Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral
Sursă Foto: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 21/04/2022, 06:24
Actualizat: 21/04/2022, 08:24

Norvegia a donat Ucrainei aproximativ 100 rachete de apărare anti-aeriană Mistral, a declarat miercuri ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram.

Sistemul de apărare anti-aeriană este „o armă eficientă” și „va fi de mare ajutor Ucrainei”, a spus ministrul, potrivit CNN.

Norvegia furnizează Kievului aproximativ 100 de rachete Mistral și un număr mic de unități de lansare, potrivit ministerului apărării.

Sistemul Mistral era eliminat treptat de armata norvegiană, „dar este încă o armă modernă și eficientă, care va fi de mare ajutor pentru Ucraina”, a spus Gram.

Armele fuseseră deja trimise din Norvegia, a spus ministerul.

Norvegia a donat anterior un total de 4.000 de rachete antitanc și mai multe tipuri de echipamente de protecție, precum și alte echipamente militare, potrivit ministerului.

Ziua 57 de lupte în Ucraina

Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.

Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.

În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri”  în orașul asediat Mariupol după ce oficialii ruși au transmis miercuri că au predat autorităților ucrainene un proiect de pace.

Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.

Urmărește cele mai noi informații din a 57-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase