Rusia lovește din nou Kievul. Cel puțin patru explozii s-au produs în această dimineață în capitala Ucrainei

Rusia lovește din nou Kievul. Cel puțin patru explozii s-au produs în această dimineață în capitala Ucrainei
Sursa foto: Twitter/Alina Mykhailova
Publicat: 26/06/2022, 11:41

Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra capitalei Ucrainei, Kiev, afectând un complex rezidențial aflat aproape de zona centrală a orașului.

Patru explozii au fost auzite duminică dimineață la Kiev, cu câteva ore înainte de deschiderea summit-ului G7 din Germania, unde va fi discutat și subiectul războiului din Ucraina.

„În urma unui bombardament inamic, a izbucnit un incendiu într-o clădire de nouă etaje. Conform datelor preliminare, o persoană a fost rănită”, a anunțat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă pe Telegram.

Exploziile au avut loc în jurul orei 06:30, la jumătate de oră după declanşarea sirenelor antiaeriene în capitală, potrivit Agerpres.

„O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană în regiunea Kiev, resturile au căzut asupra unui sat”, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, s-a deplasat în zona în care a fost lovită clădirea de locuințe și a explicat că locatarii sunt evacuați.

„Ambulanţe şi personal de prim ajutor se află la faţa locului. În două clădiri se desfăşoară salvarea şi evacuarea locatarilor”, a transmis primarul.

Noile lovituri vin la o zi după un atac cu rachete asupra oraşului Sarnî din vestul Ucrainei, în care au fost ucise cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor.

Precedenta lovitură rusă asupra capitalei ucrainene a avut loc la începutul lunii iunie şi a vizat o fabrică de la periferia Kievului, rănind o persoană.

Liderii G7 vor discuta despre situația din Ucraina

La sfârşitul lunii aprilie, un alt bombardament rus a lovit capitala în timpul unei vizite a secretarului general al ONU Antonio Guterres. O jurnalistă ucraineană de la Radio Libertatea a fost atunci ucisă în apartamentul ei.

Rusia neagă că vizează civili, dar Ucraina și Occidentul acuză forțele ruse de crime de război într-un conflict care a ucis mii de oameni, a distrus zeci de orașe și a forțat milioane de ucraineni să își părăsească țara.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că un război prelungit în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, amenință să provoace o criză alimentară la nivel mondial.

În încercarea de a pune presiune tot mai mare pe Moscova, președintele american, Joe Biden, dar și ceilalți lideri G7 prezenți la summit vor anunța o interdicție privind importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters un oficial care a dorit să rămână anonim.