LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 97: Liderii europeni anunță un embargo parțial asupra importurilor de petrol din Rusia / Ofensiva rusă în Donbas continuă

LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 97: Liderii europeni anunță un embargo parțial asupra importurilor de petrol din Rusia / Ofensiva rusă în Donbas continuă
Atac asupra orașului ucrainean Severodonețk. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31/05/2022, 08:00
Actualizat: 31/05/2022, 17:53

Războiul din Ucraina intră marți în cea de-a 97-a zi, iar liderii europeni au ajuns la un acord privind un embargo parțial asupra importurilor de petrol din Federația Rusă.

Astfel, statele europene au fost de acord să interzică 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, au anunțat luni liderii Consiliului European. Livrările cu ajutorul navelor petroliere ar urma să fie interzise complet, în timp ce o excepție va fi făcută pentru segmentul sudic al conductei Druzhba, care reprezintă 10% din importurile de petrol rusesc, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a mai spus că liderii UE au convenit să elimine Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din rețeaua SWIFT, precum și să instituie o interdicție privind asigurarea navelor rusești de către companiile din UE și o interdicție de a oferi companiilor ruse o serie de servicii.

Ea a adăugat că va fi suspendată difuzarea altor trei posturi TV de stat ruse în UE, dar nu a precizat care radiodifuzori sunt vizați.

Între timp, luptele continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone, în special în orașul Severodonețk. Asaltul asupra Severodonețk vine la scurt timp după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis că regiunile Donețk și Lugansk reprezintă o prioritate pentru Moscova. Armata ucraineană a raportat progrese ale contraofensivei sale din sudul țării. Totodată, Kievul anunță că armata ucraineană continuă să lupte pentru a împiedica armata Rusiei să avanseze în Donbas.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei în războiul din Ucraina

UPDATE ORA 16:20 – Volodimir Zelenski, despre sancțiunile UE împotriva Moscovei: „De ce vă lăsați presați de Rusia?”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la liderii statelor europene să se pună de acord, astfel încât să adopte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Zelenski le cere liderilor europeni să adopte inclusiv un embargo total asupra importurilor de petrol din Federația Rusă. Citește mai mult…

UPDATE ORA 16:00 – Serghei Lavrov: Rusia va asigura trecerea navelor cu cereale dacă Ucraina va demina apele de coastă

Forțele navale ruse vor garanta navigarea navelor încărcate cu cereale prin Marea Mediterană, atât timp cât Ucraina va îndepărta minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Este esențial ca reprezentanții ucraineni să curețe apele de coastă de mine”, a precizat Lavrov la o conferință de presă în timpul unei vizite în Bahrain. Citește mai mult…

UPDATE ORA 15:50 – Doi soldați ruși, condamnați la 11 ani de închisoare, pentru că au bombardat două sate din regiunea Harkov

Un tribunal ucrainean a condamnat, marți, la 11 ani și jumătate de închisoare doi militari ruși acuzați că au bombardat cu mai multe lansatoare de rachete două sate din regiunea Harkov, în nord-estul țării.

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au fost găsiți vinovați de „încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”, după un proces care a început la jumătatea lunii mai în apropierea orașului Poltava. Citește mai mult…

UPDATE ORA 14:15 – Oficial ucrainean: Telecomunicațiile, blocate în mai multe orașe din Ucraina aflate sub controlul forțelor ruse

O „blocadă completă asupra comunicațiilor” este impusă în mai multe orașe din sudul Ucrainei controlate de Rusia, iar trupele ruse le-ar vinde acum carduri SIM cetățenilor din aceste localități, a declarat marți un oficial ucrainean.

„Nu există internet și nicio conexiune mobilă în regiunea Herson de aproape 24 de ore. Forțele de ocupație vând carduri SIM rusești în oraș. Trebuie să furnizați datele din pașaport pentru a cumpăra o cartelă SIM. Vă îndemn să nu faceți acest lucru și să nu furnizați datele dumneavoastră personale ocupanților”, a declarat Ghenadi Lahuta, șeful administrației militare regionale din Herson.

Lahuta a adăugat că în Herson, forțele ruse folosesc difuzoarele publice pentru a le transmite locuitorilor că autoritățile ucrainene sunt de vină pentru lipsa serviciilor de telecomunicații. Kievul neagă informațiile transmise de forțele ruse.

UPDATE ORA 13:45 – 12.000 de civili sunt blocați în Severodonețk

Consiliul Norvegian pentru Refugiați a informat marți că până la 12.000 de civili rămân blocați în Severodonețk și au nevoie de ajutor umanitar. Agenția pentru refugiați a cerut „părților implicate în conflict să permită imediat tuturor organizațiilor umanitare să intre în Severodonețk pentru a oferi asistență și să permită evacuarea în siguranță a civililor care doresc să părăsească orașul”.

UPDATE ORA 13:10 – Dmitro Kuleba, nemulțumit de declarația omologului său francez privind aderarea Ucrainei la UE: Ne-am săturat de „soluții speciale”, constant inventate pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a transmis omologului său francez, Catherine Colonna, că Ucraina nu mai dorește amânări sau soluții speciale în ceea ce privește aderarea sa la Uniunea Europeană.

Astfel, oficialul de la Kiev solicită un răspuns „concret și rapid” în ceea ce privește cererea Ucrainei de aderare la UE.

Declarația lui Dmitro Kuleba vine după ce, recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus înființarea unei structuri pentru statele aspirante la aderarea la Blocul comunitar. Ulterior, un alt oficial de la Paris a declarat că aderarea Ucrainei ar putea avea loc abia peste 15-20 de ani. Citește mai mult…

UPDATE ORA 12:30 – Gazprom confirmă că a oprit livrările de gaze către Țările de Jos

Gigantul rus Gazprom a confirmat că „a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. (Olanda)” din cauza deciziei companiei de a nu plăti gazele în ruble.

Pe 30 mai, GasTerra a declarat că se așteaptă ca livrările să înceteze după ce a refuzat să plătească în ruble. Compania a dat asigurări că va cumpăra gaz din alte surse pentru a acoperi lipsa gazelor din Rusia.

UPDATE ORA 11:20 – Oficial ucrainean: Părți din orașul Severodonețk au trecut sub controlul Rusiei

O parte a orașului Severodonețk din estul Ucrainei este „deja controlată de armata rusă”, iar trupele ruse „se îndreaptă treptat spre centrul orașului”, a declarat marți Serghi Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk.

Cu toate acestea, oficialul a negat informațiile apărute în presa rusă, potrivit cărora militarii ruși ar fi capturat întreg orașul.

„Situația este extrem de complicată. Din păcate, o parte a orașului Severodonețk este deja controlată de armata rusă. Ei (rușii, n. red.) au raportat în urmă cu câteva zile că au capturat deja întregul oraș. Nu este cazul, oamenii noștri sunt în oraș. Rușii nu se pot mișca liber”, a declarat Hayday.

UPDATE ORA 10:50 – Rusia avansează în Severodonețk

Forțele ruse sunt „concentrate pe stabilirea controlului asupra orașului Severodonețk”, a anunțat marți dimineață Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de CNN.

Există „ostilități în desfășurare” în zonă, în timp ce Rusia își continuă „operațiunile de asalt”, în Luhansk.

Severodonețk, un oraș din estul regiunii Luhansk, este ținta unor bombardamente constante în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască apărătorii ucraineni și să preia controlul asupra localității.

UPDATE ORA 09:45 – Belarus anunță noi exerciții militare la granița cu Ucraina

Autoritățile din Belarus anunță organizarea unor exerciții militare în regiunea Gomel, care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Potrivit comisarului militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov, exercițiile militare se vor desfășura în perioada 22 iunie – 1 iulie. Acesta a adăugat că exercițiile sunt organizate cu scopul de a îmbunătăți abilitățile practice ale militarilor bieloruși. Citește mai mult…

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția