LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 238. Sistemul energetic ucrainean, în criză după atacurile cu drone lansate de Rusia

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 238. Sistemul energetic ucrainean, în criză după atacurile cu drone lansate de Rusia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/10/2022, 10:30
Actualizat: 19/10/2022, 19:19

Războiul din Ucraina a ajuns miercuri în ziua cu numărul 238, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Regiunea Dnipropetrovsk a fost lovită de-a lungul nopții de numeroase atacuri ale forțelor ruse, provocând întreruperi ale alimentării cu energie electrică în mai multe orașe și sate din regiunea centrală a Ucrainei, a declarat miercuri un oficial militar.

„Rușii au lovit regiunea toată noaptea cu diferite arme. Două districte – Krivoi Rog și Nikopol – au fost bombardate. Infrastructura energetică din districtul Krivoi Rog a fost lovită de rachete, care au cauzat distrugeri serioase”, a declarat Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

De asemenea, oficialul a adăugat că, din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice, și alimentarea cu apă a fost afectată.

Cele mai importante evenimente din Ucraina

UPDATE 5: Turcia, noul hub de gaze al Rusiei. Ce spun liderii celor două țări despre noua cooperare pe plan economic

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, miercuri, că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia, potrivit The Moscow Times, care citează agenția de presă de stat RIA Novosti.

Astfel, în timpul unui discurs adresat parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Putin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia.

Anunțul vine în contextul în care aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică.

Cei doi lideri au discutat despre crearea unui hub de gaze, săptămâna trecută, la o întâlnire față în față desfășurată în marja Summitului de la Astana, capitala Kazahstanului.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus, atunci, omologului său turc Tayyip Erdogan că Turcia este cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană și a propus construirea în această țară a ceea ce a numit un hub de aprovizionare.

UPDATE 4: Von der Leyen: Atacurile ruse asupra infrastructurii sunt „crime de război”

Atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina constituie „crime de război”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acasta a descris atacurile drept „acte de teroare pură”, despre care a spus că „marchează un nou capitol într-un război deja foarte crud”.

„Atacuri țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a priva bărbații, femeile, copiii de apă, electricitate și încălzire odată cu venirea iernii, acestea sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim așa”, a spus von der Leyen într-un în Parlamentul European.

UPDATE 3: Separatiștii din Herson anunță evacuări masive

Liderii regiunii Herson din sudul Ucrainei, numiți de către autoritățile de la Moscova, spun că au început să evacueze civili mai departe de linia frontului.

Vladimir Saldo, guvernatorul Hersonului, susținut de Rusia, a declarat marți seară la televiziunea rusă că intenționează să evacueze până la 60.000 de oameni pe malul stâng al Niprului.

Anterior, autoritățile de la Kiev au informat că Rusia deportează civili ucraineni. Organizațiile pentru drepturile omului și organismele internaționale au avertizat că practica poate constitui o crimă împotriva umanității.

Saldo a anunțat marți „relocarea organizată” a civililor.

„Sarcina noastră este să salvăm vieți omenești și să permitem trupelor Federației Ruse să protejeze în mod eficient regiunea Herson”, a transmis acesta.

UPDATE 2: Vladimir Putin introduce legea marțială în cele patru provincii ucrainene ocupate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că a semnat o lege care introduce legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de către Armata rusă: Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

Regiunile nu sunt sub controlul total al Rusiei, iar națiunile occidentale au condamnat anexările, nerecunoscând aceste teritorii ca aparținând Rusiei.

UPDATE: Ucraina anunță doborârea a 13 drone rusești

Armata ucraineană a anunțat că a doborât peste noapte 13 drone „kamikaze” în regiunea Mikolaiv, potrivit unui comunicat publicat miercuri pe Telegram.

„În noaptea de 18 spre 19 octombrie, inamicul a atacat de două ori regiunea Mikolaiv cu drone kamikaze Shahed-136”, se arată în comunicatul Forțelor Armate. „Unsprezece au fost doborâte de apărarea anti-aeriană a comandamentului Sud, încă două au fost doborâte de soldații Gărzii Naționale a Ucrainei și ai Serviciului de Frontieră al Ucrainei”, transmite Armata.

Într-o postare anterioară, armata a spus că au fost scoase în total 12 drone.


Miercuri dimineață, primarul din Krivoi Rog a declarat că anumite părți ale orașului nu au electricitate, din cauza unui atac asupra unei centrale electrice.

Ucraina se confruntă de la începutul săptămânii cu o serie de atacuri asupra infrastructurii critice și a sistemului energetic național, atacuri lansate de forțele ruse, potrivit CNN.

Atacuri au fost lansate și împotriva infrastructurii energetice din capitala Kiev.

Marți, Ministerul rus al Apărării a confirmat că armata rusă a vizat „sistemele energetice” din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse, ceea ce a dus la producerea unor „pene de curent masive” în întreaga țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor