LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 495. Rusia ar putea arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie. Motivele lui Putin

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 495. Rusia ar putea arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie. Motivele lui Putin
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 03/07/2023, 09:12
Actualizat: 03/07/2023, 10:57

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 495, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina sunt acum în Rusia, afirmă Moscova / Kievul acuză că mulți dintre ei au fost deportați ilegal

Aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina au ajuns în Rusia, afirmă Grigori Karasin, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţie Ruse, camera superioară a parlamentului de la Moscova.

Grigori Karasin a transmis pe canalul său de Telegram faptul că „în ultimii ani, 700.000 de copii și-au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele din zonele de conflict din Ucraina”.

Moscova spune că programul său de mutare a copiilor din Ucraina pe teritoriul Rusiei are scopul de a proteja orfanii și copiii abandonați în zonele de conflict, notează The Guardian, care citează Reuters. (Citește continuarea aici…)

Sursa: MEDIAFAX FOTO

UPDATE 2: Rusia ar putea arunca în aer centrala nucleară de la Zaporojie. Motivele lui Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare din Zaporojie pentru a-și reconsolida pozițiile șubrezite eșecurile de pe frontul din Ucraina și de revolta Wagner, se arată într-un articol al The Times.

Autorii materialului notează că este important pentru Putin să salveze aparențele în ochii susținătorilor săi după campania militară eșuată din Ucraina. Prin urmare, liderul de la Kremlin ar putea fi împins la unele acțiuni radicale de cursul războiului împotriva Ucrainei, al cărui fapt a devenit deja o „greșeală strategică uriașă” și de tentativa de revoltă a mercenarilor Wagner.

Articolul atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că armata rusă nu a reușit să înregistreze de mult timp succese reale pe fronturi. Acest lucru afectează imaginea unui lider rus puternic și hotărât. În plus, șubrezirea pozițiilor lui Putin a fost demonstrată de evenimentele din 24 iunie – respectiv de răzvrătirea lui Prigojin. În acel moment, armata rusă aproape că nu a opus rezistență luptătorilor de la „Wagner”, iar locuitorii din Rostov „i-au primit cu entuziasm pe mercenari”.

„Acesta este un moment periculos pentru regimul Putin și, prin urmare, un moment de pericol sporit pentru regiune. Pentru a întoarce favoarea norocului politic, dictatorul de la Kremlin ar putea fi tentat să escaladeze războiul în speranța unor victorii rapide”, sugerează autorii The Times.

Aceștia notează că trupele rusești au aruncat deja în aer centrala hidroelectrică Kahovka, astfel că „este foarte posibil ca acestea să aibă și un plan de atac asupra centralei nucleare din Zaporojie”. În favoarea acestor suspiciuni, o dovedește și retragerea treptată a ocupanților ruși și a personalului stației de la centrala nucleară.

Deja statele NATO au transmis avertismente ferme Rusiei că nu vor lăsa fără răspuns un eventual sabotaj al centralei nucleare Zaporojie care ar putea avea consecințe catastrofale asupra mediului, însclusiv în Rusia.

Un scenariu apocaliptic la Zaporojie, pregătit de Rusia

Rusia a pregătit totul pentru organizarea unui dezastru nuclear la Zaporojie. La 1 iulie, Kirilo Budanov, șeful Ministerului Apărării din Ucraina, a avertizat în acest sens.

Serviciile secrete ucrainene au raportat, de asemenea, la 1 iulie, că invadatorii ruși părăsesc treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie. În special, trei angajați ai Rosatom au fost printre primii care au plecat. Ocupanții au dat, de asemenea, instrucțiuni angajaților ucraineni ai centralei să evacueze până la 5 iulie.

La 3 iulie, primarul Energodarului ocupat de trupele Moscovei, Dmitro Orlov, a raportat că aproximativ o sută de lucrători Rosatom și unii colaboratori care au semnat contracte cu compania au părăsit deja centrala și orașul. Mai mult, rușii nu permit lucrătorilor centralei nucleare să părăsească orașul.

Mikhailo Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui, a cerut liderilor mondiali să avertizeze Rusia că orice atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie va fi echivalat cu utilizarea armelor nucleare tactice.

UPDATE 1: Polonia va trimite 500 de polițiști pentru securizarea graniței cu Belarus

Polonia va trimite 500 de ofițeri de poliție pentru a întări securitatea de-a lungul graniței cu Belarus, a declarat duminică ministrul polonez de interne.

„Din cauza situației tensionate de la granița cu Belarus, am decis să întăresc forțele noastre cu 500 de ofițeri de poliție polonezi din unitățile de prevenire și antiterorism”, a scris pe Twitter Mariusz Kamiński, adăugând că ofițerii se vor alătura polițiștilor de frontieră care păzesc deja granița.

Anunțul vine după ce poliția de frontieră poloneză a declarat că 187 de persoane au încercat sâmbătă să treacă ilegal în Polonia din Belarus. Garda de frontieră a mai spus că un cetățean ucrainean a fost reținut pentru că a ajutat cinci etiopieni să treacă.

Tensiuni la granița dintre Polinia și Belarus

Situația la frontieră a fost tensionată în ultimii ani, deoarece migranții care sperau să ajungă mai departe în Europa din Polonia au încercat să treacă, și a fost complicată de războiul din Ucraina.

O criză a izbucnit la sfârșitul anului 2021, când mii de migranți au fost blocați pe partea belarusă a punctului de trecere Kuznica timp de luni de zile în condiții istovitoare.

Un context: Belarus a fost un aliat apropiat al Rusiei atât înainte, cât și după invazia Ucrainei de anul trecut și a fost de acord cu planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în țară. Marți, președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că majoritatea acestora au ajuns.

Anterior, Belarus nu a mai avut arme nucleare de la începutul anilor 1990, când a fost de acord să le transfere pe toate Rusiei după ce și-a obținut independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, potrivit CNN.

Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei. Se dau „lupte aprige”

Forțele ruse înaintează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde se desfășoară lupte intense, a declarat duminică Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, conform informațiilor AFP.

„Înamicul înaintează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman”, a scris ministrul adjunct pe platforma Telegram. „De asemenea, înaintează și în sectorul Svatovoe”.

„E o situație destul de dificilă”, a continuat ea, adăugând că „se desfășoară lupte intense în toate aceste zone”.

În același timp, conform spuselor lui Maliar, trupele ucrainene înaintează cu „un succes parțial” în flancul sudic al orașului Bahmut din est, precum și în apropierea localităților Berdiansk și Melitopol, în zona sudică a frontului.

În sud, a menționat ea, trupele ucrainene se confruntă cu o „rezistență puternică din partea inamicului”, precum și cu teren minat, înaintând doar „în mod treptat”.

Trupele ucrainene „acționează neîncetat și fără întrerupere pentru a crea condițiile necesare pentru un progres cât mai rapid posibil”, a mai scris Hanna Maliar.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern