LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 101. Marea Britanie se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra regiunii Luhansk. ONU face din nou apel la încetarea violențelor

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 101. Marea Britanie se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra regiunii Luhansk. ONU face din nou apel la încetarea violențelor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/06/2022, 08:00
Actualizat: 04/06/2022, 23:45

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 101, iar Ministerul britanic al Apărării informează că se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei în următoarele două săptămâni. Potrivit Londrei, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Rusia și-a schimbat strategia pentru a se concentra pe Donbas, iar acest lucru ar putea da rezultate.

Armata ucraineană spune că unitățile rusești au primit întăriri în apropiere de Sloviansk și se pregătesc să reia ofensiva asupra orașului. În apropiere de Severodonețk, armata ucraineană susține că luptele continuă și că forțele ruse au avut un „succes parțial” în atacarea zonelor rezidențiale din estul orașului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evaluat rezultatele războiului din Ucraina, spunând că „anumite rezultate” au fost obținute și că acțiunile Rusiei vor continua până când toate obiectivele vor fi îndeplinite. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un mesaj video că ucrainenii și-au apărat țara timp de 100 de zile împotriva agresiunii ruse și că „victoria va fi a noastră”, potrivit CNN.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a reînnoit, într-o declarație, apelul pentru încetarea violențelor.

„Îmi reînnoiesc apelul pentru oprirea imediată a violențelor, pentru accesul neîngrădit la ajutor umanitar pentru toți cei care au nevoie, pentru evacuarea în siguranță a civililor prinși în zonele de conflict și pentru protecția urgentă a civililor și respectarea drepturilor omului în conformitate cu normele internaționale” a transmis Guterres vineri.

El a adăugat că conflictul a ucis deja mii de oameni și a strămutat alte milioane și că războiul „a dus la încălcări inacceptabile ale drepturilor omului și provoacă o criză globală tridimensională – alimentație, energie și finanțe – care afectează cel mai mult persoane, țările și economiie cele mai vulnerabile”.

Guterres a mai spus că ONU este „angajată în efortul umanitar”, dar în cele din urmă, negocierile și dialogul vor fi necesare pentru a rezolva conflictul.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei în Ucraina

UPDATE ORA 16:40 – ONU face din nou apel la încetarea violențelor

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a făcut un nou apel pentru încetarea violențlor în Ucraina.

„Îmi reînnoiesc apelul pentru oprirea imediată a violențelor, pentru accesul neîngrădit la ajutor umanitar pentru toți cei care au nevoie, pentru evacuarea în siguranță a civililor prinși în zonele de conflict și pentru protecția urgentă a civililor și respectarea drepturilor omului în conformitate cu normele internaționale” a transmis Guterres vineri.

„Cu cât părțile se angajează mai devreme în eforturi diplomatice de bună-credință pentru a pune capăt acestui război, cu atât mai bine pentru Ucraina, Rusia și pentru întreaga lume”, a mai adăugat acesta.

UPDATE ORA 15:20 – Sute de civili fug din Sloviansk

Sute de oameni fug zilnic din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, numărul evacuărilor aproape dublându-se în această săptămână, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, Vadim Lyakh.

„Numărul de persoane care pleacă aproape s-a dublat, atât cu ajutorul autobuzelor puse la dispoziție de autorități, cât și cu ajutorul vehiculelor personale, oamenii continuă să plece”, a spus Lyakh.

El a adăugat că un atac cu rachete a dus la moartea a trei persoane în oraș marți, iar acest atac i-a determinat pe locuitori să facă tot posibilul pentru a părăsi localitatea.

UPDATE ORA 13:40 – Oficial ucrainean: Ucraina controlează jumătate din orașul Severodonețk

Ucraina controlează acum aproximativ jumătate din orașul Severodonețk, a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk.

„Rușii reușiseră anterior să cucerească cea mai mare parte a orașului, dar acum armata noastră i-a împins înapoi. Ei chiar suferă pierderi uriașe”, a declarat oficialul sâmbătă.

UPDATE ORA 13:00 – Zelenski îi îndeamnă pe primarii americani să întrerupă legăturile cu orașele rusești și să ajute la reconstruirea Ucrainei după război

Președintele ucrainean i-a îndemnat pe primarii orașelor din Statele Unte să întrerupă legăturile de „înfrățire” cu orașele ruse și să ia parte la „cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre”, ajutând la reconstruirea Ucrainei după război.

„Zeci de orașe americane mențin așa-numita «frăție» cu orașele Federației Ruse”, a spus Zelenski.

El a făcut referire inclusiv la înfrățirea dintre Chicago și Moscova.

„Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil nimic. Dar ei dau Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar și după ce a început un astfel de război”, a mai spus președintele ucrainean.

UPDATE ORA 12:20 – Marea Britanie: Acțiunile Rusiei în Donbas produc tot mai multe victime în rândul civililor

Loviturile aeriene ale Rusiei continuă deasupra estului Ucrainei și contribuie la „recentele succese tactice” ale Rusiei, dar „nu au reușit să aibă un impact semnificativ asupra conflictului”, arată cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații ale Regatului Unit.

Experții și analiștii în domeniul apărării și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea să își intensifice loviturile aeriene, pe măsură ce își intensifică operațiunile de capturare a regiunii Donbas. Astfel de arme tind să provoace un număr mai mare de victime civile.

UPDATE ORA 10:00 – Volodimir Zelenski: „Victoria va fi a noastră”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are încredere în obţinerea victoriei, în timp ce războiul purtat de Rusia împotriva ţării sale a ajuns la 100 de zile.

„Apărăm Ucraina de 100 de zile. Victoria va fi a noastră. Slavă Ucrainei”, a spus el.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine