LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 498. Xi Jinping l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 498. Xi Jinping l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 06/07/2023, 08:27
Actualizat: 06/07/2023, 11:38

Războiul din Ucraina intră joi în ziua cu numărul 498, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Xi Jinping l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Președintele Chinei i-a transmis mesajul tranșant față în față președintelui rus în timpul vizitei sale de stat la Moscova în martie, a relatat miercuri Financial Times, citând mai mulți oficiali occidentali și chinezi.

Acesta indică îndoielile chinezești cu privire la invazia Rusiei asupra vecinului său, în ciuda manifestării exterioare a Beijingului de sprijin tacit pentru Moscova pe scena mondială

Raportul vine pe fondul avertismentelor Ucrainei potrivit cărora Rusia ar fi plasat explozibili pe acoperișul celei mai mari centrale nucleare din Europa din Zaporojie, în sud-estul țării.

Președintele Ucrainei, a declarat că Moscova ar putea plănui să le detoneze pentru a simula un atac asupra instalației, pe care îl va pune pe seama forțelor Kievului.

Influența Chinei asupra Rusiei a generat speranțe că avertismentul dlui Xi l-ar putea descuraja pe Putin să folosească arme nucleare, de teamă că ar putea pune în pericol relația Moscovei cu Beijingul.

Andri Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, a declarat că poziția Chinei este „importantă”.

„Aceasta este o poziție importantă a Chinei în ceea ce privește amenințarea nucleară din partea nebunului terorist rus”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram, postând un link către articolul din Financial Times.

UPDATE 3: Zelenski, „vizită secretă” la Sofia, a confirmat premierul bulgar Nikolai Denkov

Prim-ministrul Nikolai Denkov a confirmat faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sosește astăzi în Bulgaria, într-o vizită care se voia a fi secretă.

Denkov a declarat că programul vizitei președintelui ucrainean prevede o întâlnire între președinții Ucrainei și Bulgariei. Între timp, la Sofia se pare că sunt în vigoare măsuri de securitate stricte, cu o prezență a poliției și jandarmeriei în jurul clădirilor Adunării Naționale, Președinției și Băncii Naționale a Bulgariei.

Adunarea Națională din Bulgaria urmează să discute un proiect de declarație privind aderarea Ucrainei la NATO. Ieri, guvernul a aprobat un proiect de declarație între Bulgaria și Ucraina, care reiterează „sprijinul nostru politic ferm pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești, în apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale și de-a lungul drumului său către aderarea la NATO, atunci când condițiile o vor permite”.

De asemenea, în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în această țară urmează să fie semnat un memorandum cu Ucraina în domeniul energiei, a mai spus premierul Denkov, potrivit bnr.bg.

UPDATE 2: „Obuzele și mortierele zburau și fluierau pe deasupra noastră”, povestește un soldat rus luat prizonier de război lângă Bahmut

Soldații ruși capturați în războiul din Ucraina spun că nu se așteptau să ajungă pe front. Însă atunci când au ajuns au văzut iadul în fața ochilor.

Timp de trei zile, obuzele și mortierele „zburau și fluierau pe deasupra noastră, explodând totul în jurul nostru”, povestește Anton, un soldat rus poziționat la sud de Bahmut, pentru CNN. „Săream ca iepurii sub rafalele de mortiere și bombe”.

Când s-a făcut mai liniște, el și colegul său soldat Slava au adormit. Sunetul unui motor și împușcăturile i-au trezit „ca din morți”, iar bombardamentele au aruncat în cele din urmă în aer buștenii care acopereau groapa în care se ascundeau.

„Era un crater chiar la intrare. Și apoi s-a făcut liniște. A fost o liniște de moarte. Și prietenul meu mi-a spus, hai să fugim”, își amintește Slava, aflat acum în custodia soldaților ucraineni.

Au fugit, sărind peste craterele și trupurile făcute bucăți de bombardamentele neîncetate, spre o altă vizuină. Au putut auzi un vehicul și vocea soldaților ucraineni care se mișcau deasupra lor, spune el.

Anton avea o pușcă și o grenadă. El spune că a auzit un clic și că au fost aruncate două grenade. Adâncimea gropii i-a protejat de explozie.

„A fost liniște pentru o vreme, apoi (ucrainenii) s-au întors. Am crezut că acela a fost sfârșitul”, spune Anton. El credea că va fi executat sau torturat cu brutalitate.

„Am trecut pușca pe modul de tragere automată și m-am gândit că mă voi împușca. Dar nu am putut”, spune el, izbucnind în lacrimi.

În prezența a doi soldați ucraineni, cei trei bărbați au descris moralul scăzut din tranșeele rușilor, dezordinea și aparenta dispensabilitate a unor forțe rusești.

UPDATE 1: Atac rusesc cu rachete în Liov. Cel puțin trei morți după ce un bloc de locuințe a fost distrus

Cel puțin trei persoane au fost ucise joi într-un atac cu rachete asupra orașului Liov din vestul Ucrainei, potrivit primarului orașului, Andri Sadovi.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfășurare în urma unui atac mortal cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din vestul orașului Liov joi, au declarat oficialii ucraineni.

„În prezent lucrăm printre dărâmături. Bineînțeles, există răniți și morți. Așa a ajuns lumea rusă la Liov”, a declarat Kozytskyi. „Uitați-vă la rezultatul lumii rusești. A fost o lovitură directă asupra unei clădiri rezidențiale”.

„Multe camere, apartamente au fost avariate, ferestrele din multe clădiri au fost aruncate în aer și multe mașini au fost avariate”, a spus el, aflându-se la locul atacului.

„În prezent, serviciile publice și Ministerul pentru Situații de Urgență lucrează la fața locului. Este posibil să fie mai multe persoane sub dărâmături. După cum puteți vedea, situația este extrem de dificilă. Clădirile sunt grav avariate”, potrivit CNN.

Contraofensiva Ucrainei, „încetinită” de apărarea „bine înrădăcinată” a Rusiei, susține Zelenski

Contraofensiva Ucrainei a fost „încetinită” de apărarea bine înrădăcinată a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a declarat că în unele zone ale țării, armata sa nu se poate „nici măcar gândi să înceapă” atacurile, deoarece nu are „armele relevante”.

„Le sunt recunoscător SUA ca lideri ai sprijinului nostru”, a declarat el, „dar le-am spus atât lor, cât și liderilor europeni, că am dori să începem contraofensiva mai devreme și că avem nevoie de toate armele și materialele pentru asta. De ce? Pur și simplu pentru că, dacă începem mai târziu, va merge mai încet”.

Liderul ucrainean a adăugat că dificultățile de pe câmpul de luptă duc acum la o contraofensivă „încetinită”.

„Am vrut ca contraofensiva noastră să aibă loc mult mai devreme, pentru că toată lumea a înțeles că, dacă contraofensiva se desfășoară mai târziu, atunci o parte mai mare din teritoriul nostru va fi minată. Oferim inamicului nostru timpul și posibilitatea de a amplasa mai multe mine și de a-și pregăti liniile de apărare.”

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că, deși contraofensiva este în curs de desfășurare, principalul impuls urmează să vină.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat luna trecută că Ucraina reține o parte din rezervele sale și că „lovitura principală” este încă în curs.

Cu toate acestea, în orice direcție ar alege Ucraina să atace, timpul este inamicul, a declarat Zelensky pentru Burnett. „Cu cât începem mai târziu, cu atât va fi mai dificil pentru noi”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?