LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 207. Continuă exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Izium / Centrala de la Zaporojie, reconectată la sistemul electric național

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 207. Continuă exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Izium / Centrala de la Zaporojie, reconectată la sistemul electric național
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/09/2022, 09:05
Actualizat: 18/09/2022, 18:52

Războiul din Ucraina a intrat duminică în ziua cu numărul 207, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante informații despre conflictul din țara vecină.

UPDATE ora 18:30 – Armata rusă a bombardat un spital de psihiatrie din Harkov, chiar în timpul unei operaţiuni de evacuare. Atacul s-a soldat cu medici morți și pacienți răniți

Guvernatorul ucrainean al regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a declarat – duminică – că armata rusă a bombardat un spital de psihiatrie, în timpul unei operaţiuni de evacuare, iar atacul s-a soldat cu victime: patru medici morți și doi pacienți răniți.

Locuitorii orașului ucrainean Izium au continuat să își caute rudele îngropate în gropi comune

Locuitorii orașului ucrainean Izium au continuat să își caute rudele îngropate în gropi comune, în timp ce angajații serviciilor de urgență au exhumat sute de cadavre din aceste gropi descoperite de către forțele ucrainene după recâștigarea controlului asupra regiunii.

Cauzele morții sutelor de persoane aflate în gropi comune nu au fost încă stabilite, deși localnicii spun că unele au murit în urma unui atac aerian asupra orașului. Autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin unul dintre cadavre avea mâinile legate la spate și urme de frânghie pe gât.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că anchetatorii au descoperit noi dovezi privind folosirea torturii împotriva persoanelor îngropate în Izium.

„Peste 10 camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkiv, în diferite orașe și sate”, a spus Zelenski într-un mesaj video transmis sâmbătă seara.

Între timp, una dintre cele patru linii electrice principale ale centralei nucleare Zaporojie a fost reparată și alimentează din nou centrala cu energie electrică din rețeaua ucraineană, potrivit unui comunicat al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina primește din nou energie electrică direct din rețeaua națională, după ce inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice externe principale care au fost avariate în timpul conflictului”, a confirmat, sâmbătă, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Acesta a adăugat că linia reparată „oferă acum celei mai mari centrale nucleare din Europa electricitatea de care are nevoie pentru răcirea reactorului și alte funcții esențiale”.