LIVE TEXT. Ziua 301 de război: Volodimir Zelenski s-a întâlnit azi cu Joe Biden, la Casa Albă / Moscova reacționează: „Toate acestea duc la o agravare a conflictului”

LIVE TEXT. Ziua 301 de război: Volodimir Zelenski s-a întâlnit azi cu Joe Biden, la Casa Albă / Moscova reacționează: „Toate acestea duc la o agravare a conflictului”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/12/2022, 22:00
Actualizat: 21/12/2022, 22:05

Ziua 301 de lupte în Ucraina. Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit miercuri la Casa Albă. Aceasta este prima vizită în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse în februarie a acestui an pe care o face liderul de la Kiev

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 21.30 La aterizarea în SUA, Zelenski a fost întâmpinat de o seri de oficiali americani civili și militari și i s-a așternut la picioare covorul roșu

 „Anul viitor, trebuie să ne eliberăm tot teritoriul”, a scris Zelenski, pe Facebook, după ce a ajuns în SUA

Zelenski ar fi fost dus în SUA de către un avion militar american. Site-uri de monitorizare a traficului aerian au indicat traiectoria unui avion militar american de la Rzeszow, în Polonia, până la baza aeriană Andrews.

„Vă mulțumesc în primul rând. Este o mare onoare să mă aflu aici”, i-a spus Zelenski președintelui american.

Zelenski îi oferă lui Biden o cruce militară trimisă de un comandant ucrainean.

Biden a comentat, la rândul său, cele 300 de zile de război al Rusiei în Ucraina.

 „Este o onoare să fiu alături de dvs. în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal, purtat de Putin”. Greu de crezut, 300 de zile trecând prin asta, iar Putin a purtat un atac brutal asupra dreptului ucrainenilor de a exista ca națiune și atacul asupra unor ucraineni nevinovați fără niciun alt motiv decât acela de a intimida”, a declarat Joe Biden, potrivit CNN.

Putin „încearcă să folosească iarna ca pe o armă”, a adăugat președintele american.
SUA militează pentru o „pace justă” pentru Ucraina. Vom oferi Ucrainei rachete noi. Statele Unite vor „continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra”, a promis Joe Biden

UPDATE ora 14:00 – Europa de Est sprijină menținerea livrărilor de electricitate în Ucraina

În Lituania, un transformator electric gigantic, dezafectat, construit în 1980 în actuala Ucraină, a fost curățat de praf și pregătit pentru expediere. Acesta va călători pe mare spre România și apoi înapoi în Ucraina, posibil în următoarele săptămâni, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Rokas Masiulis, șeful rețelei electrice din Lituania, a declarat că firma sa caută în depozite orice altceva de care Ucraina ar putea avea nevoie pentru a repara daunele provocate sistemului său de electricitate de atacurile repetate cu rachete rusești.

„Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcționează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele”, a declarat el pentru Reuters.

În timp ce Occidentul se grăbește să refacă stocurile de arme și muniții ale Kievului, țările din Europa și nu numai se întrec, de asemenea, în a furniza echipamente și generatoare diesel necesare pentru a ilumina și încălzi țara în timpul iernii.

Ucraina oferit țărilor europene o listă cu aproximativ 10.000 de articole de care are nevoie urgentă pentru a menține energia.

Pană de curent în Ucraina / Sursa foto: Profimedia
Pană de curent / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Rusia refuză să stabilească termene-limită pentru campania sa militară din Ucraina

Preşedinta Senatului rus, Valentina Matviienko, a refuzat miercuri să stabilească termene-limită pentru „operaţiunea militară specială” rusă în Ucraina, aflată în cea de-a 301 zi, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Scopurile şi obiectivele operaţiunii militare speciale au fost stabilite. (Operaţiunea) se va încheia atunci când (scopurile şi obiectivele) vor fi îndeplinite”, a susţinut Matviienko, într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televizor.

Potrivit acesteia, „este incorect să vorbim de date concrete, pentru că, iniţial, atunci când s-a luat decizia de a începe o operaţiune militară specială, aceasta nu se conforma niciunei date şi niciunui termen”.

Şefa Senatului rus a dat asigurări că aşa-numita „operaţiune militară specială” a Moscovei în Ucraina „a fost unica formă posibilă de a proteja securitatea” Rusiei.

UPDATE ora 12:00 – Kremlinul reacţionează la vizita lui Volodimir Zelenski la Washington: Nu poate ieşi nimic bun

Kremlinul a declarat că nu va ieşi nimic bun din vizita de miercuri a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington miercuri, iar Rusia nu vede nicio şansă de a purta discuţii de pace cu Kievul, informează „The Guardian”.

Într-o convorbire cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că prin continuarea livrărilor de arme către Ucraina, Occidentul duce către o „adâncire” a conflictului, care s-ar putea întoarce împotriva Kievului.

„Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a avertizat Peskov, citat de News.ro.

UPDATE ora 11:00 – Zelenski îi duce lui Biden un steag semnat de soldaţii de la Bahmut

Un soldat ucrainean din Bahmut i-a dat marţi preşedintelui Volodimir Zelenski un steag semnat de trupele din cel mai fierbinte punct al frontului actual din Ucraina, iar acum liderul de la Kiev îl duce cadou gazdelor sale care îl primesc miercuri la Washington, relatează CNN.

Soldatul a apărut marţi într-o înregistrare video înmânându-i steagul lui Zelenski în oraşul Bahmut şi spunând că este un cadou „pentru fraţii noştri din SUA”.

„Vă rugăm să îl transmiteţi. Vă mulţumim”, a spus soldatul, notează News.ro.

„Băieţii mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor scrise pe el pentru a-l înmâna”, le-a spus Zelenski reporterilor care l-au însoţit pe linia de front. „Situaţia noastră este grea. Inamicul îşi măreşte numărul de trupe, dar băieţii noştri sunt mai curajoşi. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoştinţa băieţilor noştri Congresului şi preşedintelui SUA, dar sprijinul nu este suficient”, a spus Zelenski.

Zelenski îi duce lui Biden un steag semnat de soldaţii de la Bahmut / Sursa foto: presidency.gov.ua
Zelenski îi duce lui Biden un steag semnat de soldaţii de la Bahmut / Sursa foto: presidency.gov.ua

UPDATE ora 09:00 – Casa Albă confirmă că Volodimir Zelenski vine la Washington şi se adresează miercuri Congresului / SUA vor anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina de circa 2 miliarde de dolari

Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează „The Guardian”, citat de News.ro.

SUA demonstrează astfel „sprijinul puternic şi bipartizan pentru Ucraina”, se arată în declaraţia transmisă de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington „pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite faţă de Ucraina”

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistenţă economică, umanitară şi militară”, a spus ea.

În declaraţie se mai spune că, în timpul vizitei, Joe Biden va anunţa „un nou pachet semnificativ de asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

Potrivit „The Guardian”, pachetul va fi în valoare de aproape 2 miliarde de dolari şi va cuprinde inclusiv o baterie de rachete Patriot. Statele Unite vor instrui în Germania forţele ucrainene pentru a opera sistemul Patriot, a dezvăluit săptămâna trecută CNN.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski: În drum spre SUA pentru a întări reziliența și capacitățile de apărare ale Ucrainei

„În drum spre SUA pentru a întări reziliența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. În mod special, președintele american și cu mine vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina și America. Voi avea, de asemenea, un discurs la Congres și o serie de întâlniri bilaterale”, a transmis, miercuri, pe Twitter, Volodimir Zelenski.

UPDATE ora 07:00 – Joe Biden și Volodimir Zelenski plănuiesc să se întâlnească la Washington. Este prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de la începutul războiului

Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski plănuiesc să se întâlnească miercuri la Casa Albă, au spus două surse familiare cu subiectul.

Zelenski este deja în drum spre Washington, au declarat două surse separate, pentru o vizită care marchează prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse în februarie a acestui an.

Vizita la Casa Albă va include o întâlnire cu Joe Biden și oficiali de top ai administrației.

De altfel, această vizită coincide cu intenția administrației SUA de a trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar. Biden va anunța o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari în timpul vizitei și mai multe sisteme de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

Ziua 299 de război: Kiev, ţinta unui nou atac cu drone. A fost lovit un punct critic de infrastructură / Marea Britanie va livra armatei ucrainene muniţie în valoare de 300 de milioane de euro în 2023

Ziua 297 de război. Harkov este în beznă, după ce rușii au bombardat infrastructura orașului

Ziua 296 de război. Volodimir Zelenski vrea să transmită un mesaj de pace la finala Cupei Mondiale de fotbal. FIFA ar fi respins solicitarea (surse)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Maghiarii din România se revoltă. Este o situație fără precedent
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×