi irosesc vieţile oamenilor, nu ale celor dragi, doar pentru că un grup de la Kremlin nu poate recunoaşte greşelile şi se teme teribil de realitate”.

”Principalul lucru este să vorbim pentru Ucraina cu o singură voce şi să ne apărăm interesul comun: totul pentru victoria Ucrainei, totul pentru a ne ajuta la apărare. Bakhmut este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie de front – peste 1300 km de ostilităţi active. Din luna mai, ocupanţii încearcă să ne rupă Bakhmut-ul, dar timpul trece şi Bakhmut deja rupe nu doar armata rusă, ci şi mercenarii ruşi care au venit să înlocuiască armata irosită a ocupanţilor. Gândiţi-vă doar la asta: Rusia a pierdut deja aproape 99 de mii dintre soldaţii săi în Ucraina. În curând vor fi 100 de mii de victime ale ocupanţilor. Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Şi nici nu o vor face”, a spus liderul ucrainean, citat de News.ro.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 299 de război: Kiev, ţinta unui nou atac cu drone. A fost lovit un punct critic de infrastructură / Marea Britanie va livra armatei ucrainene muniţie în valoare de 300 de milioane de euro în 2023

Ziua 297 de război. Harkov este în beznă, după ce rușii au bombardat infrastructura orașului

Ziua 296 de război. Volodimir Zelenski vrea să transmită un mesaj de pace la finala Cupei Mondiale de fotbal. FIFA ar fi respins solicitarea (surse)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată