LIVE | Ziua 430 de război. Kievul, pregătit pentru ofensiva de primăvară / Bilanţul atacului rusesc de vineri a crescut la 26 de morţi

LIVE | Ziua 430 de război. Kievul, pregătit pentru ofensiva de primăvară / Bilanţul atacului rusesc de vineri a crescut la 26 de morţi
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29/04/2023, 07:42
Actualizat: 29/04/2023, 07:42

Ziua 430 de război în Ucraina. Kievul afirmă că etapa pregătitoare a ofensivei sale de primăvară se termină, în timp ce bilanţul persoanelor ucise în urma atacului rusesc cu rachete de vineri a crescut la 26 de morți.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE 1: Zelenski: Forţele Aeriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23. Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise.

„Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el, citat de News.ro.

Kievul, pregătit pentru ofensiva de primăvară

Kievul afirmă că etapa pregătitoare a ofensivei sale de primăvară se termină, în timp ce bilanţul persoanelor ucise în urma atacului rusesc cu rachete de vineri a crescut la 26 de morţi, relatează France Presse.

„Pregătirile se apropie de sfârşit”, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, referindu-se la contraofensiva pe care ţara sa vrea s-o lanseze pentru a recuceri teritoriile ocupate în estul şi sudul ţării de către Rusia.

„Echipamentul a fost promis, pregătit şi parţial livrat. Într-un sens larg, noi suntem pregătiţi”, a afirmat el într-o conferinţă de presă. „Când va vrea Dumnezeu, când condiţiile meteorologice vor fi favorabile şi la decizia comandanţilor, o vom face”, a adăugat ministrul ucrainean.

Cu câteva ore înainte, mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti, primele de amploare de la începutul lunii martie au atins imobile de locuit, provocând moartea a cel puţin 23 de persoane la Uman (centru), a altor două la Dnipro (centru-est) şi a unui bărbat de 56 de ani găsit sub ruinele casei sale în regiunea Herson (sud).

„Fiecare atac, fiecare act pervers împotriva ţării noastre şi a poporului nostru apropie statul terorist de eşec şi de pedeapsă”, a reacţionat pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut o „ripostă” internaţională împotriva „terorii” ruse, notează Agerpres.

Zelenski a cerut mai multe arme aliaţilor occidentali ai Kievului pentru a-şi apăra ţara. „Apărare antiaeriană, o forţă aeriană modernă, fără care o apărare antiaeriană eficientă este imposibilă – artilerie, vehicule blindate. Tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea oraşelor noastre, a satelor noastre atât în interiorul ţării, cât şi pe front’, a enumerat Zelenski într-un mesaj video în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

„Numai răul absolut poate dezlănţui o asemenea teroare împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski, exprimându-şi satisfacţia că exista unitate în Europa în ceea ce priveşte pedepsirea celor responsabili.

Rusia a afirmat la rândul său că ar fi bombardat „puncte de desfăşurare temporară a unor unităţi de rezervă ale forţelor armate ucrainene” cu „arme de înaltă precizie”.

„Toate ţintele vizate au fost atinse”, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 429 de război. Bombardamente puternice ale trupelor ruse în mai multe orașe din Ucraina / Cel puțin 12 persoane au murit

Ziua 428 de război în Ucraina. Atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente și a unor case din orașul Nikolaev

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului