LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 379: Alerte de raid aerian în toată Ucraina / Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Mai mulți oameni au murit

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 379: Alerte de raid aerian în toată Ucraina / Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Mai mulți oameni au murit
Foto caracter ilustrativ / Sursa: Twitter
Publicat: 09/03/2023, 14:40
Actualizat: 09/03/2023, 14:46

Ziua 379 de război în Ucraina. Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate. Explozii puternice au fost raportate în Kiev, Odesa și Harkov.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 379

Update 3: Alerte de raid aerian în toată Ucraina

Alertele de raid aerian au pornit joi în toată Ucraina. Alarma este dată la doar câteva ore după cel mai mare atac aerian din ultimele luni lansat de ruși asupra Ucrainei.

Alertele de raid aerian au fost activate joi pe tot teritoriul Ucrainei, potrivit hartei alarmelor de urgență prezentate de autoritățile ucrainene.

Măsura vine după cel mai mare atac al rușilor din ultimele luni. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete și drone pe teritoriul Ucrainei în cursul nopții de miercuri spre joi, scrie Mediafax.

Update 2: Angel Tîlvăr: „UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește SOLIDARITATEA cu Ucraina”

Din participarea în Suedia la reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale UE, Angel Tîlvăr anunță că Uniunea Europeană își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Tîlvăr scrie care sunt primele impresii asupra întâlnirii de la Stockholm.

„UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina. La reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia, am avut o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele războiului de agresiune ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a scris pe Facebook Angel Tîlvăr.

„Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, acțiune care constituie o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr: „UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina”
Angel Tîlvăr: „UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina” / Sursa FOTO: Facebook

Update 1: Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Cinci morţi la Liov

Rușii au lansat 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinzhal, dar și opt drone asupra Ucrainei, joi dimineață, susțin surse urcrainene, citate de Sky News. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă. Oficialii au anunțat că Ucraina a distrus 34 de rachete de croazieră și patru drone Shahed. Alte drone și rachete ghidate au fost și ele împiedicate să își atingă țintele. Loviturile de joi au vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei.

Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odessa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP. De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate, conform Observator.

„Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă pentru 15% din locuitorii Kievului”

La Kiev s-au auzit explozii puternice, după cum a relatat un jurnalist independent din capitala Ucrainei, scrie The Guardian.

Anterior, administraţia militară a Kievului a anunțat că apărarea antiaeriană a regiunii a funcţionat.

Şi ziarul ucrainean Dzerkalo Tyzhnia relatează că o explozie la Kiev, iar altele s-au auzit în oraşul Sumî. O dronă a fost observată deasupra regiunii de vest a oraşului Lviv.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pe contul său oficial Telegram că s-au auzit explozii în sud-vestul oraşului.

„Au fost explozii în cartierul Holosiivski al capitalei. Toate echipele de răspuns au fost trimise la faţa locului. Mai multe detalii urmează. Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă pentru 15% din locuitorii Kievului”, a mai spus primarul, citat de News.ro.

Atacuri cu rachete și asupra regiunilor Odesa și Harkov

Tiruri de rachete rusești au lovit joi dimineață o serie de regiuni ucrainene, inclusiv portul Odesa de la Marea Neagră și Harkov, lăsând fără curent electric mai multe zone, au declarat oficiali regionali, citați de Reuters.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a transmis pe Telegram că un atac cu rachete a lovit o instalație energetică din orașul-port, tăind curentul electric.

Zonele rezidențiale au fost, de asemenea, lovite, dar nu au fost raportate victime.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că orașul și regiunea au fost lovite de 15 lovituri, printre ținte numărându-se și infrastructura, anunță Mediafax.

Alte lovituri au fost raportate în orașul central Dnipro și în regiuni din întreaga țară.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 377: Zelenski anunță că Ucraina rămâne pe poziții la BAHMUT și nu se retrage/Serghei Şoigu: Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse

Război în Ucraina, ziua 376: Șeful Wagner spune că liniile de front ale Rusiei din apropierea Bahmut s-ar putea PRĂBUȘI dacă mercenarii săi nu primesc muniția promisă de Moscova: „Încercăm să ne dăm seama dacă e birocrație sau trădare”

Război în Ucraina, ziua 375. Comandantul forțelor NATO din Europa: Rusia a pierdut 200.000 de soldați și „mult peste” 2.000 de tancuri în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 374: Ucraina deschide un birou al Curţii Penale Internaţionale la Kiev. Zelenski: Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 373: Bătălia pentru Bahmut devine una dintre cele mai SÂNGEROASE / Vladimir Putin convoacă, vineri, Consiliul de Securitate al Rusiei / SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor militar

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?