LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 123. Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Severodonețk / Noi atacuri asupra Kievului

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 123. Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Severodonețk / Noi atacuri asupra Kievului
Sursa foto: Profimedia/ FOTO ilustrativ
Publicat: 26/06/2022, 16:00
Actualizat: 26/06/2022, 16:04

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 123, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, este „complet sub ocupație rusă”, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, după luni de lupte sângeroase.

„(Forțele ruse) au numit un nou comandant. Dar orașul este atât de distrus încât va fi dificil pentru oameni să facă față acestei situații”, a declarat șeful administrației militare, Oleksandr Striuk.

Oficialii militari regionali au declarat vineri că ultimele trupe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă, deoarece era imposibil să-și apere pozițiile în continuare. Acest lucru echivalează, spun specialiștii, cu cedarea orașului Rusiei și pun regiunea Luhansk aproape în totalitate sub controlul forțelor ruse, potrivit CNN.

Între timp, Rusia va trimite Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare, a afirmat sâmbătă preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukaşenko, retransmisă de televiziunea rusă.

„În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

În timpul întâlnirii, Lukaşenko i-a spus lui Putin că Belarusul este preocupat de politicile „agresive” ale vecinilor săi Lituania şi Polonia. Citește mai mult…

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei din războiul din Ucraina

UPDATE ORA 16:00 – Coordonatorul forțelor armate ruse din Ucraina ar fi fost demis

Ministerul Apărării de la Londra a informat că Rusia ar fi concediat recent mai mulți generali, printre care se numără și Alexander Dvornikov, cunoscut drept „Măcelarul din Alep”, unul dintre cei mai importanți oameni din forțele armate ruse din Ucraina.

De asemenea, printre militarii eliberați din funcții se numără și comandantul Forțelor Aeropurtate, Andrei Serdiukov. Citește mai mult…

UPDATE ORA 14:40 – Indonezia cere ca Rusia și Ucraina să colaboreze pentru a evita o criză alimentară

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a declarat că îi va îndemna pe omologii săi din Rusia și Ucraina să înceapă un dialog și că îi va cere lui Vladimir Putin să ordone o încetare imediată a focului.

Toate acestea, pentru a evita declanșarea unei crize alimentare la nivel mondial, potrivit Reuters.

„Războiul trebuie oprit și aprovizionarea lumii cu alimente trebuie repornită”, a spus acesta, înainte de participarea sa la summitul G7.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că un război prelungit în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, ar putea provoca o criză alimentară la nivel mondial.

UPDATE ORA 13:00 – Replica MAE după ce Dmitri Medvedev a acuzat Bucureștiul că dorește crearea unei noi „Românii Mari”: „Reacția indică un mare grad de frustrare”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a transmis, duminică, o reacție la declarațiile recente ale fostului președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, după ce Consiliului European a decis acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Declarația actualului vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei – condus de Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a fost criticată de diplomația română.

Dmitri Medvedev a acuzat puterea de la București că dorește să creeze o „nouă Românie Mare”, avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru. Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. Fostul șef de stat a subliniat că vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse. Citește mai mult…

UPDATE ORA 12:30 – Stoltenberg, Johnson: Occidentul trebuie să sprijine în continuare Kievul

Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina, în timp ce Rusia obține tot mai multe victorii în estul țării, au declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

În comentarii separate, Stoltenberg și Johnson au reiterat, de asemenea, că guvernele occidentale trebuie să continue să sprijine Ucraina pentru a descuraja viitoare agresiuni ale Rusiei.

Stoltenberg a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că nimeni nu știe cât va dura conflictul, dar „trebuie să ne pregătim, ar putea dura ani”.

UPDATE ORA 11:45 – Noi atacuri la Kiev

Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra capitalei Ucrainei, Kiev, afectând un complex rezidențial aflat aproape de zona centrală a orașului.

Patru explozii au fost auzite duminică dimineață la Kiev, cu câteva ore înainte de deschiderea summit-ului G7 din Germania, unde va fi discutat și subiectul războiului din Ucraina.

„În urma unui bombardament inamic, a izbucnit un incendiu într-o clădire de nouă etaje. Conform datelor preliminare, o persoană a fost rănită”, a anunțat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă pe Telegram.

Exploziile au avut loc în jurul orei 06:30, la jumătate de oră după declanşarea sirenelor antiaeriene în capitală. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control