LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 506. Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: „Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial”

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 506. Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 14/07/2023, 08:22
Actualizat: 14/07/2023, 11:20

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 506, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Avertismentul apocaliptic a lui Viktor Orban: „Ucraina în NATO înseamnă Al Treilea Război Mondial”

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri, într-un interviu acordat postului de radio public, că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce imediat la declanșarea celui de-al treilea război mondial, deoarece ar implica un conflict între alianța nord-atlantică și Rusia.

Orban a declarat că îndeplinirea cerințelor Ucrainei în ceea ce privește integrarea în NATO ar avea consecințe catastrofale. El a acuzat Occidentul că dorește continuarea conflictului din Ucraina, fără să critice însă Rusia, țara invadatoare.

Premierul ungar a afirmat că există o majoritate covârșitoare în Occident care sprijină războiul, acuzând liderii occidentali că doresc declanșarea unui conflict armat.

Viktor Orban a comentat și summitul NATO de la Vilnius, desfășurat în zilele de marți și miercuri, unde s-a discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianță, care a fost momentan respinsă.

Orban a subliniat că înțelege aspirațiile Ucrainei de a se integra în NATO, dar a avertizat că îndeplinirea acestor aspirații ar duce la declanșarea celui de-al treilea război mondial.

Premierul ungar a criticat, de asemenea, modul agresiv și pretențios în care liderii ucraineni comunică și a adăugat că furnizarea de arme occidentale către Ucraina nu duce la instaurarea păcii.

Orban a afirmat că Ucraina și-a pierdut suveranitatea, deoarece se luptă cu arme occidentale și nu are resursele financiare necesare.

Cu toate că Ungaria este membră a NATO, alături de Turcia, și nu a ratificat încă aderarea Suediei la alianță, Orban nu a indicat când va fi discutată această problemă în Parlamentul de la Budapesta.

Premierul ungar este considerat un lider european apropiat de Moscova. Cu toate acestea, deși a criticat sancțiunile impuse de UE Rusiei în contextul invaziei din Ucraina, el a aprobat toate măsurile punitive adoptate de UE.

UPDATE 3:  200 de soldați ruși și comandantul orașului Tokmak, uciși într-un atac devastator ucrainean

Cel puțin la 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak din sudul țării au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean.

„Forțele noastre de apărare au acționat cu succes asupra pozițiilor ocupanților din Tokmak”, a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, ocupat în sudul Ucrainei.

Fedorov se află pe teritoriul ocupat de Ucraina și afirmațiile sale nu pot fi confirmate, dar a susținut că rapoartele serviciilor de informații au spus că a fost lovită o bază rusă de la o uzină de forjare din oraș.

Informația nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă, însă o rețea de socializare pro-rusă a afirmat marți că „Forțele Ucrainei a bombardat masiv Tokmak. Au fost înregistrate cel puțin 6 lovituri puternice asupra comandamentului Rusiei din Tokmak”, potrivit CNN.

UPDATE 2: Munițiile cu dispersie furnizate de SUA au ajuns în Ucraina, a confirmat joi Pentagonul

Munițiile cu dispersie sunt acele bombe care se deschid în aer și eliberează alte zeci de bombele mai mici – sunt considerate de SUA ca o modalitate de a oferi Kievului muniția de care are nevoie în mod critic pentru a contribui la consolidarea ofensivei sale și pentru a străpunge liniile de front rusești.

Liderii americani au dezbătut această problemă spinoasă timp de luni de zile, înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută.

Iată cum funcționeză munițiile cu dispersie:

Liderii americani au declarat că SUA vor trimite o versiune a muniției care are o „rată de ratare” redusă, ceea ce înseamnă că mai puține dintre bombele mai mici nu reușesc să explodeze. Aceste proiectile neexplodate, care adesea acoperă câmpurile de luptă și zonele civile populate, provoacă decese neintenționate. Oficialii americani au declarat că Washingtonul va furniza mii de cartușe, dar nu au oferit un număr specific, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: SUA vor trimite încă 3.000 de rezerviști în Europa pe fondul războiului din Ucraina

Președintele american Joe Biden a autorizat joi Pentagonul să trimită până la 3.000 de forțe de rezervă în Europa, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă.

SUA au peste 100.000 de militari în Europa, număr care a crescut de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

Conform noii autorizații, rezerviștii ar face parte din Operațiunea Atlantic Resolve, desfășurările rotative în curs de desfășurare care consolidează NATO și flancul său estic. Ordinul executiv semnat recent desemnează Operațiunea Atlantic Resolve ca operațiune de contingență, ceea ce le oferă rezerviștilor aceleași beneficii ca și membrilor serviciului activ.

Nicio trupă americană nu este implicată direct în războiul din Ucraina, deoarece Kievul nu este membru al alianței NATO.

„Această nouă desemnare aduce beneficii trupelor și familiilor prin creșterea autorităților, a drepturilor și a accesului la forțele și personalul din componenta de rezervă”, a declarat directorul Statului Major Întrunit pentru operațiuni, generalul-locotenent Douglas Sims, în cadrul unei conferințe de presă.

Mișcarea oferă Departamentului Apărării o altă opțiune pentru a trimite mai multe capabilități pentru a ajuta Comandamentul European al SUA. Dar un oficial al apărării a declarat că va dura probabil aproximativ șase luni pentru a trimite acești rezerviști în teatru din cauza preavizului necesar.

Trupele adăugate ar lucra probabil în logistică și susținere sau în domenii medicale, cum ar fi stomatologia și asistența medicală – roluri pe care rezervele le au de obicei mai multe decât forța de serviciu activ.

Din 2014, forțele americane au fost desfășurate în Europa în cadrul Atlantic Resolve pentru a lucra cu aliații și partenerii din regiune. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a adăugat că noua desemnare va permite Departamentului Apărării „să ofere un sprijin mai bun pentru sistem și să susțină forțele noastre”, potrivit CNN.

„Aacest lucru include lucruri precum o mai mare capacitate de reacție la contractare, drepturi legate de personal care oferă rezerviștilor activi aceleași beneficii ca și personalului din componenta activă”, a spus el. „De asemenea, ca o operațiune la nivel de secretar, îmbunătățește capacitatea noastră de a urmări cheltuielile asociate direct cu această contingență.”

Ordinul executiv care aprobă mobilizarea mai multor forțe le oferă oficialilor posibilitatea de a chema trupele „să vină să sprijine Atlantic Resolve și, așa cum tocmai am subliniat, să aibă dreptul la același tip de beneficii ca și omologii lor din serviciul activ”.

Ucraina a primit garanții de securitate solide din partea G7

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat în timpul unei declaraţii făcute joi noapte că Ucraina beneficiază de un sprijin internaţional puternic în ceea ce priveşte consolidarea apărării pe termen lung a ţării. Acest sprijin vine dintr-o varietate de ţări, inclusiv din partea unora care nu fac parte din G7, conform informaţiilor furnizate de agenţia de presă dpa.

După încheierea summitului NATO din Lituania care a avut loc miercuri, preşedintele Zelenski a subliniat că „şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume, cu care am convenit asupra unor garanţii de securitate”. Printre aceste ţări se numără Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Spania şi Republica Cehă.

Cu toate că la summit, Zelenski nu a reuşit să obţină o invitaţie pentru aderarea Ucrainei la NATO, a primit asigurări că G7 va continua să sprijine consolidarea apărării Ucrainei pentru a descuraja eventuale atacuri ruseşti.

Potrivit dpa, pactul G7 prevede acordarea de asistenţă financiară şi militară pe termen lung Ucrainei, inclusiv furnizarea de echipamente moderne pentru forţele aeriene şi navale.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară