LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 373: Bătălia pentru Bahmut devine una dintre cele mai SÂNGEROASE / Vladimir Putin convoacă, vineri, Consiliul de Securitate al Rusiei / SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor militar

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 373: Bătălia pentru Bahmut devine una dintre cele mai SÂNGEROASE / Vladimir Putin convoacă, vineri, Consiliul de Securitate al Rusiei / SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor militar
Război în Ucraina / sursa foto: Twitter
Publicat: 03/03/2023, 08:44
Actualizat: 03/03/2023, 13:30

Război în Ucraina, ziua 373. Forțele rusești atacă Bahmut, din provincia Donețk, de luni de zile, uneori în valuri, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. „La Bahmut se poartă lupte non-stop… Situația este critică”, a declarat Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, pentru Radio NV ucrainean.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 373

Update 4: Dmitri Medvedev, amenințare la adresa NATO: ”Acest lucru va fi o intrare directă a Atlantiştilor în război împotriva Rusiei”

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus, a transmis un mesaj amenințător către statele NATO. Fostul lider de la Kremlin spune că dacă NATO va pune la dispoziţia Ucrainei avioane de luptă, va fi ca și cum ar fi declarat război direct Rusiei!

Declaraţiile vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei au fost făcute într-o postare pe Telegram.

„Iată cum stau lucrurile astăzi: Instructorii canadieni şi germani din UE îi învaţă deja pe ucigaşii ucraineni cum să folosească (tancurile n.r.) Leopard. Dacă ne imaginăm că avioanele NATO care vor fi livrate în viitor vor fi întreţinute de armata lor pe teritoriul Poloniei, singura posibilitate, dat fiind starea deplorabilă a industriei apărării din Rusia Mică (termen folosit de ruşi pentru vestul Ucrainei – n.r.), acest lucru va fi o intrare directă a Atlantiştilor (NATO – n.r) în război împotriva Rusiei, cu toate consecinţele care decurg din acest lucru.

Oricine decide livrarea şi repararea unor astfel de echipamente sau mijloace de distrugere, precum şi mercenarii şi instructorii militari străini, vor trebui să fie consideraţi o ţintă militară legitimă”, a scris Medvedev.

Medvedev cere reintroducerea pedepsei cu moartea
Dmitri Medvedev / Sursa foto: Shutterstock

Update 3: Șeful diplomației Uniunii Europene consideră că se observă „o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia: „Cred că e mai bine decât nimic”

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă „o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divizărilor legate de Ucraina.

Josep Borrell / Sursă Foto: Profimedia – Ilustrativ

Update 2: Vladimir Putin convoacă, vineri, Consiliul de Securitate al Rusiei

Vladimir Putin convoacă Consiliul de Securitate al Rusiei, după ce a acuzat Ucraina de terorism. Există speculații conform cărora liderul de la Kremlin ar putea declara oficial război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei într-o reuniune extraordinară joi, în urma informaţiilor primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) despre lupte duse cu presupuse unităţi ucrainene pe teritoriul rusesc.

Update 1: Forțele ucrainene care luptă să apere orașul Bahmut, situat în estul țării, au săpat noi tranșee în încercarea de a opri trupele ruse

Forțele ucrainene care nu părăsesc Bahmut au săpat noi tranșee în încercarea de a opri atacatorii ruși, în timp ce Statele Unite au declarat că un nou ajutor militar pentru Ucraina va fi discutat vineri, în cadrul unei întâlniri cu liderul Germaniei, scrie Reuters.

Forțele rusești atacă Bahmut, în provincia Donețk, de luni de zile, uneori în valuri, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

„La Bahmut se poartă lupte non-stop… Situația este critică”, a declarat Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, pentru Radio NV ucrainean.

„Ei nu țin cont de pierderile suferite în încercarea de a cuceri orașul prin asalt. Sarcina forțelor noastre din Bahmut este de a provoca cât mai multe pierderi inamicului. Fiecare metru de pământ ucrainean costă sute de vieți pentru inamic”.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului, a declarat joi seară, pe YouTube, analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Zhdanov a descris rușii care încearcă să încerce să încercuiască Bahmut dinspre nord, est și sud și a spus că, în ceea ce privește abordările vestice ale orașului, „aceasta este probabil singura parte a sectorului Bahmut în care forțele noastre, mai degrabă decât ocupanții ruși, au inițiativa”.

Rusia, care a pierdut teritoriu în a doua jumătate a anului 2022, spune că preluarea Bahmut ar fi un pas spre preluarea restului regiunii industriale din jur, cunoscută sub numele de Donbas. Ucraina spune că orașul are o valoare strategică limitată, dar vrea să epuizeze forțele rusești.

SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor militar

Washingtonul va anunța un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru guvernul de la Kiev și este de așteptat să fie un subiect important între președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz atunci când se vor întâlni la Casa Albă, au declarat oficiali.

Se așteaptă ca ajutorul să cuprindă în principal muniție, inclusiv sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru lansarea HIMARS.

Statele Unite au furnizat Ucrainei armament în valoare de aproape 32 de miliarde de dolari pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Biden și Scholz ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un oficial de rang înalt al administrației.

Administrația Biden sondează aliații apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, au declarat oficiali americani și alte surse. China a negat că ia în considerare o astfel de asistență, iar oficialii americani nu au furnizat public dovezi pentru afirmația lor.

Întrebat de reporteri dacă eventualele sancțiuni împotriva Chinei vor fi un subiect abordat de Biden și Scholz, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că „problema sprijinului unei terțe părți pentru Rusia ar putea fi abordată”, scrie Mediafax.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani