LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 189: Zelenski: Din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are şi nu va avea nicio bază sigură, niciun loc liniştit. Este pământ ucrainean. Ocupanţii pot face doar două lucruri: Să fugă sau să se predea

LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 189: Zelenski: Din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are şi nu va avea nicio bază sigură, niciun loc liniştit. Este pământ ucrainean. Ocupanţii pot face doar două lucruri: Să fugă sau să se predea
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31/08/2022, 14:00
Actualizat: 31/08/2022, 15:01

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că pe tot teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are şi nu va avea nicio bază sigură, el precizând că forţele ruse a fost instruite să captureze regiunea Doneţk până la sfârşitul lunii august dar că ocupanţii pot face doar două lucruri – să fugă sau să se predea. Liderul Ucrainei mai spune că este nevoie de demilitarizarea imediată şi completă a centralei de la Zaporojie, pentru că Rusia pur şi simplu nu are nevoie de ea.

UPDATE ora 15:00 – Kremlinul vede „semnale” privind negocierile cu SUA pe tema acordului Noul START,dar fără „progrese”

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că observă „semnale” privind posibila reluare a negocierilor cu Statele Unite pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), deşi deocamdată nu sunt progrese notabile.

„Există semnale privind posibila reluare a negocierilor” privind prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

„Dar deocamdată nu sunt progrese semnificative”, a subliniat Dmitri Peskov, notează Mediafax.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

La începutul lunii august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut recent Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

Sursă Foto: Colaj foto – Mediafax FOTO

UPDATE ora 14:00 – Forțele ucrainene înregistrează succese în luptele din regiunea Herson ocupată de ruși

Forțele ucrainene înregistrează succese în luptele din regiunea Herson ocupată de ruși, potrivit unui oficial ucrainean. Yuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului regional din Hersonu a declarat că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka, dar nu a oferit detalii despre presupusul succes al trupelor ucrainene.

Comentariile sale au venit imediat după ce ministerul rus al apărării a susținut că încercările Ucrainei de a organiza o contraofensivă în sudul țării au eșuat.

În briefing-ul zilnic, ministerul rus al apărării a spus că forțele ucrainene au suferit pierderi mari de echipamente și oameni. De asemenea, rușii ar fi doborât trei elicoptere ucrainene și patru avioane de luptă în ultimele două zile, scrie HotNews.

UPDATE ora 12:00 – Echipa de inspectori ai AIEA a părăsit Kievul şi se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie

Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a părăsit Kievul şi se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE ora 08:00 – Herson: „Lupte grele” în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea

Au fost raportate lupte aprige în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruși în sudul țării – dar experții militari au declarat pentru BBC că acest lucru „nu se va întâmpla rapid”.

„Luptele grele continuă, soldații noștri luptă non-stop”, a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv.

Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei.

Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eșuat, scrie Mediafax.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forțelor ucrainene, dar afirmațiile Ucrainei și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski: Ocupanţii pot face doar două lucruri, să fugă sau să se predea 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, în mesajul către populaţie, că pe întreg teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are şi nu va avea nicio bază sigură, el precizând că forţele ruse a fost instruite să captureze regiunea Doneţk până la sfârşitul lunii august dar că ocupanţii pot face doar două lucruri – să fugă sau să se predea

”În această zi, ocupanţii au bombardat cu brutalitate Harkov, Mykolaiv şi celelalte oraşe ale noastre. Şi aproape peste tot – exact infrastructura civilă. Doar un singur bombardament rusesc asupra Harkovului a luat astăzi viaţa a 5 oameni, alţi 12 au fost răniţi”, spune preşedintele Ucrainei în mesaj.

El continuă: ”Forţele armate ale ţării noastre, serviciile noastre speciale, serviciile noastre de informaţii fac tot posibilul şi imposibilul pentru ca fiecare militar rus să simtă neapărat răspunsul ucrainean la această teroare oribilă pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru. Pe întreg teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are şi nu va avea nicio bază sigură, niciun loc liniştit. Apărătorii noştri vor distruge toate depozitele, cartierele generale ale ocupanţilor, echipamentele lor, oriunde s-ar afla. (..) Acesta este pământ ucrainean, iar ocupanţii pot face doar două lucruri – să fugă sau să se predea. Nu le lăsăm alte opţiuni”.

Preşedintele Ucrainei afirmă că, în prezent, ostilităţile active au loc aproape de-a lungul întregii linii de front – în sud, în regiunea Harkov şi în Donbas, conform News.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...