LIVE TEXT. Ziua 296 de război. Volodimir Zelenski vrea să transmită un mesaj de pace la finala Cupei Mondiale de fotbal. FIFA ar fi respins solicitarea (surse)

LIVE TEXT. Ziua 296 de război. Volodimir Zelenski vrea să transmită un mesaj de pace la finala Cupei Mondiale de fotbal. FIFA ar fi respins solicitarea (surse)
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 16/12/2022, 14:39
Actualizat: 16/12/2022, 14:40

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze luni o vizită în Belarus – aliatul său în Războiul rus din Ucraina -, anunţă serviciul de presă al preşedinţiei belaruse. Liderul de la Kremlin urmează să fie primit de către omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Palatul Independenţei din Minsk în cadrul acestei „vizite de lucru în Belarus”, potrivit preşedinţiei belaruse.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:50 – Volodimir Zelenski vrea să transmită un mesaj de pace la finala Cupei Mondiale de fotbal. FIFA ar fi respins solicitarea liderului ucrainean (surse)

O solicitare a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a tramsnite un mesaj de pace înainte de startul finalei Cupei Mondiale de fotbal din Qatar ar fi fost respinsă de FIFA, potrivit unei surse citate de CNN.

Sursa respectivă a precizat că Zelenski ar vrea să apară prin legătură video cu stadionul din Qatar, înainte de meci, şi că liderul de la Kiev ar fi fost surprins de răspunsul negativ al FIFA. Nu se ştie dacă mesajul lui Zelenski ar fi fost unul înregistrat sau în direct.

“Credeam că FIFA vrea să îşi folosească platforma pentru a face bine”, a precizat sursa citată de CNN, scrie News.ro.

UPDATE ora 14:00 – Operatorul energetic al Ucrainei declară stare de urgență după ce atacurile rusești au afectat 50% din infrastructura energetică

Operatorul de rețea electrică de stat din Ucraina, Ukrenergo, a declarat o situație de urgență după ce atacurile rusești cu rachete în toată țara au afectat 50% din infrastructura energetică a țării.

UPDATE ora 12:30 – Imagine impresionantă în Kiev: Oamenii așteaptă, pe o scară rulantă, să treacă alerta de raid aerian

Oamenii stau pe o scară rulantă în timp ce se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unei alerte de raid aerian în centrul Kievului.

Fotografia a fost făcută vineri.

Imagine impresionantă în Kiev: Oamenii așteaptă, pe o scară rulantă, să treacă alerta de raid aerian / Sursa foto: Profimedia
Imagine impresionantă în Kiev: Oamenii așteaptă, pe o scară rulantă, să treacă alerta de raid aerian / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Vladimir Putin urmează să facă o „vizită de lucru” luni, în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze luni o vizită în Belarus – aliatul său în Războiul rus din Ucraina -, anunţă vineri serviciul de presă al preşedinţiei belaruse, relatează AFP.

Vladimir Putin urmează să fie primit de către omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Palatul Independenţei din Minsk în cadrul acestei ”vizite de lucru în Belarus”, potrivit preşedinţiei belaruse, citată de News.ro.

Negocieri bilaterale urmează să aibă loc cu privire la ”integrarea ruso-belarusă”, după ce cele două ţări au încheiat mai multe acorduri de cooperare economică şi militară.

”Preşedinţii vor acorda prioritate problemelkor de securitate şi vor face un schimb de puncte de vedere despre situaţia în regiune şi în lume”, se arată în acest comunicat.

Preşedinţia belarusă nu menţionează nicărieri în comunicat Războiul rus din Ucraina.

Belarusul a fost folosit pe post de bază din spatele frontului de către armata rusă în Războiul rus din Ucraina, lansat de liderul de la Kremlin la 24 februarie.

Însă armata belarusă nu a luat parte, până în prezent, la confruntări armate pe teritoriul ucrainean.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko / Sursă Foto: Captură - YouTube
Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko / Sursă Foto: Captură – YouTube

UPDATE ora 09:00 – Summitul UE | Consiliul European va menţine susţinerea pentru Ucraina şi aprobă asistenţă pentru 2023

Liderii statelor din Uniunea Europeană şi ai instituţiilor comunitare au reafirmat, la reuniunea de la Bruxelles, susţinerea pentru Ucraina şi au aprobat asistenţa financiară în valoare de 18 miliarde de euro care va fi oferită pe parcursul anului 2023.

„Consiliul European reafirmă condamnarea în mod determinat a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Consiliul reafirmă susţinerea totală pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, precum şi pentru dreptul inerent la apărare faţă de agresiunea Rusiei. Uniunea Europeană menţine angajamentul de a furniza susţinere politică şi militară Ucrainei, în principal prin intermediul Instrumentului European pentru Pace şi Misiunii UE de Asistenţă Militară pentru Ucraina, precum şi prin intensificarea asistenţei la nivel bilateral, în special prin furnizarea de capabilităţi antiaeriene şi pentru deminare”, arată documentul privind „Concluziile” summitului de la Bruxelles, citat de Agenţia MEDIAFAX.

Consiliul European condamnă vehement „campania Rusiei de atacuri sistematice asupra civililor ucraineni, asupra obiectivelor civile şi asupra infrastructurii energetice”, subliniind că aceste „crime” nu vor rămâne nepedepsite.

Consiliul European cere Rusiei să înceteze „imediat” activităţile care „periclitează siguranţa instalaţiilor nucleare civile” din Ucraina.

„Uniunea Europeană va intensifica urgent furnizarea de asistenţă şi protecţie umanitară şi civilă Ucrainei, inclusiv prin contribuţii la restabilirea infrastructurii esenţiale, pentru a ajuta Ucraina să depăşească perioada iernii. (…) Uniunea Europeană menţine angajamentul de a furniza, împreună cu partenerii, ajutor financiar Ucrainei şi de a susţine rezilienţa naţiunii şi reconstrucţia pe termen lung. În acest context, Uniunea Europeană a convenit să furnizeze asistenţă de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. Consiliul European salută acordul Grupului G7 privind constituirea unei Platforme de coordonare a donatorilor”, subliniază liderii europeni.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 294 de război. Explozii la Kiev – Capitala Ucrainei, atacată cu drone de fabricație iraniană (VIDEO) / Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, afirmă oficialii de la Kiev

Ziua 293 de război. Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate, afirmă SUA / Volodimir Zelenski: Când se va termina războiul nu-mi doresc decât să văd marea şi să beau câteva beri

Ziua 292 de război. Cartierul general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, distrus de trupele ucrainene / Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii