DOI ANI DE RĂZBOI în Ucraina. Zelensky: „Vom învinge! Luptăm pentru asta. De 730 de zile din viaţa noastră”

DOI ANI DE RĂZBOI în Ucraina. Zelensky: „Vom învinge! Luptăm pentru asta. De 730 de zile din viaţa noastră”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/02/2024, 14:47
Actualizat: 25/02/2024, 07:26
21:25

Zelenski semnează la Kiev, la marcarea a doi ani de la invazia rusă, acorduri bilaterale de securitate cu Trudeau şi Meloni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Canada şi Italia, ai căror şefi de guverne s-au aflat la Kiev, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina la doi de la invazia rusă, în contextul în care Kievul încearcă să-şi consolideze alianţele în Occident, relatează AFP.

”În prezent Ucraina este în mod clar mai puternică decât acum doi ani”, când a început războiul, scrie pe Telegram şeful statului ucrainean, salutând încheierea cu Canada a unui acord de securitate care consolidează poziţia poporului nostru, mai ales a militarilor noştri”, conform News.ro.

14:39

”Vom învinge”, promite Zelenski la doi ani de la invazia rusă, pe aeroportul Gostomel, în prezenţa unor lideri din Occident veniţi la Kiev să-l susţină

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski proclamă „vom învinge”, la marcarea a doi ani de la invazia rusă, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia rusă, în compania mai multor lideri din Occident, pe aeroportul Gostomel, în apropiere de Kiev, teatrul unei bătălii cu ruşii în primele zile ale Războiului din Ucraina, relatează AFP.

”Noi luptăm pentru asta. De 730 de zile, în viaţa noastră. Şi vom învinge, în cea mai bună zi a vieţii noastre”, a tunat el pe Aeroportul Militar Gostomel, relatează News.ro.

13:38

Dronele ucrainene au lovit cea mai mare fabrică de oțel din Rusia

Dronele ucrainene au lovit cea mai mare fabrică de oțel din Rusia. Atacul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Surse ucrainene au revendicat lovitura care a produs un mare incendiu.

O explozie puternică s-a produs noaptea la uzina NLMK din orașul rus Lipetsk, potrivit Sky News. Ulterior, în fabrică a izbucnit un incendiu, iar personalul a fost evacuat.

O sursă de la Kiev a declarat pentru Reuters că dronele ucrainene au lovit peste noapte o mare fabrică de oțel din Rusia. Sursa a mai spus că atacul a fost o operațiune comună a serviciului de informații militare ucrainene GUR și a serviciului de securitate SBU, conform Mediafax.

„Materiile prime din această întreprindere sunt folosite pentru fabricarea de rachete rusești, artilerie, drone. Prin urmare, este un obiectiv legitim pentru Ucraina”, a explicat sursa.

Fabrica asigură aproximativ 18% din producția de oțel din Rusia.

11:37

Giorgia Meloni, la Kiev pentru a prezida un G7 virtual despre Ucraina

Premierul italian Giorgia Meloni a sosit sâmbătă într-o vizită surpriză la Kiev, unde va prezida o reuniune virtuală a G7 în prezenţa lui Volodimir Zelenski şi la care este de aşteptat să se discute despre noi sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

Înregistrări video furnizate de guvernul italian o arată pe Meloni coborând din tren la gara din Kiev şi fiind întâmpinată de o delegaţie. Conform presei italiene, Meloni a zburat în Polonia, unde a luat apoi un tren spre Ucraina.

Reuniunea G7, prezidată în prezent de Italia, este de aşteptat să discute despre noi sancţiuni împotriva Moscovei la doi ani de la începerea invaziei ruse la 24 februarie 2022, scrie Agerpres.

Conform agenţiei italiene de ştiri AGI, Meloni şi Zelenski vor deschide întâlnirea la ora 16:00 GMT la Catedrala Sfânta Sofia din centrul Kievului.

11:37

Angel Tîlvăr: România rămâne fermă, oferind mai mult decât cuvinte şi susţinând activ calea puternică a Ucrainei în interiorul UE

Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr a declarat, la doi ani de la începerea războiului în Ucraina, că ţara noastră rămâne fermă în poziţia sa şi susţine activ integrarea Ucrainei în UE

„Au trecut doi ani de când Rusia a lansat un război brutal de agresiune împotriva Ucrainei. Gândurile mele se îndreaptă către Ucraina, oamenii ei şi forţele armate. România rămâne fermă, oferind mai mult decât cuvinte şi susţinând activ calea puternică a Ucrainei în interiorul UE. Împreună, suntem puternici”, a scris Angel Tîlvăr, sâmbătă pe reţeaua X, fostă Twitter.

11:20

Ciucă: România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina

România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie, a transmis, sâmbătă, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă.

„În urmă cu doi ani, Ucraina s-a confruntat cu un război pe scară largă neprovocat. De atunci, cetăţenii ucraineni, cu hotărâre şi curaj, şi-au apărat necruţător casele, libertatea şi viitorul. România şi întreaga lume liberă stă alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie”, a transmis Nicolae Ciucă pe platforma X

09:57

Premierul Marcel Ciolacu promite solidaritate până când Ucraina va obține victoria

„Comemorăm astăzi doi ani de război de agresiune al RU împotriva UA. Acționăm în deplină unitate și solidaritate cu UA, până la obținerea victoriei si a păcii juste. Împreună cu echipa mea din Guvernul României vom continua să lucrăm aplicat pentru o relație bilaterală solidă cu Ucrainei”, a transmis, sâmbătă, pe Twitter, premierul Marcel Ciolacu.

09:36

Ursula von der Leyen salută la Kiev rezistenţa ucraineană în cei doi ani de război

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă „rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”, la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează AFP, preluată Agerpres.

„La Kiev pentru a marca al doilea an de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Şi pentru a celebra rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”, a scris Von der Leyen pe reţelele de socializare.

„Mai mult ca niciodată, susţinem cu tărie Ucraina. Financiar, economic, militar, moral. Până când ţara va fi în sfârşit liberă”, a adăugat ea.

Alături de Ursula von der Leyen, la Kiev s-au mai deplasat şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul belgian Alexander De Croo, potrivit Reuters.

08:28

Ucraina afirmă că a doborât al doilea avion rusesc de spionaj în aproximativ o lună

Ucraina afirmă că a doborât un avion militar rusesc de spionaj A-50 , al doilea astfel de anunţ în puţin peste o lună, relatează CNN.

Avionul a fost lovit între oraşele ruseşti Rostov-pe-Don şi Krasnodar, au declarat surse militare ucrainene, la peste 200 km de linia frontului.

Serviciile de urgenţă au găsit fragmente de avion în districtul Kanevskoi şi au stins un incendiu puternic.

Rusia nu a comentat afirmaţia. Sâmbătă se împlinesc doi ani de când Rusia a lansat o invazie la scară largă.

Şeful Forţelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a mulţumit serviciului său şi informaţiilor militare pentru că au ajutat la doborarea avionului – o aeronavă de detectare radar cu rază lungă de acţiune – şi a remarcat că incidentul a coincis cu o sărbătoare militară importanță a Rusiei, relatează News.ro.

„Felicitări ocupanţilor de Ziua Apărătorului Patriei. Trebuia să sărbătoriţi acasă”, a spus el peTelegram.
07:18

Sprijinul Franţei „nu va slăbi”, afirmă Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, că sprijinul Franţei pentru Ucraina „nu va slăbi” şi că „nu ar trebui să se „bazeze” pe o „oboseală în rândul europenilor”, relatează AFP.

„Doi ani de război. Lovită şi rănită, dar încă în picioare. Ucraina luptă pentru ea, pentru idealurile sale, pentru Europa noastră. Angajamentul nostru alături de ea nu va slăbi”, a scris Macron, într-un mesaj postat de Palatul Elysée pe reţeaua socială X cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse, conform Agerpres.

„Rusia preşedintelui Putin nu trebuie să se bazeze pe o oboseală în rândul europenilor”, mai avertizează preşedinţia franceză într-un comunicat pe X.

„Rezultatul acestui război va fi decisiv pentru interesele, valorile şi securitatea europeană. Franţa este şi va rămâne alături de Ucraina şi de poporul ucrainean”, potrivit comunicatului dat publicităţii de Palatul Elysée.

Marea Britanie oferă un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie

Marea Britanie a anunţat sâmbătă un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline (287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie, la doi ani după declanşarea invaziei ruse, notează AFP.

Acest ajutor are ca scop „revigorarea lanţurilor de aprovizionare cu scopul de a produce muniţia de artilerie de care Ucraina are nevoie urgentă pentru a-şi creşte rezervele”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.

Armata ucraineană „l-a respins pe invadatorul rus pentru a recupera jumătate din teritoriul pe care Putin l-a furat, provocând în acelaşi timp pagube semnificative capacităţilor ruse, cu aproximativ 30% din flota Rusiei de la Marea Neagră distrusă sau avariată şi mii de tancuri şi vehicule blindate reduse la starea de epavă”, a declarat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps.

„Împreună ne vom asigura că Putin eşuează, pentru o victorie a democraţiei, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a poporului ucrainean”, a adăugat el.

Slăbită de blocajul ajutorului american, de eşecul contraofensivei sale de vară şi de o lipsă tot mai mare de oameni şi muniţii, armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă”, după cum a recunoscut preşedintele Volodimir Zelenski, nevoit zilele trecute să cedeze oraşul-fortăreaţă Avdiivka din est, potrivit Agerpres.

Marea Britanie, unul dintre principalii susţinători ai Kievului, a anunţat recent o creştere a ajutorului său militar pentru Ucraina, care pentru anul 2024/2025 se va ridica la 2,5 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de euro).

Pe lângă miile de drone deja promise, ministrul apărării, Grant Shapps, a făcut cunoscut joi Parlamentului apropiata livrare a altor 200 de rachete antitanc Brimstone către armata ucraineană, dând asigurări că acest tip de armă a avut „un impact important pe câmpul de luptă”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?