LIVE TEXT. Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

LIVE TEXT. Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei
Antony Blinken și Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/12/2022, 13:07
Actualizat: 07/12/2022, 13:08

Ziua 287 de război în Ucraina. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei. Statele Unite afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei, după ce Kievul a lansat mai multe drone asupra infrastructurii de pe teritoriul rus.

UPDATE ora 13:00 – Sursă ucraineană: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina noaptea trecută

Armata ucraineană susține că în cursul nopții a doborât 14 drone fabricate în Iran și folosite de ruși pentru a ataca ținte din Ucraina.

Forțele armate ucrainene au doborât 14 drone de atac de fabricație iraniană în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat armata, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„În cursul zilei trecute, trupele noastre au doborât 14 drone Shahed 136, 1 Orlan și alte 2 drone pe care nu le-am identificat încă”, se arată în postarea AFU.

Informația nu a putut fi verificată din surse independente.

Marți, un oficial occidental a declarat pentru CNN că Rusia a „rămas fără” drone de atac iraniene în ultimele săptămâni, dar Kremlinul anticipează o „reaprovizionare”.

UPDATE ora 11:00 – 49 de cadavre ale unor militari ucraineni, recuperate de autoritățile din Ucraina

Ucraina a recuperat cadavrele unor militari uciși în timpul luptelor cu rușii. Este vorba despre 49 de trupuri care vor fi trimise rudelor.

49 de cadavre ale unor militari au fost returnate Ucrainei, a anunțat Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că 827 de cadavre au fost recuperate de când și-a început activitatea Biroul Comisarului pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale.

„În prezent, împreună cu agențiile de aplicare a legii, facem tot posibilul pentru a găsi trupurile apărătorilor. Se lucrează în mod constant pentru a afla locațiile în care este posibil să se afle luptătorii decedați”, a declarat Oleh Kotenko, care se ocupă de operațiune.

În trecut, Ucraina a negociat cu Rusia schimburi de cadavre ale militarilor. În cadrul operațiunii, 62 de cadavre au fost returnate Ucrainei în octombrie.

UPDATE ora 09:00 – Antony Blinken: SUA nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

Statele Unite afirmă că nu au „permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra instalațiilor militare aflate pe teritoriul rus. Kievul nu și-a revendicat direct responsabilitatea, dar nici nu a criticat acțiunea, care a dus la moartea a trei persoane și a avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit informațiilor din Rusia.

„Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Washingtonul nu a furnizat forțelor Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi în interiorul Rusiei de teama că acest lucru ar putea duce la o confruntare directă între forțele ruse și cele ale SUA și ale NATO.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken / Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken / Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski, vizită în apropiere de linia frontului 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele din apropierea liniei frontului în estul Ucrainei, în Donbas.

Într-un mesaj transmis militarilor la palatul prezidențial din Kiev, Zelenski a spus că și-a petrecut ziua cu trupele în Donbas, teatrul celor mai grele bătălii, și în regiunea Harkov, unde ucrainenii au recucerit teritorii de la forțelor ruse.

„Mii de ucraineni și-au dat viața pentru ziua în care nici un soldat ocupant să nu mai fie în țara noastră”, a spus Zelenski.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc

Război în Ucraina, ziua 285: Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Emmanuel Macron că a sugerat garanții de securitate pentru Rusia

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase